Bursa din Hong Kong nu se mai plasează pe locul al treilea în clasamentul global al listărilor, în condiţiile în care măsurile de represiune luate de autorităţile din China împotriva unor industrii afectează încrederea investitorilor şi preţurile acţiunilor din regiune.
Ofertele publice iniţiale (IPO) care au avut loc la Hong Kong de la începutul lui 2021au atras 37,8 miliarde de dolari, sumă mai mică decât cele obţinute prin IPO-urile lansate pe pieţele americane Nasdaq şi New York Stock Exchange (NYSE), şi pe cea din Shanghai, potrivit datelor Bloomberg.
Evoluţia marchează o cădere în clasament faţă de prima jumătate a anului, când oraşul-stat asiatic se situa pe locul al treilea, cu sume de 27,6 miliarde de dolari atrase prin IPO-uri. De la începutul anului, la Shanghai au fost lansate IPO-uri de 45,6 miliarde de dolari, la NYSE - de peste 100 de miliarde de dolari, iar la Nasdaq - de peste 150 de miliarde de dolari.
IPO-urile de la Hong Kong au încetinit încă din vară, deoarece eforturile preşedintelui chinez Xi Jinping de a alinia companiile la viziunea sa de "prosperitate comună" au determinat multe firme să-şi amâne planurile de listare. Noile reglementări au lovit puternic în piaţa din Hong Kong, indicele Hang Seng China Enterprises înregistrând cea mai slabă evoluţie la nivel global.
Toate acestea după ce activitatea de pe pieţele de capital de la nivel mondial au atins niveluri record în prima jumătate a anului, iar Hong Kong-ul nu a făcut excepţie. Datorită sumelor atrase în primele şase luni, IPO-urile lansate în 2021 în oraşul-stat au fost la cel mai ridicat nivel din toate timpurile (raportat doar la perioada ianuarie-iunie).
Activitatea, însă, a încetinit brusc în al treilea trimestru, când la Hong Kong au fost atrase doar 6,2 miliarde de dolari - cel mai scăzut nivel de la începutul pandemiei. În noul context, companiile au redus dimensiunea IPO-urilor recente sau au renunţat la listare. Totodată, societăţile care s-au listat din august până acum au suferit scăderi ale preţurilor acţiunilor faţă de preţul ofertei.
Vineri, societatea de logistică ANE Cayman Inc. a lansat o ofertă publică iniţială care ar putea atrage până la 174 de milioane de dolari, sumă mult mai mică decât ţinta iniţială de aproximativ 500 de milioane de dolari, ceea ce semnalează interesul slab din partea investitorilor.
Între timp, piaţa din Shanghai este pregătită să găzduiască ceea ce ar putea fi cea mai mare listare a anului, din lume. Producătorul elveţian de seminţe şi îngrăşăminte Syngenta Group are în plan să obţină 65 de miliarde de yuani (10,2 miliarde de dolari) din listarea sa la Star Market, piaţă chineză creată după modelul Nasdaq.
• Conducerea HKEX rămâne optimistă în privinţa IPO-urilor
Directorul executiv al operatorului bursier Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX), Nicolas Aguzin, rămâne optimist cu privire la perspectivele ofertelor publice iniţiale din oraşul-stat, în ciuda încetinirii semnificative a listărilor în ultimul trimestru.
Nicolas Aguzin declară, potrivit Bloomberg, că numărul cererilor de listare la HKEX era de peste 200 la sfârşitul lunii septembrie, unul dintre cele mai înalte niveluri înregistrate vreodată. Aceste solicitări Includ 50 de companii din sectorul îngrijirii sănătăţii, situaţie care reflectă rolul din ce în ce mai mare al Hong Kong-ului la nivel global ca centru de finanţare a companiilor de biotehnologie.
Oficialul HKEX declară: "Situaţia pieţei IPO-urilor în al treilea trimestru reflectă sentimentul prudent al investitorilor pe fondul evoluţiei reglementărilor din China continentală. Cu toate acestea, numărul listărilor în aşteptare la Hong Kong este solid".
Bursa din Hong Kong va continua să introducă mai multe măsuri ca să atragă noi listări, potrivit lui Nicolas Aguzin.
Amintim că argentinianul Alejandro Nicolas Aguzin, în vârstă de 52 de ani, a devenit, din 24 mai 2021, primul străin care conduce operatorul Bursei din Hong Kong.
HKEX l-a numit în februarie pe Alejandro Nicolas Aguzin în funcţia de director executiv, mandatul său, preluat în mai 2021, urmând să se deruleze timp de trei ani, până în 23 mai 2024. Prima măsură pe care a luat-o domnia sa în noua funcţie este eliminarea taxelor pentru tranzacţionarea şi decontarea fondurilor listate la bursă (ETF).
În opinia analiştilor, numirea lui Aguzin ar trebui să aducă pe piaţa din Hong Kong experienţa internaţională a acestuia pentru consolidarea rolului oraşului ca centru financiar internaţional şi a conexiunii de investiţii cu China continentală. Argentinianul este aşteptat să se concentreze pe diversificarea produselor pieţei din Hong Kong şi a fluxurilor de venituri, respectiv să se îndepărteze de afacerile de amploare realizate sub mandatul predecesorului său, Charles Li, care a demisionat anul trecut.
• Profitul HKEX a scăzut cu 3% în trimestrul al treilea
HKEX a raportat, săptămâna trecută, scăderea cu 3% a profitului său în trimestrul al treilea din anul curent, în condiţiile în care veniturile mari din comisioanele pentru tranzacţionare au fost umbrite de declinul veniturilor din investiţii.
Operatorul bursier a obţinut un câştig net de 3,25 miliarde de dolari HK (417,9 milioane de dolari SUA) în perioada iulie-septembrie 2021, comparativ cu 3,34 miliarde de dolari în acelaşi interval din 2020. Totuşi, rezultatul este superior celui estimat de analişti: 3,22 miliarde de dolari HK.
Dacă volumul mediu de tranzacţionare zilnic de la HKEX a crescut cu peste 17% în ritm anual, ducând la majorarea veniturilor din comisioanele de tranzacţionare, venitul net din investiţii a scăzut cu 76% în ritm anual, la 155 de milioane de dolari HK.
În primele nouă luni din 2021, profitul net al HKEX a crescut cu 15%, la un record de 9,86 miliarde de dolari HK, cifra fiind conformă aşteptărilor analiştilor.
"HKEX a avut rezultate solide în primele nouă luni din 2021, în ciuda unui context macro turbulent. Veniturile şi profitul pieţei au atins niveluri record în aceste nouă luni", spune Aguzin, adăugând că acest lucru s-a datorat în principal introducerii unei game de produse noi.
• 73 de companii listate la Hong Kong în primele nouă luni
În primele nouă luni ale anului 2021, 73 de companii au strâns 35,9 miliarde de dolari SUA prin IPO-uri şi listări secundare la HKEX, potrivit datelor Refinitiv. Suma este cu 25% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Evoluţia s-a datorat în principal faptului că societăţile chineze au ales Bursa din Hong Kong pentru listare, în defavoarea celei din New York, pe fondul tensiunilor geopolitice persistente dintre SUA şi China.
Comisioanele totale din listări, încasate de HKEX, au crescut cu 14% în perioada ianuarie-septembrie 2021, la 1,63 miliarde de dolari HK.
Veniturile de bază ale HKEX au crescut cu 14%, până la 15,66 miliarde HK în primele nouă luni ale acestui an, pe fondu sporirii volumului mediu zilnic de tranzacţionare, care a fost de 180,3 miliarde de dolari HK în această perioadă, cu 43% mai mare decât cu un an mai devreme.
Costurile HKEX au crescut cu 6% în primele nouă luni, la 3,33 miliarde de dolari HK, ca urmare a cheltuielilor mai mari cu personalul şi sectorul IT, bursa fiind în proces de digitalizare a operaţiunilor sale în vederea sporirii eficienţei sale.
Kenny Ng Lai-yin, strateg la furnizorul de servicii financiare Everbright Sun Hung Kai: "Piaţa de valori din Hong Kong nu a avut o evoluţie bună în trimestrul al treilea din 2021, indicele Hang Seng înregistrând o scădere de aproape 15%, ceea ce trage în jos veniturile din investiţii ale HKEX. O încetinire a numărului IPO-urilor lansate în trimestru al treilea a afectat, de asemenea, veniturile din listări".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2021, 16:35)
acolo se face exit masiv!
valul generatiilor arata cadere de Cerere / Productivitate / Consum pe trend!
Pana nu se sechimba politicile actuale economice/monetare/sociale/etc ... nu sunt semnale pozitive!
semnat comenturi "cretine"