Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat un nou eveniment din seria Business Breakfast la Palatul CCIB, cu tema "Inovaţie şi sustenabilitate - Cum transformăm cerinţele ESG în avantaje competitive?", potrivit unui comunicat emis redacţiei.
"Am organizat acest eveniment pentru a veni în sprijinul oamenilor de afaceri cu informaţii valoroase şi soluţii practice furnizate de profesionişti din mediul public şi din cel privat cu scopul de a înţelege condiţionalităţile impuse de reglementările privind raportarea de sustenabilitate şi de a-şi stabili din timp un plan de parcurs care să asigure nu numai cerinţele de conformare, ci şi optimizarea proceselor de afaceri", a declarat Iuliu Stocklosa, preşedintele CCIB.
În prima parte a evenimentului prof. univ. dr. Adriana Duţescu, consilier pe probleme interne al preşedintelui Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR) şi Gabriela Ciulacu Biţan, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, aflat în coordonarea Secretariatului General al Guvernului, au abordat principalele aspecte
legale şi tehnice privind raportarea de sustenabilitate. Participanţii au avut oportunitatea de a primi informaţii detaliate privind: cadrul legal aplicabil, calendarul de implementare şi criteriile pe baza cărora entităţile de interes public şi firmele sunt încadrate într-unul dintre cele trei valuri de raportare, cu intrare în vigoare în 2025, 2026, respectiv în 2027.
Totodată, au fost detaliate noutăţile aduse de pachetele de simplificare Omnibus, adoptate de Comisia Europeană la finele lunii februarie. În plus, au fost prezentate funcţionalităţile şi beneficiile Codului Român al Sustenabilităţii - platformă intuitivă, accesibilă gratuit, realizată de Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Institutul Naţional de Statistică şi Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Antreprenorială Oltenia.
"Deşi asistăm la o temperare a entuziasmului european pe probleme de sustenabilitate, legislaţia aplicabilă va avea un impact mare asupra tuturor categoriilor de entităţi, îndeosebi asupra IMM-urilor, şi va conduce la resetarea, la restructurarea modelelor de business", a subliniat prof. univ. dr. Adriana Duţescu.
În context, au fost foarte bine primite informaţiile oferite de Simona Curpăn, şef Serviciu Promovare Regională (Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov) privind oportunităţile de finanţare oferite companiilor prin Programului Regional Bucureşti-Ilfov 2021-2027, cu accent pe cele dedicate creşterii competitivităţii prin inovare, digitalizare şi întreprinderi dinamice.
În cadrul discuţiilor s-a reliefat necesitatea unei bune pregătiri în domeniu a comunităţii de afaceri, punctându-se faptul că acele companii care vor fi capabile să furnizeze date relevante cu privire la sustenabilitatea produselor/serviciilor/activităţilor vor avea un avantaj competitiv pe piaţă.
În plus Irina Popescu, consultant sustenabilitate la Cash Consult, a subliniat că un raport de sustenabilitate bine întocmit, pe baza unor date colectate şi analizate corect poate furniza informaţii deosebit de utile pentru optimizarea activităţii companiei, de exemplu în ceea ce priveşte: consumurile energetice, managementul deşeurilor, fluxul productiv. Identificând ce trebuie optimizat, pot fi gândite proiecte finanţabile prin diverse programe.
Următoarea ediţie a Business Breakfast cu tema " Impactul noilor tehnologii asupra pieţei de afaceri: AI, blockchain şi automatizare" va avea loc în Aula Carol I a Palatului CCIB, pe 4 iunie, la ora 9:30.