BULGARIA: Staţiunile de schi şi spa încheie sezonul de iarnă cu o scădere cuprinsă între 30% şi 70%

J.P.
Internaţional / 30 martie 2021

Staţiunile de schi şi spa încheie sezonul de iarnă cu o scădere cuprinsă între 30% şi 70%

Turismul bulgar încheie cel mai prost sezon de iarnă din istorie, cu un declin de coşmar în staţiunile de schi, ajungând şi la o scădere de 70% în cunoscuta staţiune Bansko, precum şi cu performanţe mai bune pentru segmentul de spa, unde oraşul-lider Velingrad va "nota" o scădere de 30%. O astfel de concluzie se poate face pe baza informaţiilor din sistemul ESTI privind cazările în perioada cuprinsă începutul lunii decembrie până săptămâna trecută, furnizate ziarului Kapital, relatează G4media.

Deşi datele nu sunt încă definitive, cifrele confirmă aşteptările iniţiale ale rezultatelor de business. În prezent în staţiuni este zăpadă, hotelurile nu sunt închise, dar cu activităţile interzise în restaurante, spa-uri, piscine şi săli de conferinţe sezonul este practic încheiat.

Un an de "cutremure" puternice pentru sezonul de schi

Hotelierii activi în turismul de iarnă au primit prima lovitură a crizei cauzate de coronavirus după ce, în martie anul trecut, s-a impus închiderea înainte de termen a staţiunilor de schi, iar Bulgaria s-a aflat în lockdown.

Dar anul acesta, aşa cum era de aşteptat, s-a dovedit a fi dramatic pentru sector. Datele din Sistemul Unificat de Informaţii Turistice, furnizate de Ministerul Turismului pentru ziarul Kapital, arată că în perioada cuprinsă între începutul lunii decembrie 2020 şi 21 martie 2021, conform estimărilor preliminare, hotelurile din Bulgaria au înregistrat în total 1,9 milioane de cazări, ceea ce reprezintă o scădere de 50% comparativ cu perioada proastă din 2020, când în timpul iernii au fost 3,8 milioane de cazări. Iar dacă avem în vedere staţiunile, situaţia se dovedeşte a fi cea mai grea pentru turismul de schi.

Astfel, în iarna 2020-2021, cel mai prost rezultat este aşteptat în cea mai mare staţiune de schi din Bulgaria - Bansko. Potrivit datelor procesate până acum de Ministerul Turismului de la Sofia, în perioada decembrie - 21 martie, în această staţiune s-au realizat doar 217.000 de înnoptări, ceea ce, conform prognozelor ministerului, va însemna o scădere de aproape 70% faţă de anul trecut.

O tendinţă similară a fost observată în vară la mare, unde cea mai mare staţiune de pe litoralul bulgăresc, Sunny Beach, a încheiat sezonul cu aceeaşi scădere catastrofală.

Situaţia din celelalte două staţiuni mari de iarnă - Boroveţ şi Pamporovo - este ceva mai bună, dar totuşi destul de dificilă. Conform datelor actuale, municipalitatea Samokov, care include Boroveţ, precum şi municipalităţile Smolian şi Chepelare, pe teritoriul cărora se află Pamporovo, au peste 160.000 de cazări în perioada iernii. Asta ar însemna o scădere de 60% pentru Boroveţ şi de sub 50% pentru Pamporovo, potrivit prognozelor Ministerului Turismului.

Totuşi, instituţia adaugă că datele privind înnoptările în staţiuni sunt încă incomplet prelucrate şi se aşteaptă o "creştere serioasă", dar este greu de atins rezultatul chiar şi din sezonul de schi "prescurtat" de anul trecut. Şi un semnal în acest sens sunt şi datele despre funcţionarea locurilor de cazare. Deşi, spre deosebire de hotelierii de pe litoral care au decis să nu deschidă deloc mai multe obiective turistice în vară, colegii lor de la munte au încercat să lucreze, cel puţin în prima jumătate a sezonului, pentru mulţi dintre ei acest lucru fiind complet inutil. Datele de la ESTI arată că în decembrie, când Bulgaria era închisă înainte de sărbătorile de Crăciun, în Bansko doar 33% din hoteluri au realizat ceva cazări, în Boroveţ - 41%, iar în Pamporovo - 45%. Astfel, chiar şi în cel mai bun caz, pentru mai mult de jumătate din hoteluri luna decembrie a fost fără nicio rezervare.

În ianuarie, situaţia a fost ceva mai bună, când între 47 şi 55% dintre hotelurile din cele trei staţiuni de schi au avut înregistrate cazări. Deocamdată, Ministerul Turismului nu a furnizat informaţii pentru februarie şi martie, ceea ce face imposibilă evaluarea numărului de activităţi pe care le-au avut.

În vârful sezonului activ de iarnă - mijlocul lunii februarie - hotelierii din cele trei staţiuni au prognosticat pentru ziarul Kapital că bătălia va fi redusă la salvarea a 15-20 până la 40% din venitul obişnuit în sezonul de schi. Şi aceasta este, în general, o încercare de a acoperi costurile de operare. Într-un an tradiţional, veniturile "de iarnă" pentru turism variază între 0,9 şi 1 miliard de leva.

Staţiunile SPA, cu o scădere între 30 şi 50%

Datele Ministerului Turismului evidenţiază clar o altă tendinţă prognozată: că staţiunile balneare vor ieşi cu mai puţine daune. Motivul, desigur, este că turiştii lor sunt în principal bulgari, spre deosebire de segmentul de schi, care se bazează mai mult pe străini. Informaţiile de la ESTI arată că cea mai mare staţiune balneară din Bulgaria, Velingrad, de la începutul lunii decembrie până pe 21 martie, a înregistrat 145.000 de nopţi cazare, rezultat bun pentru actuala criză, ceea ce o va face probabil campioană pentru cel mai mic declin. Comparativ cu anul trecut, Ministerul Turismului estimează că reducerea va fi în jur de 30%, dat fiind că datele nu sunt încă definitive. A doua cea mai aglomerată staţiune, Hisaria, are 40.000 de cazări în sezonul de iarnă, conform informaţiilor din acest moment, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ 40%.

Aşa cum era de aşteptat, cea mai dificilă iarnă a fost pentru Sandanski, care a reuşit să atragă în trecut şi turişti greci. Acolo, din decembrie până în 21 martie, numărul de cazări în hoteluri a fost în total de peste 27.000, cu jumătate mai puţin decât anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4532
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8730
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.4031

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb