Burduja anunţă reorganizarea Ministerului Energiei şi investiţii pentru energie sigură

A.D.
Politică / 9 ianuarie

Sursa foto: Sebastian Burduja/Facebook

Sursa foto: Sebastian Burduja/Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat un program de reorganizare a ministerului, care include reducerea schemei de personal cu până la 20%, transmite news.ro. În cadrul acestui proiect, toţi angajaţii vor susţine concursuri pentru a-şi păstra locurile de muncă, urmând să rămână doar cei care demonstrează competenţă. Deşi Ministerul Energiei este unul dintre cele mai mici şi slab remunerate din Guvern, Burduja consideră că există loc pentru îmbunătăţirea eficienţei.

"Astăzi vă voi prezenta pe scurt priorităţile pe care ni le asumăm pentru anul în curs, pe câteva direcţii principale, şi o să încep cu un pilon care este fundamental şi pentru programul de guvernare. Se numeşte reformă: reforma sectorului energetic şi, de fapt, reforma Ministerului Energiei şi reforma companiilor din sectorul energetic. Constatăm cu toţii că România este într-o situaţie delicată din perspectiva echilibrului fiscal-bugetar. Şi cred că este o chestiune de răspundere, de bun simţ, să dăm un exemplu şi pentru alte ministere, şi pentru alte instituţii publice, şi pentru alte companii de stat, luând câteva măsuri", a spus Burduja.

"Avem 280 şi ceva de colegi, iar nivelul de salarizare este, şi nu cred că mă înşel, cel mai mic din Guvernul României. Cu toate acestea, consider că întotdeauna e loc de o eficienţă mai bună şi vom înainta un proiect de reorganizare care va reduce schema de personal, astfel încât practic toţi colegii vor da concurs şi vor rămâne cei care merită să rămână", a explicat ministrul Energiei.

"Estimăm o eliminare a posturilor vacante şi reducerea posturilor ocupate cu până la 20%. Sigur, în funcţie de specificul fiecărei structuri în parte, că dacă luăm Direcţia de Investiţii, unde avem cam 100 de colegi, ei au reuşit să atragă undeva la 14 miliarde de euro, deci au o productivitate bună. Nu înseamnă că nu e loc de mai bine şi acolo. Dar discutând cu directorii, le-am dat această temă, să eficientizăm activitatea ministerului", a specificat Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja, a anunţat măsuri pentru creşterea transparenţei, prin lansarea unui portal în primul trimestru al acestui an, care va include informaţii detaliate despre remuneraţii, contracte şi cheltuieli ale companiilor din subordinea ministerului. De asemenea, ministrul a solicitat companiilor reducerea posturilor de conducere, a cheltuielilor cu bunuri, servicii, salarii (în special pentru personalul TESA), a cheltuielilor de protocol şi sponsorizare cu cel puţin 50%, precum şi stoparea angajărilor. Aceste măsuri vizează eficientizarea şi o mai bună utilizare a fondurilor publice.

"Noi estimăm că de la companiile din portofoliul Ministerului Energiei cel puţin un miliard de lei pot fi economisiţi prin aceste măsuri", a precizat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat necesitatea investiţiilor pentru asigurarea unei energii sigure, accesibile şi curate pentru români. El a precizat că, în 2023, au fost puse în funcţiune sisteme energetice de 1.200 MW, mai mult decât în ultimii patru ani la un loc, iar în 2024, performanţa ar putea ajunge la 2.500 MW sau chiar 3.800 MW. Burduja a subliniat că fiecare megawatt adăugat în Sistemul Energetic Naţional contribuie la reducerea facturilor pentru populaţie şi companii şi a anunţat finalizarea unor investiţii semnificative în acest an.

"La Năvodari, 72 de megawaţi, centrala în cogenerare, foarte aproape de 100%, din ceea ce ştiu sunt în probe, deci ne aşteptăm ca în prima parte a acestui an să fie gata. Iernutul, peste 95%, o epopee aparent fără sfârşit. Vă reamintesc că, pe mandatul meu anterior, am reuşit să reluăm acest contract. (...) Ultimul termen pe care-l au, şi noi suntem şi finanţatorii acestui proiect prin Planul Naţional de Investiţii, este sfârşitul lunii mai acest an, anul curent. Deci în luna iunie trebuie să avem la Iernut aceşti 430 de megawaţi", a precizat Burduja.

Burduja, a menţionat investiţiile în mai multe CET-uri (centrale electrice de termoficare), dintre care unele vor fi finalizate în acest an. Aceste proiecte fac parte din strategia de modernizare a infrastructurii energetice, contribuind la creşterea capacităţii de producţie şi la asigurarea unei energii mai eficiente şi accesibile pentru consumatori.

"Şi mai sunt câteva investiţii, ceva mai mici, e adevărat: CET Arad, CET Oradea, CET Brazi, CET Arad Hidrocarburi, la Arad sunt două centrale de termoficare, CET Palas de la Constanţa. Toate acestea ar trebui terminate până la finalul acestui an, deşi, de exemplu, Constanţa şi Arad au, prin PNRR, termen mijlocul anului viitor. La Constanţa gradul de execuţie, de exemplu, astăzi este de 50%. Este posibil să se termine anul acesta", a declarat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja, a prezentat stadiul investiţiei de la Mintia, subliniind că, până la finalul acestui an, ar trebui să fie conectaţi la sistem cel puţin 1.000 de megawaţi, ca parte a celei mai mari centrale pe gaz din Europa, care va fi finalizată în 2026. El a menţionat şi provocările legate de staţia de reglare şi măsurare a gazelor, dar a asigurat că se fac eforturi pentru respectarea graficului. Acest aport de energie ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru iarna viitoare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Wooow! , vine potopul!

    brurduf isi elimina oponentii din minister cu frumoase cuvinte, ca noi suntem fraieri si crede ca il credem 

    :))))))))))))))))))))) )))))))))))) 

    Daca deschizi iar minele de carbune de ce nu-i trimiti acolo, ca ai lipsa de forta de munca in mine dupa ce ai scos gupele grele din pensii si nu se mai duce nici dreacu in mine? A? 

    Pe cine crezi ca mai pacaliti?

    Din prostia voastra castiga georgica detasat din turul 1. 

    1. Sa vezi litigii in justitie impotriva procedurilor de organizare a concursului.....

    ai fost ministru.

    De ce nu ai facujt asta pana acum? 

    esti un mare vorbaret...

    al lui Tati 

    Peste tot in lume exista astfel de centrale de stocare, finalizati si la noi centrala Tarnita.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7980
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2633
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9687
Gram de aur (XAU)Gram de aur444.7316

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb