Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că achiziţia E.ON România de către compania ungară MVM va fi analizată de Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD), care va emite un aviz favorabil sau nefavorabil, relatează Agerpres. Tranzacţia nu va fi încheiată până când statul român nu îşi dă acordul.
"Statul român are Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe, coordonată de Consiliul Concurenţei. Şi noi, ca minister al Energiei, suntem reprezentaţi de un secretar de stat, sunt şi alte instituţii ale statului român prezente în comisie. Această comisie va aduna toate informaţiile şi va da un aviz favorabil sau nefavorabil. Cu siguranţă se va uita la toate aspectele legate de această tranzacţie. Ce face compania MVM, de unde are finanţarea, cum a depus această ofertă şi aşa mai departe. Au existat multe precedente în care Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe nu a avizat astfel de tranzacţii. Deocamdată, s-a semnat un acord. Tranzacţia nu este încheiată până când statul român, prin instituţiile şi prevederile legale pe care le avem, nu îşi dă acordul asupra acestei tranzacţii", a explicat Burduja.
Sebastian Burduja a menţionat că unele companii din portofoliul Ministerului Energiei au depus oferte pentru achiziţionarea E.ON, dar acestea nu s-au apropiat de oferta MVM.
"Au fost companii din portofoliul Ministerului Energiei, şi m-am implicat personal şi le-am semnalat faptul că există o posibilitate, o intenţie de vânzare din partea E.ON Furnizare. Au intrat în camera de date, s-au uitat la această tranzacţie, au depus oferte la o anumită valoare, dar nu s-au putut apropia de oferta selectată în final, din ceea ce înţeleg. Acestea sunt datele pe care le am. Şi ca o guvernanţă corporativă responsabilă nu cred că poţi să justifici, nici ca acţionar, nici ca management, să plăteşti un lucru de două, trei sau zece ori mai mult decât el face pe baza analizelor de specialitate pe care le ai de la firmele care se ocupă cu aşa ceva.(...) Dacă nu face banii aceia, e greu să justifici o posibilă tranzacţie", a precizat ministrul Energiei.
Acesta a adăugat că aşteaptă o întâlnire cu managementul MVM pentru a înţelege ce planuri are, iar datele colectate vor fi trimise la CEISD, urmând ca statul român să ia cea mai bună decizie.
"Trebuie să punem foarte atent în balanţă. Pe de o parte, vorbim de o companie de furnizare, nu gestionează infrastructură critică. Pe de altă parte, sigur că are un portofoliu important de clienţi. E adevărat, clienţii se pot muta de la un furnizor la altul, e online, e rapid, e uşor, dar trebuie văzut exact. De aceea, în perioada următoare, în funcţie de ce va fi, dar aştept să mă văd cu managementul, să înţeleg ce planuri au, cum văd ei participarea la piaţa românească, de unde o să cumpere gaz, energie electrică, ce trebuie să furnizeze ei românilor mai departe, şi, pe baza datelor pe care le avem, pe baza datelor pe care o să le colectăm, trimitem la CEISD, la Comisia de Examinare, şi acolo statul român sigur va lua cea mai bună decizie pentru cetăţenii României, pentru că noi n-avem altă agendă, trebuie să îi apărăm pe români", a spus Burduja.
Ministrul a precizat că au existat situaţii în care CEISD nu a aprobat anumite tranzacţii, iar acest scenariu este posibil şi în cazul achiziţiei E.ON. De asemenea, a menţionat că există tranzacţii similare în alte ţări ale Uniunii Europene care au fost respinse.
"Asta nu înseamnă că România nu e deschisă la colaborare regională, nu e deschisă la parteneriate. Nu înseamnă că poate companii de tipul Romgaz, Hidroelectrica sau alte companii din portofoliul Ministerului Energiei n-ar fi deschise să colaboreze pe proiecte cu MVM sau cu alte companii din regiune. Deci, vreau să dăm un semnal de prietenie faţă toţi investitorii care se uită la ţara noastră. În acelaşi timp, pe primul loc întotdeauna va fi securitatea naţională a ţării", a specificat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a răspuns că decizia E.ON de a vinde partea de furnizare din România nu este legată direct de schema de compensare-plafonare, ci reflectă dorinţa grupului german de a se concentra mai mult pe reţelele de distribuţie.
"Nu a avut legătură şi aceasta este ceea ce mi-au comunicat dânşii ca motive ale interesului dânşilor pentru o posibilă vânzare", a punctat Burduja.
Grupul MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a semnat luni, un acord privind achiziţia diviziei de soluţii pentru gospodării şi clienţi a companiei E.ON din România.
Conform acordului, MVM va achiziţiona o participaţie de 68% în cadrul E.ON Energie România şi o participaţie de 98% în E.ON Asist Complet, se menţiona într-un comunicat al grupului ungar.
Tranzacţia dintre E.ON România şi grupul MVM este aşteptată să se finalizeze în 2025, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente. Valoarea tranzacţiei nu va fi făcută publică. MVM, principalul furnizor de energie din Ungaria şi o companie deţinută 100% de stat, ocupă locul şase în Europa Centrală.
E.ON Energie România, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale şi energie electrică din ţară, deserveşte aproximativ 3,4 milioane de clienţi. E.ON Assist Complet este o companie regională specializată în servicii energetice, care oferă soluţii pentru instalarea şi întreţinerea infrastructurii.
1. abureli
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 01:32)
Au inceput de mult sa investeasca in Transilvania in cladiri de patrimoniu despagubite de trei ori de guvernul roman din 1918 incoace, isi finanteaza afacerile unguresti directi si indirect, acum au cluburi de fotbal finantate din ungaria, iar detinerea unei societati legate de infrastructura este alt pas.
Daca EON vinde serviciile, viitorul actionar al EON va fi obligat sa lucreze cu ei din lipsa de alternative, la preturile lor mari evident, iar accesul la furnizare ii va ajuta sa liciteze pentru gazul din neptun deep, pe care apoi il vor transfera peste granita, motivand prin lipsa de cumparatori la preturile mari oferite local.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 06:55)
Lasa ca Romtelecomul cu transmisiuni secrete a fost vandut de "n" ori si nimeni nu s-a revoltat, banii sa curga si atat.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 08:22)
Ce zici de OMV Petrom?
2. Corecta atitudinea ministrului
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 06:46)
Insa precis ca au intarziat pina acum ca sa se schimbe guvernul acesta si sa si asigure tranzactia. D Burduja a actionat corect dar acum e vanzarea intre companii, sunt putine parghii. dar unde sunt personajele corupte, fara scrupule si constiinta care au predicat in anii 2000 ruperra Renel in mai multe companii si vanzarea catre straini... care de fapt sunt cel putin sustinuti daca nu cumva chiar detinuti de firme ale unor guverne straine?!? Isi consuma linistiti peschesul de nimic, nu!?
2.1. Privatizare (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Vanil în data de 18.12.2024, 10:50)
Campaniile respective nu erau gestionate corespunzător, statul nu se putea ocupa de ele dar nici nu le aducea la BVB. Numai străinii aveau bani și erau dispuși să le gestioneze.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 09:29)
O mana de tradatori corupti = statul roman , tot ei au vandut pe nimic si Electrica si Petrom .
3.1. ia vezi (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Norbert în data de 18.12.2024, 10:04)
cati bani pierdea statul roman cu petrom pana la privatizare si cat a castigat dupa, poate iti schimbi parerea
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2024, 13:27)
Petrom era 100% a statului roman si functiona pe pierdere inainte sa fie privatizata . Daca nu se facea privatizarea Petrom ar fi urmat insolventa la fel cum s-a intimplat in cazul Complexului Chimic Rm. Valcea sau Chimcomplex Borzesti ,adica insolventa si pe urma vanzarea pe 2 bani .
Pe de alta parte in majoritatea societatilor energetice proprietarul majoritar este statul roman : la Hidrolectrica -proprietar statul roman cu 80% , Romgaz - 70% , Nuclearelectrica - 82,4% , Transel ectrica -58,7% , Transgaz - 58,5% , Electrica - 49,8% . Cu siguranta valoarea de piata a acestor societati ar fi mult mai mare daca proprietatea privata ar detine pachetul majoritar si nu statul .
De ce sunt acceptate si se promoveaza minciunile in tot spatiul public referitor la aceasta chestiune de politiceni , de moderatori la canalele de televiziune , cat si de anumiti specialisti in domeniu ?
4. fără titlu
(mesaj trimis de si în data de 18.12.2024, 10:48)
Obligatoriu E. ON trebuie rascumparata de statul roman! nu exista scuza daca nu se face rascumpararea! In toate companiile care lucreaza in domeniul exploatarii gazelor naturale ( extractie , exploatare , distributie ) statul roman trebuie sa fie majoritor !