BROKERII: "Sunt şanse bune ca BET-FI să îşi continue creşterea, în 2020"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 ianuarie 2020

"Sunt şanse bune ca BET-FI să îşi continue creşterea, în 2020"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Mă aştept ca BET-FI să fie vedeta anului, iar randamentul indicelui să depăşească 15%"

Marcel Murgoci, Estinvest: "Nu este exclus ca, în 2020, evoluţia indicelui financiar să fie mai bună decât cea din 2019"

Există premise importante ca indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), să îşi continue, în acest an, ascensiunea din 2019 şi chiar să depăşească randamentul celorlalte coşuri de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sunt de părere brokerii activi în piaţa noastră de capital, în condiţiile în care, anul trecut, indicele financiar a urcat cu circa 37%.

Dragoş Mesaroş, ce conduce operaţiunile de tranzacţionare ale brokerilor de la Goldring, ne-a declarat: "Mă aştept ca BET-FI să fie vedeta anului la Bursa de Valori Bucureşti, iar randamentul indicelui să fie de peste 15%".

Este o prognoză peste cea înaintată pentru indicele BET, de la care directorul casei de brokeraj se aşteaptă la o creştere situată între 7% şi 12%, în acest an, Dragoş Mesaroş bazându-şi estimarea referitoare la coşul de acţiuni financiar îndeosebi pe dividendele pe care se aşteaptă să le livreze emitenţii din componenţa sa şi pe intrarea efectivă în vigoare a Legii FIA.

În cazul Fondului Proprietatea, departamentul de analiză de la Goldring a estimat pentru 2020, într-un raport publicat la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, un dividend de 0,1734 lei care, la ultima cotaţie FP din 2018, de 1,21 lei, oferă un randament brut de 14,3% (Vezi tabel).

Este o evaluare fundamentată pe baza rezultatelor financiare foarte bune obţinute de FP anul trecut, peste aşteptări, pe dividendele mari încasate de emitent şi pe evoluţia Bursei în 2019, cu influenţă pozitivă asupra câştigurilor aferente variaţiilor de preţ ale companiilor deţinute de Fond.

Şi alte case de brokeraj au publicat rapoarte cu estimări privind dividendele la care se aşteaptă în acest an, iar pentru FP, prognoza celor de la Tradeville este de 0,2218 lei, cu o rentabilitate de 18,3%, în timp ce echipa de la Prime Transaction mizează pe dividend de 0,1465 lei, echivalentul unui randament brut de 12,1%.

Pe lângă Fondul Proprietatea, brokerii sunt de părere că şi unele SIF-uri vor oferi acţionarilor dividende cu randamente mari.

"Se conturează un an cu profituri mari pentru societăţile de investiţii financiare ceea ce, probabil, se va trans­lata în unele cazuri şi în dividende pe măsură", ne-a spus Dragoş Mesaroş, care a adăugat: "De pildă, SIF Transilvania are o politică în acest sens, societatea acordând dividende în mod constant, iar la preţurile actuale noi estimăm pentru SIF3 un randament brut al dividendului de peste 9%".

Dacă echipele de la Prime Transaction şi Tradeville consideră puţin probabil ca SIF Muntenia (SIF4) să vireze bani către acţionari în 2020, cei de la Goldring au înaintat pentru SIF4 un dividend de 0,0846 lei, echivalentul unei rentabilităţi de 10%.

"SIF Muntenia ar putea acorda dividende ale căror randamente să fie printre cele mai mari din piaţă, chiar dacă anul trecut acţionarii nu au dorit ca societatea să distribuie dividende. Rezultatele cu mult în creştere ne fac să luam în calcul acest scenariu", îşi justifică opţiunea brokerii din Târgu Mureş.

Pe lângă dividende, răscumpărările de acţiuni proprii reprezintă un alt element de natură să susţină cotaţiile acţiunilor ce intră în componenţa indicelui BET-FI.

Dragoş Mesaroş ne-a spus: "SIF Oltenia (SIF5) deja a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentul de ofertă pentru răscumpărarea pachetului de 6,62% din societate, operaţiune care după ce va demara, probabil în prima parte a lunii ianuarie, se va derula până la jumătatea lunii februarie. Având în vedere numărul mare de acţiuni pe care vrea societatea să-l răscumpere, văd cotaţia SIF5 la 2,7 lei - 2,75 lei (n.r. preţul maxim din ofertă) până în data de 15 februarie".

Nu în ultimul rând, eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, situat în prezent la 5%, reprezintă un alt element cu impact potenţial pozitiv asupra cotaţiilor societăţilor de investiţii financiare.

În decembrie anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea FIA, iar SIF-urile şi alte entităţi ce intră sub incidenţa sa trebuie să se conformeze noilor reglementări în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii.

"Mă aştept ca ridicarea pragului la SIF-uri, probabil la jumătatea anului viitor (n.r. acestui an), să reaprindă interesul investitorilor pentru aceste societăţi, având în vedere şi discount-urile dintre preţul din piaţă şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) la care se tranzacţionează", ne-a transmis Dragoş Mesaroş.

Şi Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, a indicat către pragul la SIF-uri drept element cu influenţă asupra preţurilor acţiunilor acestor societăţi.

"Eliminarea pragului va antrena, probabil, lichidităţi importante pe acţiunile SIF-urilor, pentru că oricine va putea să cumpere fără nicio oprelişte, iar societăţile de investiţii financiare chiar prezintă interes pentru unii jucători din piaţă" ne-a spus Marcel Murgoci, care a adăugat: "Având în vedere Legea FIA şi parcursul pozitiv care se întrevede pentru Fondul Proprietatea, mă aştept la un an bun pentru BET-FI şi nu este exclus ca, în 2020, evoluţia indicelui să fie mai bună decât cea din 2019".

Anul trecut, indicele BET-FI a urcat cu 12.910 puncte, până la 47.546 de puncte, echivalentul unui avans de circa 37,27%, toate acţiunile din structura sa cunoscând creşteri ale cotaţiilor, avansurile fiind situate între 22,8% pentru SIF Oltenia şi 82,3% pentru SIF Transilvania, iar cu tot cu dividende, randamentele totale s-au situat între 30% - SIF5 şi 88% - SIF3.

Note:

- Trebuie menţionat că, estimările celor doi brokeri, pe care ni le-au trans­mis la finele lunii decembrie a anului trecut, au în vedere evoluţia pe care o preconizează pentru indicele BET-FI şi componentele sale în condiţii normale, fără a lua în calcul elemente perturbatoare excepţionale, care de altfel sunt foarte greu, dacă nu imposibil de prevăzut.

- Discount-urile, ce reflectă interesul scăzut al investitorilor pentru SIF-uri, au cauze multiple, iar analiştii consideră că printre factorii care stau la baza lor se găsesc existenţa în portofoliu a unor companii nelistate sau tranzacţionate public, dar cu lichiditate redusă, astfel încât preţul acţiunilor la bursă nu este relevant, dimensiunea redusă a pieţei noastre sau lipsa de încredere în transparenţa şi managementul unor societăţi de investiţii financiare. La finele anului trecut, dis­conut-urile la care se tranzacţionau SIF-urile faţă de VUAN-ul aferent lunii noiembrie se situau între 27% pentru SIF Moldova şi 59% pentru SIF Muntenia, iar în cazul FP diferenţa relativă era de 23%, peste obiectivul avut de Frank­lin Templeton, adminis­tratorul Fondului, de sub 15%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb