Bursele europene au închis vineri în creştere, iar indicele londonez FTSE 100 a atins un nivel record

R.S.
Macroeconomie / 18 ianuarie

Bursele europene au închis vineri în creştere, iar indicele londonez FTSE 100 a atins un nivel record

Bursele europene au închis în teritoriu pozitiv, vineri, iar FTSE 100 din Londra a atins un nou record istoric, depăşind un record istoric la închidere de peste 8.500 de puncte, relatează CNBC.

Indicele pan-european Stoxx 600 a încheiat sesiunea de vineri în creştere cu 0,68%, aproape toate sectoarele şi principalele burse fiind în zona verde.

Sectorul minier a condus câştigurile, crescând cu 2% după ce Bloomberg a relatat că Glencore a purtat discuţii cu Rio Tinto pentru a explora cea mai mare fuziune din industrie.

În schimb, acţiunile Novo Nordisk au fost printre puţinele care au tras în jos indicele, scăzând cu 4,3%.

FTSE 100, indicele cu expunere mare pe sectorul minier din Regatul Unit, a crescut cu 1,35%.

Această creştere a venit în contextul în care investitorii au analizat date economice dezamăgitoare din Regatul Unit. Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a estimat că vânzările cu amănuntul din decembrie au scăzut cu 0,3% faţă de luna precedentă, în condiţiile în care economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o creştere de 0,4%.

Mai devreme în această săptămână, cifrele privind creşterea economică din noiembrie au fost sub aşteptări, în timp ce inflaţia a încetinit mai mult decât se anticipa, ajungând la 2,5%.

Combinaţia acestor factori a determinat traderii să îşi intensifice aşteptările privind reducerea ratelor de dobândă de către Banca Angliei în acest an, fiind luate în calcul reduceri de peste 70 de puncte de bază, faţă de aproximativ 65 de puncte de bază cu o zi înainte.

Această perspectivă a pus presiune pe lira sterlină, care a scăzut cu 0,3% faţă de dolarul american, dar a contribuit la o reducere a costurilor de împrumut din Regatul Unit, care au fost în general mai scăzute vineri, după ce săptămâna trecută atinseseră maxime ale ultimului deceniu.

Analiştii Deutsche Bank au observat joi că inflaţia din SUA - care săptămâna aceasta a fost, de asemenea, mai mică decât se aşteptau - contează "cel puţin la fel de mult, dacă nu chiar mai mult" pentru activele din Regatul Unit decât inflaţia internă.

În mod specific, FTSE 100 este cunoscut pentru proporţia ridicată de companii internaţionale dependente de câştiguri externe, în timp ce cererea slabă din Regatul Unit are un impact mai mare asupra FTSE 250, care a crescut doar cu 0,25% vineri.

Indicele german DAX a crescut cu 1,2%, iar CAC 40, al bursei franceze, cu 0,98%. Indicele italian FTSE MIB a avansat cu 1,25%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, cu 0,64%, potrivit CNBC.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb