Bulgaria vrea continuarea utilizării neonicotinoidelor pentru tratarea seminţelor

F.A.
Internaţional / 10 ianuarie 2014

Autorităţile de la Sofia susţin poziţia ţării noastre care doreşte continuarea utilizării neonicotinoidelor pentru tratarea seminţelor, deşi Uniunea Europeană a decis interdicţia acestora începând cu 2014. Declaraţia a fost făcută în cadrul întâlnirii de lucru dintre delegaţiile pe agricultură ale României şi Bulgariei ce a avut loc la Ruse, săptămâna trecută.

Agricultorii din cele două ţări au solicitat în mai mult rânduri începerea demersurilor pe lângă UE care să permită extinderea perioadei de utilizare a tratamentelor seminţelor de porumb şi floarea soarelui cu produse din grupa neonicotinoidelor. Discuţiile au avut loc ca urmare a înţelegerii dintre ministrul Agriculturii, Daniel Constantin şi omologul său bulgar, Dimitar Grekov, în vederea negocierii semnării unui nou document bilateral între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei din Bulgaria. Un comunicat de presă al MADR arată că discuţiile de la Ruse au fost organizate pe grupuri de lucru pentru acţiunile viitoare legate de noua Politică Agricolă Comună, pentru domeniul sanitar veterinar ce vizează securitatea alimentară, pentru identificarea punctelor comune şi susţinerea reciprocă în cadrul negocierilor la nivel european, respectiv pentru politicile din zootehnie, cultură mare, legumicultură şi funcţionarea pieţelor.

Reprezentanţi ai AMSEM (Asociaţia Amelioratorilor, Producătorilor şi Comercianţilor de Sămânţă şi Material Săditor din România) şi-au exprimat cu mai multe ocazii îngrijorarea faţă de posibilele efecte negative ale interdicţiei europene privind utilizarea neonicotinoidelor, pesticide considerate dăunătoare populaţiilor de albine, introdusă anul trecut. Potrivit acestora, cei mai afectaţi vor fi utilizatorii acestora (fermierii), care vor înregistra pierderi semnificative ale producţiei, dar şi economia ţării, dacă autorităţile nu vor reuşi să obţină o derogare de la Uniunea Europeană, pentru o perioadă de tranziţie de câţiva ani. Restricţia europeană a intrat în vigoare la 31 decembrie 2013. Totuşi, seminţele care au fost tratate cu fipronil vor mai putea fi semănate până la 28 februarie 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb