Burduja: România vrea să prelungească cu 3 ani exploatarea centralelor pe cărbune

A.D.
Miscellanea / 9 ianuarie

Sursa foto: Sebastian Burduja/Facebook

Sursa foto: Sebastian Burduja/Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că România intenţionează să prelungească termenul de exploatare a centralelor pe cărbune cu trei ani, din cauza lipsei de alternative viabile, transmite news.ro. El a subliniat necesitatea unui punct de vedere unitar pentru a obţine derogări de la Comisia Europeană.

"Ne-am propus prelungirea termenului de exploatare a centralelor pe cărbune. Nu avem altă variantă în contextul în care energia României trebuie să fie o energie sigură şi nu avem cu ce să înlocuim grupurile pe cărbune, în acest moment, cel puţin. Mai mult, grupurile pe gaz din planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia au întârzieri, trebuie să o spunem deschis, au fost licitaţii, cum este cea de la Işalniţa, unde nu a fost niciun ofertant. La fel s-a întâmplat, din păcate, la Electrocentrale Craiova, cu banii din PNRR, dar ăsta e alt subiect. Şi acum urmează să vedem dacă facem studii de piaţă noi, cu siguranţă va fi nevoie de noi licitaţii. Deci toate aceste lucruri generează întârzieri", a declarat Sebastian Burduja, joi, într-o conferinţă de presă.

Burduja, a identificat trei paşi esenţiali pentru prelungirea exploatării centralelor pe cărbune: renegocierea cu Comisia Europeană a PNRR-ului pentru ajustarea jalonului considerat închis, modificarea planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia şi schimbarea legii decarbonizării. El a subliniat că România nu poate renunţa la Complexul Energetic Oltenia din 2026, neavând alternative viabile pentru înlocuirea grupurilor pe cărbune.

El a făcut apel la unitate între toate părţile implicate - Guvern, Parlament, Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Valea Jiului - pentru a prezenta un punct de vedere unitar în faţa Comisiei Europene şi a obţine derogări privind prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune.

"Nu cred că este prea mult ceea ce cerem. Sunt alte state europene care au centrale pe cărbune până în 2049, dacă nu mă înşel, e adevărat, au o dependenţă ceva mai mare de cărbune, dar totuşi, având în vedere toate progresele pe care România le-a făcut, având în vedere că piaţa românească e foarte bine interconectată, având în vedere că suntem un bun cetăţean european, mă aştept să existe o flexibilitate pe măsură şi din partea Comisiei Europene şi, de fapt, un tratament obiectiv al situaţiei României, care nu îşi permite să devină dependentă de alte state, de resursele altor state. Din contră, trebuie să fie un pilon de stabilitate şi cred că ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, cu sprijinul pentru Republica Moldova, cu evoluţiile din proiectul Neptun Deep, demonstrează că România poate să joace acest rol", a mai afirmat Sebastian Burduja.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "renegocierea cu Comisia Europeană a PNRR-ului pentru ajustarea jalonului considerat închis"

    cum adica "inchis"? A fost considerat "rezolvat" si acum ticalosii care au furat alegerile isi recunosc minciuna si se duc la CE si admit ca "nu am facut nimic pentru asta"? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb