BURSA PLUS ULTRA

MAKE
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 10 august 2022

BURSA PLUS ULTRA
MAKE

Ziua de naştere a ziarului BURSA este la 10 august, în fiecare an, începînd din 1990, astfel că astăzi, 10 august 2022, aniversăm 32 de ani de apariţie neîntreruptă a primei publicaţii româneşti dedicate vieţii financiare şi oamenilor de afaceri, de după Al Doilea Război Mondial.

Aniversările îşi au şi ele rostul lor.

Zece august reînvie situaţia de la începuturi, cînd a fost creată realitatea care să conţină, pe lîngă ceea ce era şi trăia, încă ceva - ziarul BURSA - care nu fusese mai înainte, dar luînd fiinţă şi manifestîndu-se cu putere în creştere, a modificat societatea românească şi a făcut-o conştientă de business, iar oamenii au început să comunice în afaceri, într-o ambianţă de onorabilitate, distanţîndu-se de "bişniţă".

Depărtarea în timp a momentului de naştere a ziarului BURSA - o treime de secol - conferă o aură acelor momente, dar ca întemeietor şi permanent lucrător al ziarului BURSA, eu am simţit-o fără încetare, în fiecare zi, de-a lungul unei evoluţii ascendente.

Este evoluţia pe care am visat-o şi care se îndeplineşte şi în zilele de acum, ca promisiune pentru anii care vin ai ziarului BURSA, căci şi-a cîştigat independenţa - nu atît independenţa faţă de instituţii, nesupunerea şi verticalitatea faţă de factori de presiune (pe aceastea doar le-a păstrat fără murmur în faţa sacrificiilor de toate felurile), cît independenţa chiar şi faţă de întemeietor.

Ziarul BURSA este conceput să evolueze independent de mine, de unul sau de altul, transgresînd limita vieţii lucrătorilor săi, iar aici se cuvine să-i amintim pe cei care ne-au fost dragi şi au lucat aici pînă la sfîrşitul lor: Lucia Goldstein - mama mea, primul angajat din 1990, a lucrat la BURSA timp de 17 ani, împlinindu-şi dorinţa, pentru prima oară în viaţa ei, să meargă la un serviciu şi să aibă colegi; Şerban Enache - colegul nostru care a lucrat cu abnegaţie un sfert de secol la tehnoredactare, jumătate din viaţa lui; Cornelia Angelescu, a colaborat cu BURSA chiar şi de pe patul de suferinţă; Willy Homner - arhitect, component al Redacţiei al cărui farmec ne face să-l rememorăm chiar şi acum, la cinci ani după ce s-a isprăvit într-un Crăciun.

Viaţa ziarului BURSA este altfel, se trage din contribuţiile tuturor, dar o depăşeşte pe a fiecăruia, fapt evidenţiat în istorisirea următoare: în 1992, trei lucrători ai Redacţiei BURSA colectau informaţiile despre preţurile legumelor şi fructelor din pieţe, dar nu reuşisem să obţin preţurile cerealelor oricît mă străduisem şi situaţia dura, deja, de mai mult de un an; pînă în ziua cînd am angajat un înger, un tînăr blond cu ochi albaştri, care în prima sa zi de lucru, a venit cu preţurile cerealelor de la Ministerul Agriculturii, centralizate din toată ţara.

A rezolvat într-o zi imposibilităţile unui an.

Tînărul a mai lucrat vreo doi ani la noi, apoi a plecat la Agerpres, ulterior la o televiziune şi nu am mai auzit de el.

Ziarul BURSA a mers mai departe ca şi cînd nu i-ar fi resimţit lipsa (altcineva a menţinut legătura cu Ministerul Agriculturii, nimeni nu este de neînlocuit), dar venirea lui fusese înviorătoare.

Alt caz: cu patru ani în urmă, fosta conducere a ziarului BURSA a migrat colectiv (cu o ostilitate inexplicabilă), moment care s-a dovedit o minunată oportunitate să punem în valoare ziarişti care nu se putuseră afirma în sistemul acelora, atmosfera conflictuală să se transforme instantaneu în una colegială, de colaborare şi bună dispoziţie, dar, mai ales, să punem în aplicare planurile de dezvoltare blocate de peste opt ani, la momentul de atunci.

Aceea este împrejurarea care ne-a eliberat să trecem de la jurnalismul depăşit de tehnologie, în care publicam ştiri de internet în ziarul tipărit de a doua zi, la jurnalism autentic.

În aceşti ultimi patru ani, în Redacţia noastră a avut loc o întreagă revoluţie, am ieşit din orizontul îngust al ştirii, în oceanul "columnismului" - al comentariului, al analizei şi monografiei.

Am dezvoltat vocaţia ziarului BURSA pentru comentariul grafic, caricatura şi ilustraţia de calitate.

Este un aşa-zis "content" pe care nu şi-l pot permite cele mai multe dintre site-uri (şi cu atît mai puţin blogurile, ori cele care sînt catîri, adică nici site-uri, nici bloguri).

S-a amplificat aria domeniilor abordate în ziarul BURSA şi s-a adîncit profesionalismul articolelor cu specific financiar.

Ziarul BURSA a dobîndit o frecvenţă ridicată în organizarea de conferinţe dedicate domeniilor de interes pentru oamenii de afaceri, conferinţe apreciate pentru ţinuta, pentru valoarea participanţilor şi nivelul de competenţă al dezbaterilor, înrîurind mediul nostru de afaceri.

În aceşti ultimi ani ai propagandei generalizate, în timpurile pandemiei şi mai recent, ai războiului de la graniţă, ziarul BURSA a ţinut cîrma, navigînd printre manipulări, care, curios lucru, nu au mai venit doar dinspre autorităţi, ci şi dinspre comentariile publicului.

Propagandişti în blană de oaie, behăind că nu ruşii au atacat Ucraina, ci ucrainienii au atacat Rusia, ori că ştiu ei ce este cu ARN-ul mesager şi că nu există nici o molimă şi că rudele noastre care au murit în pandemie nu s-au născut niciodată şi că, dacă au murit, totuşi, atunci au murit că aşa au vrut, ba chiar pentru că s-au infectat cu vaccinul.

Mărturisesc că în Redacţie nu avem nici un medic, dar am urmărit cu atenţie valoroasele coferinţe organizate de BURSA pe teme medicale, în subiectul pandemiei.

Realitatea pandemiei nu poate fi ştearsă prin propaganda despre Fiara globalistă, Oculta mondială şi Guvernul mondial, Chibutzul fascist, Neomarxismul imperialist şi alte tîmpenii care şi-au făcut loc drept subiecte de scenariu planetar din elevatele cîrciumi săteşti, pînă în aşa-zisele "cluburi de gîndire" ale intelectualilor loviţi de lenevie.

Mărturisesc faptul că, fie şi dacă am avea corespondenţi pe frontul războiului, nu am putea discerne ce este real şi ce este făcătură în conflictul ruso-ucrainean, motiv pentru care am însoţit ştirile despre ciocniri cu o vinietă citîndu-l pe Aristotel: "Adevărul este prima victimă a războiului".

Dar nu am uitat nici o clipă, că nu ucrainienii sînt în Rusia, ci ruşii în Ucraina şi nu am uitat că nu Ucraina ameninţă cu războiul nuclear, ci Rusia.

În rest, desigur, toată lumea minte ca pe timpul lui Aristotel.

Ne aşteaptă recesiunea Statelor Unite?

Recesiunea Germaniei?

Recesiunea şi dezbinarea Uniunii Europene?

Ne aşteaptă un război americano-chinez?

Ne paşte Al Treilea Război Mondial?

Vine Codruţa Kovesi la Cotroceni?

Aderăm la Commonwealth, restaurăm regalitatea şi devine prinţul Charles rege al României?

Orice nenorocire sau noroc ni s-ar ivi pe cale, rămînem împreună, publicul şi ziarul BURSA, cu sau fără unii dintre noi.

La mulţi ani tuturor!

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. La mulți ani cu ani!

    La multi ani si la mai mare.

    La multi ani! Bursa a pastrat acelasi caracter serios, transparent si independent (nepolitizat si chiar neinfluentat de intrigile agentilor economici).

    Este etalonul libertății si independentei presei din Romania. 

    La multi ani si FELICITĂRI!

    La multi ani, draga Bursa !

     

    p.s. elasticitatea abordarii "ciudatilor" (printre ei probabil ca si eu sunt numarat) e un semn al atmosferei democratice si relativ acceptante ca diversitate a Bursei. Unii probabil sunt propagandisti. Altii doar excentrici.  

    Excentricul de mine, intre 2 contributii cu idei economice si de piata si o " manipulare" cu vaccin ARNm :) (ironia inclusa e evidenta, eu doar am adus informatie din underground la momentul respectiv - spre folosul celor ce nu au acceptat sa fie subiect de experimente medicale) va ureaza La multi ani si va multumeste pentru ceea ce faceti si pentru limitele rabdarii pe care destul de des vi le-am atins (dar in ultimele luni am lasat-o mai moale) !  

    LA MULȚI ANI !

    Felicitări pentru ”reziliență”. 

    Nu știu ce laude, potrivite, pot să fac ziarului BURSA. Am avut onoarea să-i cunosc pe unii din cei care constituie echipa ziarului, și nivelul de profesionalism și integritate este ceea ce se poate găsi doar la cel mai înalt nivel de gazetărie în lume. Cei care nu știu cât este de fragil nivelul presei independente în România ar trebui să studieze ce NU se publică pentru că cineva cu bani, inclusiv statul, nu vrea. Și ziarul BURSA publică ORICE. Și reușește să-și mențină independența de 32 de ani. Și asta este ceva aproape miraculos. Dar în spatele acestei anomalii se află o echipă extraordinară. Mulțumesc, și la mulți ani!

    La Mulți Ani!

    Am descoperit Bursa în urmă cu vreo 3 ani și de atunci vă citesc zilnic. Felicitări pentru profesionalism și pentru independență! Din punctul meu de vedere, sunteți publicația economică no. 1 în România!  

    La multi ani sanataosi ca ne trebuie!

    La multi ani!

    Sincer, astept cu interes reluarea tiparirii ziarului. 

    La multi ani !

    Va felicit pentru ca scrieti ce ganditi si nu "ce trebuie", chiar daca (banuiesc) pierdeti reclama. Sunteti cam singurii. 

    Va felicit ca ati mutat ziarul online. Publicarea online creaza legatura cu cititorul. 'Opinia cititorului' este cea mai buna dovada. Informatia este disponibila oriunde si oricand. Am fost abonat la ziar si imi aduc aminte de zilele cand postasul ridica din umeri: "N-a prins baiatul cu duba trenul de Cluj ca a facut pana sau a fost zapada sau a incurcat sacii sau ... altele". 

    Va felicit pentru site. E bine gandit si bine facut, se incarca repede si este curat, fara acele reclame agresive care taie cheful de a mai citit ceva si fara titluri scabroase de tip clickbait. De mare folos imi sunt cotatiile si mai ales functiile si graficele de la sectiunea fonduri mutuale. Nu am gasit in alta parte. Bravo cui a facut rubrica. 

    Ar mai fi multe de spus dar nu vreau sa va laud prea mult ca sa va lasati pe tanjeala :).

    Noi ,cititorii fideli inca inainte de aparitia bursa online, apreciem tinuta morala , analizele economice ,reluarea tip time lapse cu datele si dezvoltarea politicilor ,combativitatea privind semnalarea clientelismului ,coruptiei si lacomiei din politica . Dau cea mai inalta apreciere acestei munci foarte pretioasa in climatul actual ,in care trusturi de presa au ajuns oficine de propaganda si sprijin partinic ,prin repetarea manipulativa si partizana a unor informatii pe surse neverificate ,ignorind subiectele cu adevarat importante --ceea ce se intimpla pe toate canalele media acum . Asta ridica intrebarea : numai presa trebuie sa ia aminte la morala si bunul simt ? Sunt bune toate reactiile in presa ,toate comentariile ,chiar clientelare ,devoaleaza ceva despre mersul lumii ,al politicii ,despre mentalitatea societatii . Dar publicul simplu nu are parghie directa de a influenta politica dupa ce afla informatia asta . Aici ziarul bursa joaca un rol crucial pentru ca arata politicienilor ca nu pot sa se ascunda dupa talk showuri de seara care sa manipuleze direct discutia despre un subiect .

    Oamenii politici trebuie sa stie ca publicul tine minte ,intelege sensul pasilor politici si ,chiar daca mai tarziu ,stie sa judece politicile trecute si implicatiile lor prezente . Deci politicienii au in bursa.ro o oglinda sa verifice cat sau daca au deviat de la guvernanta morala . Asa ca ,multumim fondatorului si intregii redactii ! La Multi Ani Bursa.ro ! 

    in timpul asa zisei pandemii , eram chiar entuziasmat sa citesc informatii si parerilor oamenilor informati despre ce se intampla de fapt . am fost unul dintre cei care am simtit ca , ceia ce ni se livreaza din toate partile de la autoritati nu este realitatea . asa am simtit eu , iar Bursa era o oaza in desertul informatiilor provenite de la autoritati si unde puteai sa spui si altceva decat propaganda oficiala . acest entuziasm si solidaritate cu Bursa , a fost de bun augur , au silit securistii sa slabeasca surubul cenzurii . incet , incet , s-a intamplat totusi ceva , si entuziasmul de care vorbeam s-a molesit ......

    1. Vorbești despre un ziar de 32 de ani, consecvent și corect, nu despre un blog de securiști lansat cu trei zile in urmă. Ceea ce spui te descrie pe tine și atât La mulți ani BURSA!

    Bursa este printre puținele ziare, poate singurul, care face tot posibilul să fie echidistant.

    Cel mai bun exemplu a fost, cred, prezentarea în paralel a informațiilor din presa ucraineană și rusească cu privire la război.

    Bursa a lăsat loc în paginile sale unor editorialiști atat de diverși în optică, la fel și comentatorilor la subiect sau complet pe dinafară. 

    La multi ani !

    Felicitari pentru efortul depus si mult succes in continuare. 

    Felicitări și la mulți ani cu spor! Mulțumiri infinite tuturor celor care contribuie la viața Bursa!

    La multi ani!

    Sunteti -si sper sa ramaneti- ziarul meu preferat! LA MULTI ANI BUNI!

    Citesc Bursa de 25 de ani. La Multi Ani ! Sanatate MAKE !

    La multi,multi ani inainte singurului ziar de pe piata de capital care intradevar a ramas echidistant!

    Singurul ziar care a avut reprezentanti trimisi la adunarile generale de la Sif-uri si au relatat corect. 

    Felicitari si la mai mare!

    Restul presei de profil e aservita politic. 

    La mulți ani ziarului Bursa și lui Make, proprietarul, directorul și sufletul ziarului, și felicitări pentru performanța de fi rezistat atâta timp. Ba chiar de a fi crescut calitativ împotriva tendinței generale de degradare calitativă a activității jurnalistice, generalizat atât în presa națională cât și în cea occidentală. Bursa a devenit una dintre puținele publicații românești care mai are principii pe care le respectă (în majoritatea cazurilor) și care se străduie să rămână independentă - adică credincioasă propriei ideologii - în raport cu propaganda ideologică ce domină instituțiile mass-mediei corporatistă. Pe scurt, un ziar care mai poate și mai merită citit.

    Sigur că mai e loc de mai bine, mai ales pe componenta politică și economică. Din păcate nu prea are cu cine, căci jurnalismul politic și economic din țară încă nu a fost inventat.

    Succes mai departe. 

    La multi ani!

    La multi ani cu autori sinredactori cu caliati si competente cel putin la nivelul de pana acum! 

    La multi ani cu proiectoarele Birsei atintite asupra tenebrelor din societatea romaneasca (ex. ASF, SIFuri, etc).....ce arata ca "masonii" care distrug Romania sunt in fapt politicieni, decidenti, functionari ...toti cetateni romani! 

    La multi ani pastrand demnitatea si independenta informarii si analizelor jurnalistice! 

    Toate cele bune sa se reverse asupra fiecarui om din echipa Bursa si colaboratorilor ! 

    Sunteti buni!

    La multi ani si la mai mare. Bursa e singurul ziar romanesc pe care îl citesc. Bursa = O oază între-un desert.

    La Multi Ani dragilor ! Va doresc sa ramaneti pe aceleasi idei si principii !

    Bravo, felicitări și La Multi Ani cu spor!

    1. Ah, și încă ceva: mi a plăcut articolul, Make! Mult!

    La Multi Ani!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb