Mai mulţi agenţi economici din judeţul Buzău au fost sancţionaţi pentru că nu respectau legislaţia privind colectarea ambalajelor reciclabile în cadrul Sistemului de Garanţie şi Returnare. Neregulile au fost descoperite atât ca urmare a sesizărilor primite de la consumatorii care reclamau că le sunt refuzate ambalejele aduse spre reciclare, cât şi în timpul controlului tematic desfăşurat în aceste zile de comisarii Gărzii de Mediu.
"La începutul acestei săptămâni, comisarii din cadrul GNM-CJ Buzău, împreună cu un reprezentant al ANPC-CJ Buzău, au verificat sesizările unor persoane fizice din oraşele Rm. Săarat şi Pogoanele, ce reclamau refuzul unor comercianţi, din oraşele mai sus amintite, de a primi ambalaje SGR şi, implicit, de a returna garanţia aferentă acestora", au anunţat comisarii Gărzii de Mediu Buzău.
În urma verificărilor efectuate pe teren, s-a constatat faptul că, într-adevăr, comerciantul din Râmnicu Sărat nu respecta legislaţia, având afişat atât în interiorul magazinului, cât şi în exteriorul acestuia, un anunţ prin care informa cumpărătorii cu privire la imposibilitatea magazinului de a prelua ambalaje SGR, motivat de lipsa spaţiului de depozitare necesar.
"Urmare a acestui fapt, comerciantul respectiv a fost sancţionat de către reprezentantul ANPC-CJ Buzău cu amendă contravenţională. De asemenea, comisarii GNM-CJ Buzău au impus ambilor comercianţi, ca masură permanentă, să preia, în cadrul punctelor de returnare, toate ambalajele SGR returnate de consumatori sau utilizatori finali şi să restituie acestora valoarea garanţiei la momentul returnării ambalajelor", au mai anunţat comisarii Gărzii de Mediu de la Buzău.
Şirul neregulilor este însă mult mai lung astfel că, în total, Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de 85.000 de lei.
"Comisarii din cadrul GNM -CJ Buzău au raportat, la sfârşitul săptămânii trecute, efectuarea unui numar de 32 de controale la agenţi economici, aplicând sancţiuni contravenţionale - şapte avertismente şi opt amenzi în valoare de 85.500 lei, pentru încălcarea dispoziţiilor prevăzute în HG 1074/ 2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (neîncheierea de contracte cu administratorul SGR cf.art 6 alin (1) lit.a precum şi lipsa evidenţei numărului total al produselor în ambalaje SGR comercializate, lipsa evidenţei ambalajelor SGR returnate şi a evidenţei garanţiilor plătite-cf.art.6 alin(1) lit.l.).De asemenea, au fost impuse măsuri de remediere a deficienţelor constatate", mai anuţă comisarii de mediu.
Controlul va continua şi în perioada următoare, pâna în data de 05.08.2024, fiind desfăşurat la nivel naţional. Verificările vizează comercianţi, inclusiv hypermarket-uri, supermarket-uri şi market-uri care comercializează produse în ambalaje SGR, urmare a unor deficienţe de înţelegere, implementare şi funcţionare a sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.