"Brokerul fugar" Cristian Sima driblează iar ASF-ul

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2022

"Brokerul fugar" Cristian Sima driblează iar ASF-ul

După fuga precipitată din România în toamna lui 2012 pe fondul panicii clienţilor WBS România care s-au trezit cu conturile goale, Cristian Sima îşi propune iar să înveţe clienţii ce înseamnă bursa şi tradingul şi, eventual, să îi transforme în acţionari la firma sa din Elveţia.

"Aşa cum am declarat, am pierdut banii. Eu am plecat pentru că eram cu presiunea ajunsă la maxim. Am pierdut cam două milioane de euro şi două milioane de dolari. Am tranzacţionat prost şi am pierdut. Îmi este frică, îmi este frică efectiv fizic. Nu am nicio boală", declara în urmă cu zece ani Sima, telefonic, la Realitatea TV, recunoscând cu acea ocazie că a făcut tranzacţii riscante, care depăşeau mandatul acordat de clienţi.

Refugiat în Elveţia şi apoi în Islanda, Sima explica atunci jurnalistului Radu Soviani secretul liniştii sale. Foarte mulţi clienţi nu depun plângere pentru că au încredere că eu mă voi întoarce şi vom ajunge la o înţelegere, decât să se ducă să facă plângere penală în British Virgin Islands (n.r. WBS Holding nu era sub supravegherea CNVM-ului de atunci). Eu, într-un colţ, undeva, al minţii mele cred că pot să mă refac a treia oară. În celelalte daţi am avut un milion, l-am pierdut pe tot, n-aveam pe nimeni, asta e. A două oară, bun, am pierdut 2,8 milioane, i-am împrumutat, i-am dat în cinci ani înapoi, m-am refăcut".

Până la urmă Sima nu s-a mai refăcut, WBS România a fost închisă de autorităţi, anii au trecut, iar brokerul testează din nou piaţa locală, de această dată cu abonamente pentru popularizarea tranzacţiilor şi experienţei sale bursiere vândute prin Celindra Coin România, dar şi cu pachete turistice şi seminarii de educaţie financiară în Rucăr, eveniment sold-out cum apare pe site-ul Celindra. Plus o ofertă de acţiuni pentru cei interesaţi.

Fără grija infracţiunii de înşelăciune după scandalul din 2012, după depăşirea termenului de prescripţie (cinci ani pentru infracţiunile de înşelăciune conform codului penal românesc), Sima beneficiază în România de umbrela companiei Celindra Coin, proaspăt înfiinţată în decembrie 2021, după cum apare pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Românii nu sunt tentaţi doar cu educaţia financiară ci şi cu acţiuni la Celindra SA, compania-mama din Zug, Elveţia. Practic, Sima continuă driblingul autorităţilor de reglementare.

Dacă în 2012 avea o societate de brokeraj înregistrată în Insulele Virgine şi nu se supunea controlului CNVM (actualul ASF), acum vrea să acţioneze prin intermediul unei companii care se comportă ca un investitor pe piaţa de capital şi în care cei ce cumpără acţiuni vor avea acces la profitul rezultat din speculaţii sub forma dividendelor.

Celindra Coin se prezintă ca membră a grupului Celindra SA din Elveţia, înfiinţată în 2007, "prima societate tokenizată în Crypto Valley-ZuG Eleveţia deţinută de comunitatea românilor de pretutinideni".

Cine accesează website-ul celindra.ch găseşte toate prezentările în engleză şi română, o trimitere directă la publicul-ţintă. "Celindra SA este o companie din Zug, Elveţia, care are investiţii în acţiuni, obligaţiuni, instrumente financiare derivate şi imobiliare europene. Obiectivul nostru principal este să investim inteligent şi să fim profitabili în ceea ce priveşte nivelul de volatilitate al mediului nostru de afaceri. Începe astăzi, investeşte în Celindra. Puteţi fi propria stea călăuzitoare cu ajutorul nostru" este mesajul-cheie adresat celor interesaţi să cumpere acţiuni, de minim 220 euro (10 acţiuni).

Pe site-ul companiei-mamă din Eleveţia mai găsim o secţiune cu seminariile lui Cristian Sima, alta unde se vând cărţile brokerului fugar şi chiar şi un proiect imobiliar ce îşi propune să transforme o mănăstire din Franţa în ansamblu rezidenţial.

Schema pare destul de limpede (practicată şi de firmele de brokeraj Forex care racolează clienţi sub pretextul educaţiei financiare) - seminariile de popularizare a pieţelor finaciare vor să trezească interesul participanţilor pentru investiţiile pe pieţele de capital, iar aceştia să cumpere apoi acţiuni Celindra pentru a-şi lăsa banii pe seama unora mai "experimentaţi".

Spre deosebire de 2012, când Sima a fugit de frica păgubiţilor care s-au trezit cu conturile discreţionare golite în urma unor speculaţii nereuşite, de această dată responsabilitatea fostului broker dispare cu totul - el nu mai este intermediar, ci doar face speculaţii pe firma Celindra, iar actionarii îşi asumă implicit şi succesele şi eşecurile acesteia. Când lucrurile merg bine, compania ar putea să ofere dividende, când lucrurile merg rău nu oferă nimic şi nici nu ai cum să îţi valorifici uşor investiţia, de vreme ce compania nu este listată. Cum se poate sfârşi asta având în vedere antecedentele lui Sima de a deveni repetat falit?

Am cerut un punct de vedere din partea ASF în ideea că potenţialii clienţi ai fostului broker ar trebui cumva protejaţi sau măcar avertizaţi. Răspunsul a fost destul de sec şi seamănă mai degrabă cu o spălare pe mâini, având în vedere că entităţile prin care acţionează Sima nu sunt autorizate în România.

"În urma verificării informaţiilor înregistrate în Baza de date a ASF-SIIF (n.r. o bază de date pentru entităţile autorizate de ASF) a reieşit faptul că entităţile Celindra/Celindra Coin nu au fost supuse procesului de autorizare/atestare/avizare în vreo calitate ce intră sub incidenţa legislaţiei pieţei de capital. Precizăm, de asemenea, că, la data prezentei, domnul Cristian Sima nu este autorizat/atestat/avizat de ASF în vreo calitate ce intră sub incidenţa legislaţiei pieţei de capital".

Cu alte cuvinte, sunteţi pe cont propriu, stimaţi noi investitori sau speculatori. Trebuie să verificaţi bazele de date ale ASF şi, în cazul în care societăţile care vă curtează nu figurează acolo, trebuie să vă abţineţi să le daţi bani într-un fel sau altul (pentru administrare, intermediere etc). Din păcate, nimic din partea ASF pe partea de avertizare şi educare a publicului asupra riscurilor care pot apărea din partea acestor societăţi neautorizate.

Pentru amatorii de educaţie financiară şi seminarii, Sima pretinde că oferă şi o experinţă de viată, pe lângă eventualii bani din tranzacţii. "Celindra vă învăţă sa nu fiţi lacomi, să acceptaţi eşecurile si victoriile cu acelaşi zâmbet pe faţă si cu entuziasm". Aici, experienţa sa personală de viaţă nu ar fi chiar un reper, povestea falimentului din 2012 sfârşindu-se cu un divorţ şi o familie cu un copil destrămată.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Sima nu mai este autorizat dar Ovidiu Petru care este acuma dir gen la piata de capital in ASF a fost adjunctul lui Sima in perioada cand s-a facut jaf la Sibiu. Deci nu are autorizare dar are tovarasi buni unde trebuie. Ovidiu Petru este slab profesional si limitat cum era si la BRM dar este pupila lui Marcu care l-a si pus director general printr-un concurs aranjat. Acuma intelegi?

    1. Dacă mai vorbiți de rău pe Ovidiu îl supărați pe Voinescu

      Cand era la SIBEX Ovidiu Petru ii reprezenta si interesele lui Balosan ceea ce era foarte etic si fara conflicte de interese. Cateodata mai disimula prin sotie sau vreo firma. Ancuta poate sa va spuna multe

    Ce treaba are ASF cu toate firmele care se deschid peste tot cu romani dornici sa devina investitori adica sa faca bani cu efort minim? Acuma sa nu exageram. ASF are probleme mai mari aici acasa. Unele la limita. Ideea e ca Sima e matematician ar trebui sa stie probabilitati calcule riscuri formule gandire rece a umblat peste tot are memorie de elefant stie cotatii DJ din 1800 crahuri etc etc si la varsta lui nu are o suma care sa-i dovedeasca priceperea si experienta. Scrie carti face cursuri (ca asa fac astia care nu fac bani, ii invata pe altii) face revelioane pe bani in vila lui (deci ceva bani pusi deoparte are ca Elvetia nu e ieftina) si e influencer pe iutub. Lumea ar trebui sa se intrebe. Daca vrea. In rest...fiecare face ce vrea cu banii lui. Si Vintu are jdemii de falouarsi care-i spun maestre :)

    1. ASF are treaba cu toate firmele care fac intermediere financiara pe teritoriul Romaniei, autorizate si neautorizate. ASF nu are alta treaba, asta-i treaba pe care o are ASF. Pricepusi sau trebuie sa-ti mai explic?

    ASF are pe site o alarma pentru investitori cu privire la societatea lui Sima, Celidra.

    1. Asa este. Mai documentati-va înainte de a publica ceva. Profesioniști?!

      Tu, profesionistule, te-ai documentat inainte sa comentezi?

      Ia uita-te la data de pe site-ul ASF! 

      Asta_i Gradinescu nu te-ai prins? Atat s-a putut.

    Pariu ca peste 90% din banii pierduti in 2012 erau bani murdari? As zice chiar mai mult ... de aceea s-a si temut pentru integritatea lui fizica, de aceea nici nu au fost prea multi care au reclamat pierderea si au inghitit galusca. Banii se spalau usor la bursa si in imobiliare in acele vremuri si firma lui Sima era spalatoria cea mai mare a politicienilor si afaceristilor de carton.

    1. Si daca ar fi fost bani murdari Sima tot ar fi avut obligatia sa sesizeze autoritatile si sa nu se atinga de ei, dar el s-a multumit sa-i incaseze intr-o liniste desavarsita, ulterior i-a nevazut pe toti si apoi a inceput sa urle ca un apucat dambovitean din piata Matache ca aia erau bani murdari. Scuze, dar asta e doar pentru prostii care pun botul.

    Nicu Marcu arhanghelul corectitudinii protectorul celor mici, slabi de duh si slugarnici cu asupra de masura. Printre acestia nu se numara Ionescu Valentin, Tara Ioan, Wlasopol Ovidiu, Gradinescu, Musat Marlena, Miclea Daniela Neculau, Petru Ovidiu, Truta Catalin, Ionescu Catalin, Socol Aura, Baranga Paul. Nu se numara am zis. Ha, ha ha! Hai ca viata e frumoasa la ASF.

    1. Foarte tare! Trioul coruptilor din ASF Armeanu, Rosu si DASCALU se numara printre cei protejati!

    pana la urma omu da si gratis niste info financiare ( la nivel inalt, nu nivel dorian popa), pe care nimeni alticineva din ro nu le ofera

    cine vrea cu el in barca isi asuma 

    1. Da, cand te insotesti cu un hot notoriu, iti asumi sa fii furat.

    Mare talent...cand ma gandesc la lista celor cu onoarea ''nereperata''.

    Mare talent...ce vreti mai clar, marcati banul si sa nu fiti lacomi ca nu-l mai vedeti. 

    1. Sloganul spune multe despre riscuri, pare al unei companii de psihoterapie: Da'ne bani ca sa te invatam cum sa zambesti atunci cand pierzi.

      Augustine, ai fost vreodata furat? Daca da, atunci onoarea ta este patata? Daca nu, atunci ai logica de infractor.

      Sigur ai fost pe lista...

      Nu este onorant sa fii ''naiv'' si lacom...ci poate e onorant sa fii destept si lacom. 

      Cat priveste logica...am exersat-o pentru a deveni mai putin vulnerabil.

      Daca n-ai fost ''silitor'' la prima lectie te poti inscrie cu ''entuziasm'' la noua lectie a lui C. Sima. 

      Sima si-a piedut pozitia profesionala si sociala, si-a pierdut averea, sotia si copilul, linistea si reputatia. Augustine, Sima nu este destept, ci prost. De aceea este idolul tau.

    Sima incearca sa beneficieze de:

    - faptul ca romanul uita. Uita si de el, uita si de Vantu, uita si de alti tepari mai vechi sau mai noi 

    - investitorului autohton ii place sa se auto-pacaleasca. Investitorul autohton va gasi motive sa se lase convins si de Sima (a dat banii inapoi, a fugit de frica sa nu moara, are experienta si a invatat din greseli) la fel cum se lasa convins si de multe din companiile din noul val de pe AeRo (unde comunicate frumos "coafate" ascund lipsa de performanta sau chiar smenuri grosolane) sau chiar de BNET 

    - lipsa de actiune a ASF in a demasca astfel de potlogarii. Aici e de discutat, totusi, nu-mi place ASF-ul si cred ca ar trebui sa faca mai mult decat un simplu anunt pe site ca Sima si societatea lui nu sunt autorizati. De sanctionat nu poate, deci doar campanii de awareness. Dar ma intreb pe cati din cei care au defectele de mai sus i-ar trezi ASF-ul, oricat de multe campanii ar face.

    Pana la urma, lumea e plina dintotdeauna de tepari si tepuiti, si aici, si in afara. Daca omul vrea sa se lase pacalit, se va lasa pacalit, chiar si daca ii asterni lista cu riscuri la picioare. 

    CNA Insider

    The Great Fall Of China's Housing Market: Who Will Pay The Price? | Insight | China Mortgage Boycott 

    s c cret 

    ca sa ma invete si pe mine cum se face, totusi aceeasi schema e cam plictisitor , insa daca merge de ce nu.

    Mai avem o zi pana se termina inscrierea pentru Porsche. Daca raman bani ii bag la Horica... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb