Buzău: 9 focare active, cel mai mare fiind la secţia ATI

ANA FELEA
Miscellanea / 4 august 2020

Buzău: 9 focare active, cel mai mare fiind la secţia ATI

Virusul SARS-CoV-2 continuă să facă victime la Buzău, iar aglomeraţiile de oameni sunt în continuare punctele sensibile atunci când vine vorba despre transmiterea bolii. Aşa se face că fabricile, instituţiile şi unităţile medicale se pot transforma uşor în focare de COVID-19. În Buzău sunt active nouă astfel de puncte roşii pe harta judeţului, iar cei mai mulţi bolnavi provin din secţia ATI a Spitalului Judeţean Buzău.

Mai exact, zece angajaţi, un medic şi mai multe asistente şi infirmiere, au fost confirmaţi în aceste zile cu COVID-19 fapt care a determinat autorităţile de sănătate public să declanşeze alarma în Spitalul Judeţean, unitate care a mai trecut prin astfel de moment în urmă că câteva săptămâni când epidemiologii au declarat focar la secţia Boli Interne, dar şi la Maternitate.

Astfel, după confirmarea celor 10 cadre medicale, s-a decis testarea întregului personal. Aproape o sută de persoane aşteaptă rezultatul testului pentru a vedea cât de mult s-a extins focarul de la cea mai vulnerabilă secţie din Spitalul Judeţean Buzău.

Conducerea Spitalului Judeţean spune că deocamdată situaţia este sub control însă modul în care se va desfăşura activitatea în perioada următoare depinde de numărul cazurilor noi. Cea mai mare îngrijorare este ca nu cumva numărul medicilor contaminaţi să crească, pentru că ar putea apărea probleme serioase.

"Momentan, încă nu intrăm în criză. Să sperăm că din totalul de 100 cadre din secţia ATI nu vor mai fi multe confirmate astfel încât să nu blocăm activitatea. Îmi doresc din tot sufletul ca medicii să nu mai fie contaminaţi, pentru că atunci vom avea o mare problemă ştiind că ATI-ul este un punct nevralgic într-un spital de urgenţă. La momentul acesta pot să asigur continuitatea actului medical şi pot să asigur gărzile pe ATI. Totul depinde de numărul persoanelor care vor fi contaminate. Dacă va fi cazul, voi muta la ATI personal de pe alte secţii.", a declarat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, la Focus Tv.

Ancheta epidemiologică la nivelul ATI este în plină desfăşurare şi deocamdată nu se spune cu exactitate sursa infectărilor de la Terapie Intensivă, însă managerul spitalului are un scenariu pe care vrea să îl verifice.Mai exact, Claudiu Damian ar merge pe variant potrivit căreia angajaţii care au fost în concediu în ultima perioadă să fi contractat virusul şi astfel să îşi fi contaminat, fără să ştie, şi colegii.

"Nu s-a terminat ancheta epidemiologică dar ce constat este faptul că, nu vreau să generalizez, dar îmi ridică un semn de întrebare revenirea din concediu. S-ar părea că în concediu, cadrele medicale se contaminează. Poate să fie una dintre cauze. Am nişte semnale nu doar pe ATI. Am vorbit şi cu colegii mei din toată ţara şi se pare că este un fenomen destul de mare, mai ales în cazul celor care merg pe litoral. În perioada următoare, dacă se constată că este o problemă la revenirea din concedii, mă gândesc să găsesc o modalitate de testare.", a mai precizat Claudiu Damian.

Operaţiile programate, amânate

Ca urmare a focarului de la Terapie Intensivă , epidemiologii au impus măsuri stricte şi la Blocul Operator. Astfel, operaţiile programate în această perioadă au fost amânate. Concret, vor fi intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă, adică intră doar cazurile care nu suportă amânare. Restul bolnavilor sunt temporizaţi şi chemaţi la operaţie atunci când situaţia din Spitalul Judeţean se va îmbunătăţi, fără ca pacienţii să fie expuşi vreunui risc.

"În urma anchetei epidemiologice desfăşurate de DSP la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, s-au stabilit următoarele măsuri: restarea întregului personal ATI (96 persoane) în următoarele 48 de ore, triaj epidemiologic riguros la intrarea în tură; eliberarea unui sector din secţie care va fi supus unei dezinfecţii terminale drastice; în situaţia depistării altor persoane pozitive, se restrânge la minimum posibil activitatea secţiei", se arată în comunicatul emis de Prefectura Buzău.

Angajări la ATI

Lipsa personalului reprezintă cea mai mare problemă la Spitalul Judeţean. Circa 60 de persoane au ieşit la pensie în ultima jumătate de an astfel că foarte multe posturi au rămas descoperite. În acest moment, se fac demersuri pentru a se face angajări de urgenţă, cel puţin acolo unde este nevoie urgentă de personal.

"Vom încerca o angajare de urgenţă, cât ne permite starea de alertă şi legislaţia. Vorbesc de angajări pe diferite posturi din tot spitalul. Am făcut o listă de solicitări şi sperăm ca în jur de 40 de persoane să poată fi angajate: îngrijitoare, infirmiere, asistenţi, în locurile unde avem deficit extrem de mare. La ATI, la început, când am făcut estimările şi nu ştiam că va lovi COVID-ul, am cerut ca 6 persoane să fie angajate, acum în funcţie de ce va ieşi la testare vom şti dacă mai este nevoie de alte angajări. Personalul este deja epuizat. Din februarie, 3 luni am interzis concediile. Treptat, prin asumarea medicului şef, am dat 5, maxim 10 zile libere, personalul trebuie cât de cât să-şi ia o gură de oxigen."

Pe lângă focarul de la ATI, Buzăul mai înregistrează în present alte opt focare. Este vorba despre Centrul de Dializă Buzău cu 15 persoane confirmate pozitiv; Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca- Secţia Neurologie Săpoca: 4 persoane confirmate pozitiv; Secţia exterioară cu paturi CF Buzău- Secţia Medicină Internă: 5 persoane confirmate pozitiv; Poliţia Municipiului Buzău: 3 persoane confirmate pozitiv; Biblioteca Judeţeană "Vasile Voiculescu" Buzău: 3 persoane confirmate pozitiv; Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău- Secţia ATI-OG: 3 persoane confirmate pozitiv; Biserica Greci din municipiul Buzău: 4 persoane confirmate pozitiv şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău: 3 persoane confirmate pozitiv.

" În toate aceste cazuri, Direcţia de Sănătate Publică a recomandat o serie de măsuri, precum: internarea persoanelor confirmate Covid-19, testarea contacţilor simptomatici, izolarea la domiciliu, împreună cu ceilalţi membri ai familiei care locuiesc la aceeaşi adresă, timp de 14 zile, aplicarea procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie terminală, intensificarea măsurilor de curăţenie şi dezinfecţie continue, respectarea măsurilor pentru prevenirea şi limitarea răspândirii Coronavirusului", se arată în comunicatul emis de DSP Buzău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb