Actualizare : Bursele europene deschid şi ele în teritoriu negativ, cu deprecieri de peste 1% ale indicilor principali, urmând previziunile analiştilor care afirmau că bursele europene vor suferi reverberaţia căderilor de pe Wall street şi ale burselor asiatice. Este de precizat că scăderile burselor europene sunt, cel puţin la deschidere, sub nivelul celorlalte două centre economice ale lumii, Asia şi Statele Unite.
Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de ieri în scădere puternică, înregistrând cel mai semnificativ declin din ultimele opt luni, investitorii fiind îngrijoraţi de majorarea ratelor dobânzilor bondurilor americane şi de încetinirea economiei mondiale, transmit Reuters şi Kyodo.
Randamentele bondurilor americane pe zece ani au crescut peste 3% iar Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei mondiale la 3,7% în 2018 şi în 2019, citând sporirea riscurilor în urma escaladării tensiunilor comerciale şi a nivelului ridicat al datoriilor. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat că valorile pieţelor bursiere sunt "extrem de ridicate", ceea ce a provocat panică în rândul investitorilor, care s-au grăbit să-şi vândă acţiunile.
Şi pe pieţele bursiere din Asia s-a înregistrat astăzi cel mai semnificativ declin din ultimele 19 luni, pe fondul aversiunii faţă de risc (aflat în creştere) a investitorilor şi al scăderilor de pe Wall Street.
Analiştii se aşteaptă ca declinul de pe pieţele bursiere să se propage în Europa.
Scăderile de pe Wall Street au fost suficient de semnificative pentru a trezi interesul preşedintelui Donald Trump, care a ridicat un deget acuzator către Rezerva Federală a SUA, care a majorat de trei ori ratele dobânzilor în acest an.
"Nu sunt deloc de acord cu ceea ce fac cei de la Fed. Cred că au înnebunit", le-a spus jurnaliştilor Trump. Acesta a dat asigurări că declinul de pe pieţele bursiere este de fapt o "corecţie" îndelung aşteptată. O corecţie a pieţelor bursiere este definită ca o scădere de cel puţin 10% de la cel mai ridicat nivel din ultimele cel puţin 52 de săptămâni.