BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Companiile de la BVB au avut creşteri peste cele americane, în primele nouă luni"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 8 octombrie 2021

"Companiile de la BVB au avut creşteri peste cele americane, în primele nouă luni"

Indicele BET a urcat cu 29%, în timp ce pentru S&P 500 aprecierea a fost de 14,7% iar pentru STOXX600 de 14%, în perioada ianuarie-septembrie a acestui an

Radu Hanga: "Efervescenţa pieţei de capital româneşti a însemnat o accelerare semnificativă a listărilor de instrumente financiare în primele nouă luni"

Adrian Tănase: "Poziţionăm România ca o piaţă de capital atractivă în regiune, iar companiile româneşti capătă din ce în ce mai multă expunere în indicii internaţionali"

Piaţa de capital din România a înregistrat creşteri semnificative în primele nouă luni ale anului, iar companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au reuşit să obţină performanţe importante în raport cu alte pieţe dezvoltate, se arată într-un comunicat al BVB.

Rezultatele au fost obţinute într-un context ambivalent: pe de-o parte, s-au intensificat incertitudinile generate de pandemia de coronavirus şi estimările privind o creştere accelerată a inflaţiei, iar pe de altă parte piaţa de capital românească s-a remarcat printr-o efervescenţă a listarilor şi a căpătat mai multă consistenţă prin extinderea numărului de companii prezente în indicii internaţionali, se menţionează în document.

Per ansamblu, investitorii au alocat resurse financiare consistente către piaţa de capital românească, unde valoarea totală a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la aproape 13 miliarde lei, echivalentul a 2,6 miliarde euro, în creştere cu 4,2% faţă de primele nouă luni ale anului anterior, se mai spune în comunicat.

Într-un astfel de context, indicele principal BET a avansat cu 3,8% doar în luna septembrie, iar indicele BET-TR, care include şi dividendele, a crescut cu 4,5% în aceeaşi perioada de timp. După primele nouă luni, creşterea la nivelul indicelui BET a fost de 29%, iar la nivelul indicelui BET-TR de 35,6%. Potrivit datelor Refinitiv Eikon şi BVB, la nivelul indicilor de tip price return, după primele nouă luni, indicele BET (+28,9%) a înregistrat o creştere de două ori mai mare comparativ cu indicele american S&P 500 (+14,7%) sau cu cel european STOXX600 (+14%). Piaţa românească a supraperformat şi în raport cu indicele pieţelor de frontieră MSCI Frontier Markets (+15%) sau cu indicele pieţelor emergente FTSE Emerging Markets (-1%). Aceleaşi date arată că, la nivelul indicilor de tip total return, BET-TR (+35,6%) a avut un ritm de creştere dublu faţă de S&P500 TR (+15,9%) sau STOXX600 GR (+16,6%). În acelaşi timp, România a avut performanţe puternic pozitive faţă de FTSE Emerging Markets TR (+1,2%) sau MSCI Frontier Markets GR (+19,2%), conform raportului.

Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, a declarat: "Efervescenţa pieţei de capital româneşti a însemnat o accelerare semnificativă a listărilor de instrumente financiare în primele nouă luni: 22 emisiuni de obligaţiuni şi şase noi emisiuni de titluri de stat în valoare totală de un miliard de euro şi 19 companii noi la cota bursei cu o capitalizare cumulată de un miliard de euro. A fi pe bursă înseamnă a performa, iar companiile româneşti listate au devenit tot mai valoroase, privind la nivelurile record ale capitalizării atinse în acest an, şi au răsplătit investitorii cu randamente semnificativ mai mari faţă de alte pieţe dezvoltate. În ritm cu noile tendinţe ale pieţei, am lansat şi am început să promovăm o nouă identitate a Bursei de Valori Bucureşti şi am răspuns cererii investitorilor prin crearea unui indice dedicat companiilor româneşti de pe segmentul AeRO".

Adrian Tănase, Directorul General al BVB, a afirmat: "Dezvoltăm continuu piaţa de capital în mod organic şi sustenabil. Am aprobat includerea altor două companii în indicele BET, care are acum 19 emitenţi; în octombrie, lansăm primul indice pentru segmentul AeRO şi alţi doi indici pentru Piaţa Reglementată; am simplificat accesul la piaţă pentru companiile care se listează din 2022 pe segmentul alternativ. Privind spre viitorul imediat, vom prezenta în mod public acţionarilor stadiul privind implementarea proiectului Contrapartii Centrale, care are toate şansele să devină operaţională în a doua jumătate a anului viitor când vom avea primele tranzacţii cu derivate. Poziţionăm România ca o piaţă de capital atractivă în regiune, iar companiile româneşti capătă din ce în ce mai multă expunere în indicii internaţionali".

Conform raportului, companiile din ţara noastră au devenit tot mai vizbile pe radarul investitorilor internăţionali. Începând cu 20 septembrie 2021, România are cinci companii în indicii furnizorului global FTSE Russell: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) în indicii FTSE Global All-Cap şi Bittnet (BNET) în indicele FTSE Global Micro-Cap.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Bravo!Avem indicele foarte reprezentativ aero cu claim,frb societati de tip prastie+petarda,cu frb folosita pentru activ net brk

    mai avem chob cu pondere imensa care creste fulminant in ziua stabiliriiponderii in indice pentru ca a declarat vuza ca rupe norii cu investitiile ca dupa aia sa se jure ca nu a declarat ! 

    BNET in nu stiu ce indice-a luat banii fraierilor,n-a facut nimic operational cu ei si acum s-a apucat sa se faca fond de hedge+business angel+practician in insolventa restructurare cazaturi luate cu bani de o masina medie+investitor strategic+consultant si aranjor PP+market maker+venture capital=un ghiveci in care deja s-a inecat logofatu si acum se zbate disperat sa bage fraierii de actionari la fund ca sa mai traga el o gura de aer 

    firma care se incurca in majorari,inregistreaza unele de 3 luni si sta blocat cu altele de 13 

    ei isi trag 3% pt.CA si inca 5% pentru restul angajatilor in SOP-anual!!!nu si-ar da din profit procentele astea?!ca nu le ajunge nici de mancare 

    actionarul nostru-prostu nostru scrie pe logo

    cine vinde mai repede aici s-a dovedit ca e cel mai priceput.restul o sa fie hraniti cu sperante ca muribunzii 

    1. Curand o sa vina whistleblowers de la firmele astea ori Tradevile sel ectatzi si cu backup niste avocati

      sa spuna cum se face cash raising de romanika pe bvb cum se manipuleaza pretul inainte de depunerea actelor la asf cum se folosesc insideri si prieteni la crossuri 

      cum se baga clientzi din cooperativa si la plasamente din aia care tzin spatele la majorari si apoi descarca 

      cum aranjeaza brokerii cu firmele ce comunicate sa livreze pentru dirijat pretzul in piatza 

      despre depunere acte prospect la asf doar dupa ce manipuleaza piatza cum trebuie 

      urmaritzi atent toate momentele de la aga la incheiere majorare la bnet, ag, mam, safe, nrf 

      cum se plimba aceeasi avocatzi, consultantzi, piarist, actzionari, brokeri, sefi pe plantatzie la forumuri de investitori prin toata cooperativa asta 

      sa asteptam ca si au facut bossii plangeri penale intre ei, la brokeri, la asefisti

      o cloaca de shmecherashi care profita de naivi ca s 'banii ieftini' 

      N'o sa toarne nimeni nimic. Sunt toti foarte bine asa cum sunt intre ei. Totul se va opri abia atunci cand se vor termina banii disponibili.

      Prin "sef de plantatzie la forumuri de investitori" sa stiti ca autorul randurilor de mai sus nu s-a referit la o samanta galbuie folosita la retetele de humus si tahini.

      Nu, nici vorba!

      Un asemenea gand poate sa treaca doar prin mintea unor carcotasi, asa, ca mine :)) 

    BET = 19 companii

    Top 5 = 73% of the index 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb