Start-up-urile care au fost înfiinţate cu fondurile primite de la Uniunea Europeană vor fi susţinute şi în următorul exerciţiu financiar multianual 2021-2027, a declarat Roxana Mînzatu, ministrul pentru fondurile europene, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc, ieri, la sediul minis-terului de resort.
Roxana Mînzatu a precizat: "Ministerul Fondurilor Europene a pregătit etapa a II-a pentru finanţarea start-up-urilor. Ne gândim ca în perioada 2021-2027 să finanţăm programe de tip accelerator de afaceri. Este o discuţie pe care am avut-o cu zona de consultanţă în afaceri, cu zona bancară, pentru a vedea care este maniera prin care să putem susţine pe viitor start-up-urile înfiinţate pe fondurile europene. Menţionez că, în plus, vom avea o linie de finanţare prin intermediul căreia vom crea structuri de economie socială pentru companii, cooperative şi organizaţii neguvernamentale a căror activitate va deservi grupurile vulnerabile".
În actualul exerciţiu financiar multianual, 2014-2020, prin Programul Operaţional Capital Uman finanţat din Fondul Social European, în ţara noastră au fost înfiinţate până acum, pe proiectele Româ-nia Start-up Plus şi Diaspora Start-up, 8715 de noi afaceri, pentru care până acum au fost semnate contracte de finanţare în valoare totală de 557,49 milioane euro (482,14 milioane euro pentru 173 de contracte pentru Start-up Plus şi 75,35 milioane euro pentru 32 de contracte pentru Diaspora Start-up).
Ministrul Roxana Mînzatu a precizat: "Au fost finanţate scheme de antreprenoriat care au fost accesate de românii din ţară şi din diaspora. Aceste scheme au avut o abordare integrată: am susţinut nu doar granturile necesare pentru lansarea afacerilor, ci am oferit şi posibilitatea unor cursuri de antreprenoriat pentru cei care doreau să obţină subvenţia de 35.000 de euro pe fiecare proiect. Au urmat aceste cursuri aproape 80.000 de persoane, iar în final acestea au depus aplicaţii, iar dintre ele au fost selectate şi finanţate până acum doar 8715 proiecte de afaceri".
Prin intermediul acestor afaceri au fost create 17430 de locuri de muncă la nivel naţional şi 2457 de locuri de muncă în Diaspora, iar estimările privind veniturile pe care le va încasa bugetul de stat numai din impozitele pe salariile angajaţilor se ridică la peste 38 de milioane de euro pe an.
Ministrul pentru fondurile europene a punctat: "În afara acestor programe, amintesc că am ajutat ediţia pilot a programului naţional, guvernamental, Start-up Nation. Mai precis, din fondurile europene au fost finanţate 1631 de start-up-uri înfiinţate prin intermediul programului guvernamental, care au un total de 4253 de locuri de muncă".
Cele mai multe dintre noile afaceri înfiinţate sunt în centrul ţării - 1562, dar în general distribuţia este aproape egală pe toate cele şapte regiuni de dezvoltare. Majoritatea start-up-urilor sunt înfiinţate în domeniul serviciilor sau prestărilor de servicii, fiind foarte puţini antreprenori care s-au axat pe producţie, cei mai mulţi dintre ei folosind banii pentru a produce mobilă.
Pe domenii de activitate, un top cinci la nivel naţional arată astfel: pe primul loc se află start-up-urile ce oferă servicii recreative şi distractive, urmate de service-urile auto şi spălătoriile auto; pe locul al treilea se situează noile afaceri ce pres-tează activităţi fotografice, urmate de restaurante şi saloanele de coafură şi activităţi de înfrumuseţare.
Lista completă cu cele 8715 noi firme înfiinţate prin fondurile europene, cu datele lor de identificare şi obiectul de activitate poate fi consultată pe site-ul mfe.gov.ro.
Menţionăm că nu toţi cei care au demarat o afacere cu finanţare europeană au reuşit să cheltuiască banii aşa cum au prevăzut. De aceea, ei vor fi nevoiţi să returneze sumele primite, imediat după ce metodologia de recuperare a subvenţiei acordate, act normativ care se află pe circuitul de avizare interministerială, va fi adoptat de Guvern.
1. cooperare cu romanii din proximitatea granitelor R
(mesaj trimis de Ionascu Ghiorghe în data de 17.02.2020, 11:50)
Cand vom putea coopera , prin proiecte cu fonduri UE, cu Ucraina si R. Moldova (State emergente in UE), pe Turism si cultura, pentru amplificarea contactelor dintre oameni si cunoasterea patrimoniului cultural istoric al Moldovei medievale (cetatile si manastirile dintre Carpati, Prut si Nistru)?