Bursa de Valori Bucureşti lansează BET-EF, primul indice dedicat companiilor din energie, utilităţi şi financiar

F.D.
Piaţa de Capital / 29 iulie 2024

Bursa de Valori Bucureşti lansează BET-EF, primul indice dedicat companiilor din energie, utilităţi şi financiar

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) lansează astăzi, 29 iulie, un nou indice, Bucharest Exchange Trading Energy, Utilities and Financials (BET-EF), dedicat celor mai bine reprezentate sectoare de activitate din piaţa de capital, energie, utilităţi şi financiar, cu excepţia fondurilor de investiţii. Metodologia noului indice permite în structura sa un număr variabil de constituenţi, fară a impune un număr maxim. Structura de start a indicelui BET-EF cuprinde 11 companii de pe Piaţa Reglementată, selectate atât în funcţie de criterii de lichiditate, cât şi în funcţie de capitalizare free-float. Valoarea indicelui la debut este de 1.000 de puncte, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"Sectoarele de energie, utilităţi şi financiar, sunt printre cele mai efervescente de la Bursa de Valori Bucureşti. Ne bucură evoluţia bună a companiilor care reprezintă aceste sectoare şi credem că suntem într-o situaţie de câştig reciproc. Prezenţa la bursă aduce cu sine avantaje tangibile şi intangibile, care se reflectă asupra evoluţiei companiilor şi se transferă inclusiv la nivelul întregii pieţe de capital. Sperăm să vedem tot mai multe companii listate la bursă în viitorul apropiat, care să consolideze şi alte sectoare de activitate reprezentative în economia românească, precum tehnologia şi IT&C, agribusiness, imobiliar, FMCG, turism sau transport", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

La momentul lansării, indicele BET-EF include următoarele companii: Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Hidroelectrica (H2O), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Nuclearelectrica (SNN), Electrica (EL), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Premier Energy (PE) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

"Cu o pondere de aproximativ 58% din totalul capitalizării bursiere, companiile româneşti din energie, utilităţi şi financiar, aveau nevoie de o reprezentare şi sub forma unui indice. Evoluţia din ultimii ani de la bursă, cu un număr tot mai mare de companii listate, s-a tradus şi printr-o transformare a spectrului indicilor pe care BVB îi calculează şi distribuie. Este al patrulea indice pe care îl lansăm în ultimii ani şi ne aşteptăm să devină un punct de referinţă pentru investitorii de retail şi pentru investitorii instituţionali care urmăresc piaţa şi au nevoie de asemenea indici de referinţă pentru a-şi construi portofoliile investiţionale", a declarat Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori Bucureşti.

BET-EF este un indice de preţ care reflectă evoluţia companiilor româneşti listate pe Piaţa Reglementată a BVB, selectate în funcţie de criterii cantitative şi calitative din cele trei sectoare de activitate acoperite. Aceste criterii asigură faptul că doar cele mai lichide şi mai mari companii din cele trei sectoare de activitate intră în componenţa indicelui. De asemenea, BET-EF este un indice ponderat cu capitalizarea bursieră free-float, cu un număr variabil de constituenţi, ponderea maximă a unei companii în indice fiind de 20%.

Capitalizarea tuturor companiilor listate pe segmentul principal al bursei a depăşit 350 miliarde de lei, o creştere de 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, capitalizarea tuturor companiilor româneşti din cele trei sectoare de activitate acoperite de BET-EF reprezintă 200 miliarde lei, respectiv aproximativ 58% din totalul capitalizării segmentului principal de la bursă.

Ultimii trei indici lansaţi de Bursa Valori Bucureşti, în 2021, au fost BETAeRO, BET-TRN şi BET-XT-TRN. În total, BVB calculează şi distribuie în timp real 12 indici de referinţă, la care se adaugă un indice realizat în parteneriat cu Bursa de Valori din Viena, ROTX.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Si care si el o sa creassca, mai ceva ca fat frumos bet.

    Interesant e ca indicii ating maxime dupa maxime, in timp ce emitentii se taraie fara vlaga. Cati dintre emitentii existenti in 2007 si care mai exista inca la bvb au reusit sa atinga maximele din acel an? Nu foarte multi, parte dintre ei reusind doar recent si dupa raliuri de dublare a cotatiei din urma cu un an (SNP, TEL). Doar Cote si, mai ales TLV (rarisima exceptie!) au facut-o mai demult, ultima depasind chiar de mai multe ori acele maxime.

    BRD ului i-ar mai trebui cam 40% la cotatia actuala sa atinga acele maxime si asta dupa o dublare a cotatiei din ultimul an. SIF-urilor le-ar mai trebui 7 vieti si nu ar fi deajuns, asa ca si-au schimbat palaria. 

    1. BRD e posibil ca prin aportul dividendelor generoase sa fi permis recuperarea sumei investite de cei care in 2007 au cumpărat la 30 ron...acu desigur mai e inflatia etc. Sif-urile sunt fantome a ceea ce erau odata, deși creșterile din perioada 200-2007 posibil să se fi datorat în bună măsură speculațiilor și lipsei de alternative pe piață.

      in mod special datorita lipsei de alternative in piata.

    si acum urmeaza sa faceti un BET-EF AERO?

    1. Ar mai fi un indice important, dar nu pot sa ti-l indic!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb