Bursa de Valori Bucureşti - prima opţiune pentru investiţiile în acţiuni ale fondurile de pensii

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 septembrie 2007

Bursa de Valori Bucureşti - prima opţiune pentru investiţiile în acţiuni ale fondurile de pensii

Lipsa noilor emitenţi - punctul slab al BVB, potrivit fondurilor de pensii

Administratorii fondurilor de pensii se vor orienta către Bursa de Valori Bucureşti ca principală piaţă de acţiuni, însă nu exclud şi investiţiile pe pieţele străine dacă bursa autohtonă nu se va dezvolta mai mult pe viitor şi nu va atrage mai mulţi emitenţi.

La momentul retragerii din activitatea profesională, persoanele care au în prezent până în 35 de ani vor primi de la fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) la care au aderat o pensie în funcţie de abilitatea cu care administratorii fondurilor au făcut plasamente. Fondurile de pensii au un grad de risc mediu, anunţând investiţii în titluri de stat, piaţa monetară, dar şi în acţiuni. Pentru plasamentele în acţiuni, fondurile au la dispoziţie oferta Bursei de Valori Bucureşti, precum şi bursele de valori din Europa.

Adrian Allott, CEO "Aviva Pensii", ne-a declarat: "În principiu BVB rămâne principala opţiune pentru investiţia în acţiuni, dat fiind faptul că economia românească are potenţial de creştere ridicat pentru următorii ani, iar contribuabilii la un fond de pensii trebuie să profite de acest avantaj. Sigur, în momentul de faţă, BVB nu are o paleta largă de emitenţi atractivi, însa acest lucru se va rezolva pe parcurs. Să nu uităm că sumele strânse din contribuţii într-un fond de pensii nu vin într-o singură tranşă, astfel încât fondurile de pensii şi BVB se vor dezvolta împreună".

Şi pentru fodul "Prima Pensie", Bursa bucureşteană va fi una dintre principalele pieţe de investiţie. "Perspectivele de creştere ale economiei romaneşti, infuzia de fonduri europene, posibilitatea listării unor noi emitenţi, precum şi creşterea vizibilităţii BVB pe plan internaţional" sunt argumentele pentru care Cosmin Păunescu, director executiv investiţii la "Prima Pensie", consideră BVB ca fiind atractivă.

Din perspectiva fondurilor de pensii, punctul slab al bursei autohtone este lipsa de emitenţi. Radu Vasilescu, preşedintele "ING Fond de Pensii" consideră că societăţile romaneşti sunt foarte atractive în acest moment, însă, vede necesară listarea mai multor emitenţi. "Politica noastră de investiţii în primii ani de funcţionare ia în considerare doar companiile româneşti atât datorită perspectivelor foarte bune ale economiei romaneşti cât şi pentru a evita riscul valutar. Însă, datorită numărului redus de oportunităţi, cele existente au ajuns să fie destul de scumpe. Dacă nu vor exista oferte publice semnificative la Bursa de Valori Bucureşti, fie ele primare sau secundare, cu siguranţă în 2-3 ani vom fi nevoiţi să luăm în considerare investiţiile în afara României", ne-a declarat domnul Vasilescu.

Şi Marius Floarea, preşedinte "OTP Fond de Pensii" este de părere că piaţa autohtonă de capital este relativ mică pentru moment. "Este într-adevăr o piaţă destul de săracă în ceea ce priveşte titlurile listate şi instrumentele financiare tranzacţionate, dar există societăţi listate cu un istoric bun, cu o politică în ceea ce priveşte dividendele avantajoase pentru investitori; se preconizează listarea unor noi emitenţi şi lansarea de noi instrumente ceea ce va face ca BVB să ofere noi oportunităţi", ne-a declarat domnul Floarea. Domnia sa ne-a mai spus că "OTP Fond de Pensii" va investi, cel puţin în primul an, preponderent pe piaţa de capital din România, urmând ca odată cu creşterea activelor, investiţiile să fie efectuate şi pe pieţele externe.

"ING Fond de Pensii" nu va lua în considerare investiţii pe pieţele străine cel puţin în primii trei ani, potrivit lui Radu Vasilescu. "Pe masură ce riscul valutar nu va mai fi atât de mare şi creşterile economiei româneşti se vor mai ameliora, vom lua cu siguranţă în calcul şi investiţiile în alte ţări din Uniunea Europeană", ne-a mai spus domnia sa.

Liviu Enache, directorul financiar al "Generali Fond de Pensii", are convingerea că numărul tranzacţiilor şi volumele tranzacţionate la BVB vor creşte în ciuda lipsurilor acestei pieţe, cum ar fi imposibilitatea iniţierii "vânzărilor scurte", gradul de sofisticare a instrumentelor financiare derivate cotate, adâncimea pieţei.

În ceea ce priveşte cele mai avantajose investiţii, reprezentanţii fondurilor de pensii sunt de părere că situaţia internaţională actuală nu recomendă intrarea la cumpărare pe bursele de valori. Pentru "Prima Pensie", plasamentele în instrumente cu venit fix pot constitui o bună soluţie în momentul de faţă, potrivit domnului Păunescu.

În cazul unei crize în economia americană, Radu Vasilescu vede obligaţiunile cu credit rating ridicat ca fiind cele mai rentabile investiţii. Pentru o astfel de situaţie, Marius Floarea recomandă plasamentele în aur/metale preţioase, însă ne-a spus că fondurile de pensii nu au voie să investească în aşa ceva. "Drept urmare se vor căuta investiţiile în instrumente financiare mai puţin volatile emise de emiteţi cu o situaţie financiară solidă", a mai adăugat preşedintele "OTP Fond de Pensii".

Ceva mai optimist s-a arătat preşedintele "Aviva": "Faptul că acum o economie sau alta trece printr-o criză, poate fi de fapt şi o oportunitate de a face noi investiţii".

Soluţia "Generali Fond de Pensii" la o eventuală criză este o diversificare cât mai sofisticată a portofoliilor, acesta fiind cel mai indicat mod de a conserva randamentele prognozate/vizate si de a a avea acoperire la riscurile aferente în situaţii de criză, potrivit domnului Liviu Enache.

Fondurile de pensii contribuie consistent la lichiditatea burselor de valori străine. În Polonia, spre exemplu, tranzactionarea titlurilor de valoare primare este împărţită în proporţii egale între investitorii mici, instituţionali autohtoni (fonduri de pensii) şi cei străini. Fondurile de pensii pot investi 40% din active la bursa autohtona şi numai 5% în alte burse străine, acest lucru contribuind la creşterea lichidităţii Bursei din Varşovia. Odată cu intrarea fondurilor de pensii ar putea creşte şi valoarea tranzacţiilor efectuate pe piaţa de capital românească având în vedere atitudinea pozitivă pe care administratorii o arată faţă de BVB.

BVB promite fondurilor de pensii noi emitenţi şi noi instrumente financiare

Reducerea volatilităţii şi creşterea transpareanţei - avantajele intrarii fondurilor de pensii la bursă

"Bursa de Valori Bucureşti va urmari cu consecvenţă să atragă pe piaţa bursieră cat mai multe companii de succes din economia românească, dar şi să-şi diversifice gama de instrumente financiare care pot fi negociate pe pieţele administrate de către BVB", este promisiunea directorului general al BVB, Stere Farmache. Domnia sa şi-a exprimat convingerea îndeplinirii acestor obiective, fapt ce va duce la creşterea atractivităţii pieţei autohtone de capital pentru fondurile de pensii.

Domnul Farmache este de părere că orice administrator al unui fond de pensii va urmări în primul rând să-şi selecteze ca ţinte investiţionale acele companii care au potenţial de creştere şi crede că economia românească şi piaţa bursieră autohtonă vor oferi şi în următorii ani astfel de oportunităţi.

Intrarea fondurilor de pensii pe piaţa bursieră va duce la creşterea lichidităţii generale a pieţei, însă acesta nu este singurul beneficiu în opinia domnului Farmache. Directorul general al BVB vede cel putin încă două avantaje ale începerii activităţii fondurilor de pensii.

"Primul derivă din caracteristica investiţională a fondurilor de pensii, în care profilul speculativ este mult mai redus şi predomină înclinaţia spre realizarea de plasamente pe termen mediu şi lung. Astfel, datele fundamentale ale companiilor emitente vor prima atunci când un fond de pensii va decide să realizeze investiţii şi elementele conjucturale vor trece în plan secund ca influenţa în evoluţia cotaţiilor. De aceea, ne aşteptăm ca pe masură ce fondurile de pensii vor deveni tot mai

prezente pe piaţa bursieră să asistăm la o reducere a volatilităţii cotaţiilor", ne-a declarat Stere farmache.

Domnia sa a mai adăugat: "Al doilea beneficiu porneşte de la modul în care fondurile de pensii se raportează la managementul companiilor listate. În principiu, administratorii fondurilor de pensii nu doresc să se implice direct în administrarea unei companii în care investesc, dar solicită managementului acesteia să arate deschidere, eficienţă şi transparenţă. În acest fel vor exista presiuni suplimentare asupra companiilor care doresc să se finanţeze pe piaţa de capital pentru adoptarea şi respectarea principiilor de guvernanţă corporativă, ceea ce va contribui la creşterea transparenţei pieţei bursiere în ansamblul său".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb