Asociaţia Eduteco şi Confederaţia Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi din Grecia anunţă lansarea unui proiect transnaţional finanţat cu 1,8 milioane de lei din fonduri europene pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, arată un comunicat remis redacţiei.
Proiectul "E.S.P.R.I.T. - Structuri ale Economiei Sociale de Promovare a Incluziunii pentru Toţi" vizează un grup ţintă de 45 de persoane vulnerabile, expuse situaţiilor de excludere şi marginalizare socială, cu dificultăţi semnificative în integrarea şi menţinerea pe piaţa muncii. În acest sens, obiectivul principal al proiectului este crearea a 3 structuri de economie socială (una în mediul urban şi două în mediul rural) în beneficiul grupurilor vulnerabile - în principal persoane cu dizabilităţi - care să conducă la integrarea socio-profesională a 13 persoane din regiunea Bucureşti-Ilfov.
Proiectul, în valoare de 1,8 milioane de lei, este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, "Investeşte în oameni!", Domeniul Major de Intervenţie 6.1 "Dezvoltarea economiei sociale". Perioada de implementare a acestuia este de 12 luni (octombrie 2014 - octombrie 2015).
"Prin intermediul proiectului E.S.P.R.I.T., ne propunem să rezolvăm nevoile stringente ale persoanelor vulnerabile prin intermediul instruirii şi consilierii acestora pentru dobândirea de abilităţi şi competenţe necesare integrării şi menţinerii pe piaţa muncii. Un sprijin foarte important pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului va fi know-how-ul partenerilor din Grecia care au o experienţă de 25 de ani în lucrul cu persoanele cu dizabilităţi, fiind şi co-partener naţional al statului elen", declară Teodora SARCHIZ, asistent proiect E.S.P.R.I.T.
Cele trei structuri de economie socială (SES) nou înfiinţate în proiect, o premieră pentru piaţa din România, vor acoperi următoarele domenii: Dezvoltarea accesibilităţii la mediul online pentru persoanele cu dizabilităţi; Inserţia pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi; Dezvoltarea activităţilor de accesibilitate şi design universal în mai multe sectoare (transport, construcţii, mediu, educaţie etc).
În România, trăiesc peste 650.000 de persoane cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, dintre care doar 12,7% sunt încadrate în muncă.
În regiunea de implementare a proiectului, Bucureşti-Ilfov, sunt 67.700 de astfel de persoane, cu o rată de ocupare similară celei naţionale.
Toate acestea, în condiţiile în care, în cazul angajării unei persoane cu dizabilităţi, sunt deductibile cheltuieli precum cele efectuate pentru adaptarea locului de muncă, cele pentru achiziţionarea utilajelor şi echipamentelor utilizate în procesul de producţie de către persoana cu dizabilităţi sau cheltuielile efectuate pentru transportul acesteia de la domiciliu la locul de muncă.