Bursa din Cipru, aşteptată să fie privatizată până la finele lui 2022

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iunie 2021

Bursa din Cipru, aşteptată să fie privatizată până la finele lui 2022

Consultantul pentru privatizare va fi ales în două săptămâni Ministrul Finanţelor de la Nicosia: "Găsirea unui investitor strategic va fi decisivă pentru dezvoltarea pieţei bursiere ca alternativă de finanţare"

Bursa de Valori din Cipru (Cyprus Stock Exchange - CSE) intenţionează să se privatizeze până la sfârşitul anului 2022, conform ministrului Finanţelor de la Nicosia, Constantinos Petrides, care a informat, săptămâna aceasta, că Guvernul are în vedere acordarea de stimulente fiscale pentru încurajarea companiilor să acceseze piaţa acţiunilor.

Potrivit financialmirror.com, Constantinos Petrides s-a întâlnit miercuri cu o delegaţie a CSE condusă de preşedintele bursei, Marinos Christodoulides, care a informat că firma de consultanţă pentru procesul de privatizare va fi aleasă în două săptămâni. Consorţiul câştigător va avea la dispoziţie până la 14 luni ca să găsească cea mai bună soluţie în privinţa investitorului strategic.

Constantinos Petrides a declarat: "Suntem în contact strâns şi într-o colaborare strânsă cu CSE. Am discutat despre planul strategic de dezvoltare a CSE, care include un efort de privatizare şi un investitor strategic până la sfârşitul anului 2022. Găsirea unui investitor strategic va fi decisivă pentru dezvoltarea pieţei bursiere ca alternativă şi formă suplimentară de finanţare atât pentru economie, cât şi pentru întreprinderi".

Constantinos Petrides: "Nu există lipsă de lichiditate, ci de companii listate la bursă"

Ministrul Finanţelor şi preşedintele CSE au făcut apel la companii să ia în considerare bursa ca sursă alternativă de finanţare, în contextul pandemiei.

"Instrumentul necesar există, la fel lichiditatea, iar noi lucrăm cu Consiliul CSE astfel încât întreprinderile să poată utiliza piaţa de valori ca o sursă alternativă de finanţare", a subliniat Petrides, adăugând: "Lucrăm în această direcţie atât prin stimulente, cât şi prin găsirea unui investitor strategic în CSE".

Potrivit afirmaţiilor sale, Ministerul Finanţelor va analiza stimulentele care pot fi acordate companiilor ce aleg să se alăture CSE, dar nu a oferit detalii în acest sens.

Marinos Christodoulides, preşedintele CSE, a afirmat că nu există o lipsă de lichiditate pe piaţa cipriotă, ci mai degrabă o lipsă de companii listate în care investitorii interesaţi să poată investi. Domnia sa a precizat: "Acesta este motivul pentru care i-am solicitat ministrului Finanţelor să ia în considerare acordarea unor stimulente companiilor, mai ales companiilor solide, pentru a se alătura bursei, astfel încât piaţa să poată funcţiona corect".

Bursa cipriotă vrea să lanseze o piaţă nouă pentru IMM-uri

Oficialul CSE, Marinos Christodoulides, a informat că bursa cipriotă are în plan să lanseze o piaţă nouă pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), iar cerinţele de reglementare ale acesteia vor fi mai puţin exigente în comparaţie cu cele ale altor pieţe reglementate din cadrul CSE.

Cererea CSE de a înfiinţa o piaţă a IMM-urilor este în prezent examinată de Comisia pentru valori mobiliare din Cipru (CySEC).

Conform sursei citate, CSE are performanţe slabe după criza financiară din 2013; volumele de tranzacţionare zilnice sunt, de asemenea, afectate negativ de pandemia de Covid-19, iar multe companii listate au ieşit de pe piaţa principală din cauza cerinţelor de reglementare înăsprite.

Întrebaţi cu privire la pericolul unei prăbuşiri a bursei cipriote, cum s-a întâmplat în 1999, atât ministrul Finanţelor, cât şi preşedintele CSE au spus că, astăzi, din punct de vedere al reglementării şi al supravegherii, piaţa acţiunilor din Nicosia nu poate fi comparată cu cea din 1999, nici cu condiţiile care au dus la prăbuşirea de atunci.

Marinos Christodoulides: "O piaţă de capital activă poate promova creşterea economică şi investiţiile antreprenoriale"

Preşedintele CSE, Marinos Christodoulides, declara, la începutul acestei luni, că o piaţă de capital activă poate promova creşterea economică şi investiţiile antreprenoriale, iar finanţarea corporativă din Cipru este, practic, limitată la împrumuturi bancare, iar, dintr-o perspectivă, această situaţie a generat problemele sectorului bancar.

Christodoulides a declarat, citat de financialmirror.com: "Economia cipriotă va beneficia cu siguranţă de o bursă activă, atât din perspectiva lichidităţii pe piaţa finanţelor corporative, cât şi a stabilirii, în Cipru, a unui hub pentru servicii financiare".

CSE, cu ochii pe sectorul energetic

CSE urmăreşte de ceva timp sectorul energetic şi avea în plan să acţioneze ca operator al pieţei de energie electrică din ţară, dar Ministerul Finanţelor a respins propunerea sa în acest sens.

Potrivit financialmirror.com, CSE, în cooperare cu Hellenic Energy Exchange Market şi Athens Stock Exchange, a prezentat o propunere către Ministerul Energiei, oferind servicii pentru operarea şi gestionarea unei pieţe de electricitate competitive.

Marinos Christodoulides a declarat că implicarea în acest domeniu ar fi posibilă datorită experienţei şi know-how-ului CSE, dobândit prin parteneriatul său cu HEnEX, Hellenic Energy Exchange Market, din care deţine 10%.

Pe de altă parte, oficialul CSE spune că piaţa pe care o reprezintă este "la un pas de implementarea unui acord cu bursa elveţiană SIX (n.r. Swiss Stock Exchange), una dintre cele mai mari din lume, care va oferi posibilitatea listării de obligaţiuni cipriote în valoare de miliarde de euro".

CSE: "Atragerea de noi investiţii, una dintre priorităţile de top"

"Piaţa de capital din Cipru trebuie şi poate funcţiona diferit pentru binele afacerilor, al societăţii şi ţării în general", declară preşedintele CSE, care subliniază că atragerea de noi investiţii - mai ales străine - este una dintre priorităţile de top al Bursei din Nicosia.

"CSE a luat iniţiativa de a consolida economia în continuare, atrăgând investiţii solide, astfel încât să putem intra în curând într-o traiectorie de creştere, după ieşirea din pandemie", spune Marinos Christodoulides, menţionând că atragerea de noi capitaluri este o problemă serioasă şi există loc de îmbunătăţire în domeniu, continuând: "În ciuda provocărilor anterioare şi a celor recente, generate de pandemia de coronavirus, există interes pentru lansarea de noi companii pe piaţă, pentru acţiunile şi obligaţiunile lor corporative".

Conform reprezentantului CSE, piaţa monetară internă se caracterizează printr-o lichiditate redusă din cauza măsurilor restrictive luate în contextual pandemiei, ceea ce afectează mişcările investiţionale.

De asemenea, spune domnia sa, piaţa bursieră din Cipru a fost afectată în trecut de probleme corporative, financiare şi bancare, care au generat un mediu toxic, departe de a fi ideal pentru noi listări, iar acest aspect trebuie rezolvat prin măsuri specifice. În opinia sa, privatizarea CSE va oferi un impuls în acest sens.

De menţionat că Bursa din Nicosia a fost afectată puternic de o bulă în anul 2000, când mulţi ciprioţi şi-au pierdut economiile. Ulterior, criza bancară din 2013, în care deponenţii şi-au pierdut banii din bănci, a marcat piaţa financiară cipriotă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb