"BT a vrut să scape de furia împrumutaţilor veteranei în abuzuri Volksbank"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 august 2015

"BT a vrut să scape de furia împrumutaţilor veteranei în abuzuri Volksbank"

(Interviu cu avocatul Adrian Cuculiş)

Mai mult de 83%, adică 14.712 dintre clienţii eligibili ai Volksbank România (VBRO) cu împrumuturi în franci elveţieni, au acceptat oferta de conversie propusă de VBRO şi de Banca Transilvania (BT). Oferta de conversie, desfăşurată pe parcursul a trei luni, a constat în acordarea unei reduceri de 22,5% pentru cei care au convertit creditele VBRO din CHF în lei sau în euro. De asemenea, Volksbank România (VBRO) a anunţat şi că va diminua datoria totală aferentă creditelor curente ale clienţilor VBRO persoane fizice, indiferent de moneda împrumutului, cu echivalentul sumelor achitate de aceştia drept comision de risc/de administrare şi/sau de rezervă minimă obligatorie şi nerestituite anterior.

Avocatul Adrian Cuculiş ne-a acordat un interviul în care ne-a explicat punctul domniei sale de vedere cu privire la această ofertă.

Reporter:Cum apreciaţi finalizarea programului Volksbank România de conversie a creditelor din CHF în lei sau euro?

Adrian Cuculiş:Încă de la bun început, împrumutaţii au fost împărţiţi în două categorii. Pe de-o parte cei care şi-ar mai fi permis luxul de a plăti ratele supradimensionate şi, pe de altă parte, cei care aşteptau, încă de la 15 ianuarie 2015, o soluţie politică, ce a întârziat să vină.

Este de salutat orice iniţiativă din partea unui "particular" ce înţelege că pe o piaţă atât de liberă este o lovitură de imagine cu efect pozitiv să ieşi cu o asemenea ofertă, practic să arunci un colac de salvare pentru mulţi dintre cei care ar fi urmat în mod inevitabil să intre în executare silită.

Lucrul acesta se vede clar prin procentul covârşitor de acceptare a ofertei, în minusul celor care au respins oferta, respectiv cei care sunt în judecată cu Volksbank sau cei care se judecă pe tema denominării creditelor.

Împrumutaţii şi-ar fi dorit să se judece, însă, din pricina situaţiei extrem de delicate, au preferat soluţia imediată şi nu soluţia de lungă durată, fiindcă, dacă BT şi VB ar fi pierdut în instanţă, un credit de 50.000 de CHF ar fi valorat după proces cu mult sub 25.000 CHF, minus comisionul de risc, dar fiecare va afla pe propria situaţie dacă a făcut sau nu o alegere bună.

Nu cred că putea cineva să ofere o "îndrumare" în situaţia asta, băncile au făcut ceea ce au făcut ele mai bine în toţi anii trecuţi, să ofere o prelungire a unei boli.

Reporter:Cum credeţi că vor evolua procesele celor 17% dintre clienţii care nu au aderat la program?

Adrian Cuculiş:Procesele au un singur drum, respectiv un drum drept, clar, cu orizont vizibil, cu practică din partea CJUE, instanţe naţionale, cât şi recunoaştere directă că acele comisioane sunt ilegale chiar de către cei care le-au aplicat.

Pe tema denominării, chiar şi cei 17%, după ce vor câştiga procesele, vor "şifona" serios buzunarul BT.

Reporter:Există posibilitatea ca debitori ai altor bănci să se refinanţeze la Volksbank, în actualele condiţii?

Adrian Cuculiş:Cred că este o ofertă dedicată, ce nu se va aplica tuturor, fiindcă BT a vrut doar să scape de furia împrumutaţilor veteranei în abuzuri Volksbank şi a conceput oferta pe termen lung, chiar dacă îşi diminuează încasările pe moment, dar pe termen lung ele vor fi recuperate prin fluctuaţiile indicelui.

Reporter:Cum apreciaţi returnarea comisioanelor pe care Volksbank le va da clienţilor în curând? Este această o recunoaştere a faptului că aceste comisioane au fost abuzive?

Adrian Cuculiş:Aşa cum v-am spus, este în mod cert o recunoaştere şi chiar de nu ar fi fost recunoscut abuzul, deja comisionul de risc este defăimat de către o instanţă europeană, catalogându-l aşa. Făţărnicia băncii, cam aşa se traduce.

Semnaţi până la 31 iulie, altfel pierdeţi oferta.

Renunţaţi la litigii pentru că altfel nu puteţi beneficia de ofertă. Ulterior, trece data de 31 iulie, toată lumea primeşte comisionul de risc, este evident că s-a urmărit evitarea a cât mai multor procese, fiindcă se câştigau mult prea multe pentru ca Banca să nu găsească o soluţie.

Nu au scăpat oricum, fiindcă urmează procesele pentru daune morale. O să fie un proces- mamut.

Reporter:Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Clar pune paie pe foc, pe un foc care s-a domolit lent si corect.

    El vrea conflicte ca sa castige bani. 

    1. De ce noi romanii trebuie sa fim umiliti in tara noastra prin tot felul de abuzuri ale bancilor, ne-am saturat de asta asa ca e normal sa cer despagubiri morale caci asa se procedeaza de catre cei care traiesc in tari cu o democratie mai veche.NU MAI ACCEPTAM toate tampeniile indiferent de cine e vorva , bancheri , politicieni etc.

    asa si trebuie. Romanii s-au multumit mereu doar cu firmiturile.

    Cei care cu creditele inchise sau cei executati, vanduri la recuperatori isi primesc si ei comisionul de risc platit in toti acesti ani ? 

    Nu este vorba de castgul avocatilor, este vorba despre castigul nostru ca natiune, ne-am saturat sa-si bata joc subsidiare straine care au facut ce au vrut in Romania, au dat credite eilegale, au cesiunat creditele pentru a face diverse magarii in conatbilitate si toate astea sub protectia tutelara a marelui BNR.Respect pentru toti cei care au continuat procesele cu Volksbank si pentru toti care-si fac curaj sa actioneze in instanta bancile.Nu ne dorim sa ne crestem copii in aceasta tara plina de mizerie .Vrem dreptate indiferent cat va dura.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb