Bugetul Uniunii Europene ne avantajează

NICOLAE MARDARI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 decembrie 2005

Bugetul comunitar pentru perioada 2007-2013 restabileşte principiul solidarităţii care a stat la baza construcţiei europene. După discuţii furtunoase, şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre UE au ajuns la un compromis la sfîrşitul săptămînii trecute. Ideea acestui compromis este recunoaşterea necesităţii ca statele din centrul şi estul Europei să fie ajutate pentru a depăşi întîrzierile economice pe care le înregistrează.

Proiectul de buget anterior acestei înţelegeri fusese formulat de Marea Britanie şi presupunea o reducere considerabilă a fondurilor de aderare pentru noile state membre UE. Ţara noastră obiectase afirmînd că astfel s-ar crea imaginea unei Europe cu trei categorii de state membre, în funcţie de atenţia care li se dă în alocarea resurselor.

"Aş spune că preşedinţia britanică a asigurat în cele din urmă o distribuţie echitabilă a resurselor financiare" - a declarat preşedintele Traian Băsescu la finalul discuţiilor. El consideră că am primit o alocaţie care ne va permite să realizăm proiectele de coeziune şi dezvoltare rurală, precum şi alte proiec-te importante de dezvoltare. Din punctul de vedere al premierului Călin Popescu Tăriceanu, pe lîngă banii pe care îi vom primi, este important şi că în acordul privind bugetul se vorbeşte din nou explicit despre noi ca ţară care va adera la UE în 2007.

Vom primi cu 446 de milioane de euro mai mult decît se stabilise anterior - a anunţat preşedintele Traian Băsescu. Creşte în acelaşi timp şi suma totală pentru dezvoltare rurală în cazul noilor state membre plus România şi Bulgaria, suma alocată majorîndu-se cu 0,97 de miliarde de euro.

În perioada 2007-2009 ţara noastră va avea alocaţi 10,8 miliarde de euro, urmînd ca între 2010-2013 să beneficiem de încă 18,3 miliarde de euro. Singura problemă va fi ca noi să fim în stare să cheltuim aceşti bani, care nu pot fi atraşi decît prin proiecte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb