Business Insider: "Buffett a vândut acţiuni bancare din cauza unor semnale de alarmă în situaţiile lor financiare"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 aprilie 2023

Business Insider: "Buffett a vândut acţiuni bancare din cauza unor semnale de alarmă în situaţiile lor financiare"

Miliardarul crede că şefii unor bănci acţionează imprudent şi induc în eroare investitorii şi analiştii, conform publicaţiei americane

Warren Buffett a vândut pachete de acţiuni deţinute în mai multe bănci, deoarece şefii lor îşi asumă riscuri "prosteşti" şi folosesc o contabilitate înşelătoare pentru a "netezi" profiturile , conform unui interviu recent acordat la CNBC, scrie Business Insider.

De asemenea, legendarul investitor crede că, în cele din urmă, directorii băncilor ce au astfel de practici vor plăti pentru faptele lor.

Afirmaţiile lui Buffett vin într-o perioadă tulbure pentru sectorul bancar, marcată de colapsul Silicon Valley Bank şi Signature Bank de luna trecută, ce au stârnit îngrijorări privind răspândirea problemelor la nivel internaţional, temeri legate de siguranţa depozitelor şi posibilitatea unor retrageri masive care să provoace o criză a creditării, ce va împinge economia Statelor Unite în recesiune.

Buffett a observat că mai multe bănci îşi evaluează activele la cost în loc de valoarea de piaţă, ceea ce a umflat artificial profiturile şi a indus în eroare investitorii şi analiştii, conform Business Insider, ce preia CNBC.

De asemenea, s-a făcut o eroare fundamentală prin nepotrivirea activelor şi pasivelor, a menţionat investitorul. De exemplu, au folosit depozitele clienţilor ce pot fi retrase imediat pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale cu maturităţi lungi şi titluri garantate cu ipoteci. Silicon Valley Bank a făcut exact asta şi s-a prăbuşit sub un val de retrageri, luna trecută.

"Nu-mi place când oamenii se concentrează prea mult câştiguri şi uită ceea ce, din punctul meu de vedere, sunt principiile bancare de bază", a spus Buffett. "Cred că băncile pot avea multe probleme din cauza lucrurilor pe care le-au făcut. Nu-mi mai plac afacerile bancare la fel ca înainte".

Conform Business Insider, investitorul părea că se referă în special la investiţia sa de la Wells Fargo. Buffett a investit în titanul de pe Wall Street în 1989, considerându-l timp de mai mulţi ani piatra de temelie a portofoliului său, dar a vândut ultimele acţiuni în primul trimestru al anului 2022.

"Am vândut bănci pe care le-am deţinut timp de 25 sau 30 de ani", a spus el. "Cred că sistemul nu este configurat corect în ceea ce priveşte adecvarea pedepselor cu vinovaţii (...)".

Berkshire Hathaway, compania de investiţii a lui Buffett, a renunţat în ultimii trei ani la participaţiile sale în JP Morgan, Goldman Sachs, Wells Fargo, M&T Bank şi PNC Financial, conform documentelor Comisiei de Valori Mobiliare din SUA.

De asemenea, şi-a redus participaţia la BNY Mellon cu 69% şi cea din US Bank cu 95%. Vânzările au redus valoarea combinată a acestor poziţii de la aproape douăsprezece miliarde de dolari la sfârşitul lui 2019, la sub 1,5 miliarde de dolari la sfârşitul lui 2022. Pe de altă parte, a investit în Citigroup, Ally Financial, Jefferies şi NuBank. Totodată, şi-a sporit participaţia la Bank of America cu peste 9%, banca fiind a doua deţinere ca mărime din portofoliu, după Apple, scrie Business Insider.

Buffett a afirmat că a rămas cu deţinerea la Bank of America pentru că a făcut "o afacere foarte decentă" când a investit pentru prima dată în 2011, îi place CEO-ul Brian Moynihan şi pur şi simplu nu a vrut să o vândă, scrie Business Insider, ce preia CNBC.

În ansamblu, valoarea totală a acţiunilor bancare deţinute de Berkshire a scăzut cu 49% în ultimii trei ani, de la 75 de miliarde de dolari, la 39 de miliarde de dolari.

Trebuie subliniat că Buffett nu a spus explicit la ce bănci a descoperit semnale de alarmă în situaţiile financiare. De asemenea, simplul fapt că a vândut acţiunile unei bănci nu înseamnă neapărat că este prost administrată, a afirmat investitorul, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Știe mosu' ce stie

    Cu informatii semilegale nu este mare lucru

    sa câștigi averi la bursa 

    stie ce urmeaza cu banii digitali, electronici.

    1. Banii digitali nu sunt pentru Buffet, acolo e nevoie de investitori moderni și fâșneți care acceptă sincope de 99% din valuoare. :)))

    buffet va descrie exact care sunt citatele lui si care nu, noi le stim oricum pe toate din manualul investitorului BITTNET

    1. M-ai amuzat pentru o săptămână! Mulțumesc!

      Aștept ziua când frații Petreuș ( pardon Logofătu)) vor veni și cu citate proprii, dar după ce nu mai sunt la Bitnett!

      Ați putea veni cu citate?... 

    semnale de alarma: risc de somaj bomba - spirala deflationista -defaulte credite - pierderi bancare.

    s c cret 

    Dupa ce preturile vor scadea, Buffet va cumpara.

    Simplu, nu?

    Dar cand vor scadea preturile actiunilor bancare abrupt? 

    1. trebuie explozie somaj - 2 ani in bomba somaj - soc deflatie in fund somaj - pierderi bancare in revenire somaj - deflatie la CDSuri ce intra la vanzare in pierdere... ciclul de ieftinire declanseaza alt ciclu industrial /de productie pe salarii mici -cheltuieli mici - produse iectine... PS: cheltuieli "mici" pentru cei fara levier negativ si cu surplus de cash.

      s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb