Bursa de valori de la Istanbul a suspendat astăzi tranzacţiile, pentru prima dată în ultimii 24 de ani, după ce indicele principal s-a prăbuşit cu 7% în prima oră de tranzacţionare, ca urmare a cutremurelor devastatoare din ultimele zile, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
"Bursa de valori a decis să oprească tranzacţionarea de acţiuni, contracte futures şi opţiuni", a informat operatorul Borsa Istanbul într-un comunicat de presă, fără a preciza când anume vor fi reluate tranzacţiile.
De la începutul acestei săptămâni, Borsa Istanbul 100 Index a înregistrat o scădere cumulată de 16%, ceea ce a şters 35 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a companiilor regrupate în indicele principal al bursei turceşti, după cutremurele devastatoare care au lovit sudul Turciei. Acţiunile turceşti, care sunt titlurile cu cele mai slabe performanţe globale în acest an, au intrat marţi într-o piaţă de tip "bear", după ce au scăzut cu peste 20% comparativ cu vârful atins în luna ianuarie.
"În momente de catastrofe, cum este cea actuală, suspendarea tranzacţiilor bursiere este o decizie bună pentru a-i proteja pe investitori", spune Haydar Acun, partener la firma Marmara Capital. Investiţiile în acţiuni sunt populare în rândul turcilor ca o modalitate de protejare împotriva unei inflaţii galopante, care în 2022 a urcat până la 86%.
Numărul morţilor în urma cutremurelor devastatoare produse la graniţa dintre Turcia şi Siria a depăşit 8.100. Vicepreşedintele Fuat Otkay a anunţat că numărul morţilor din cauza seismelor din Turcia a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000. Aproximativ 5.775 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni.
Amintirile cutremurului din 1999, când un seism devastator a lovit un hub industrial din apropiere de Istanbul, au contribuit la sentimentul de panică apărut în ultimele zile în rândul investitorilor de retail. Atunci tranzacţionarea acţiunilor turceşti a fost suspendată timp de o săptămână, astfel că de data acesta au apărut discuţii în rândul jucătorilor de pe piaţă dacă nu ar fi mai potrivit să fie adoptată o măsură similară.
"Este posibil ca actualul climat de panică să fii crescut percepţia de risc a traderilor deoarece a afectat gândirea raţională. Este tardiv dar chiar şi aşa decizia corectă care trebuia luată", a declarat Mehmet Gerz, director de investiţii la firma Ata Portfoy.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 17:50)
ce treaba re cutremurul? dupa hiperinflatie uremaza deflatie!
fomita!
o sa ii loveasca pe turci in 5 ani in fata.
s c cret