Sute de angajaţi din Buzău vor rămâne fără locuri de muncă în această lună sau în primele săptămâni ale anului viitor. Este vorba despre personalul pentru care angajatorii au depus deja înştiinţări la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă în vederea disponibilizării colective. În total, 500 de salariaţi sunt în pragul concedierii după ce firmele la care lucrează au intrat în colaps din cauza lipsei comenzilor şi a restrângerii pieţei de desfacere. Cel mai afectat domeniu rămâne cel al industriei de unde, de altfel, alte peste 400 de persoane au fost disponibilizate colectiv de la debutul pandemiei de coronavirus.
Piaţa muncii din Buzău a intrat pe o pantă ascendentă din punct de vedere al numărului şomerilor. Creşterea este generată de disponibilizările colective anunţate de angajatorii care au rămas fără comenzi şi fără piaţă de desfacere din cauza pandemiei. O analiză a Agenţiei Judeţene Pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că judeţul va încheia anul cu o rată a şomajului în creştere, tendinţă care se va menţine şi în primele luni ale anului următor.
Sebastian Tarpan, şef serviciu Agenţia Locală a Ocupării Forţei de Muncă Buzău, a spus: "În primele 10 luni ale anului 2020, rata şomajului s-a menţinut în parametrii relativ constanţi, respectiv a oscilat între 6.51% în luna ianuarie 2020 şi 6.89% în luna octombrie 2020. Preconizăm că la data de 31.12.2020 rata şomajului în judeţul Buzău să se situeze între 7,15% şi 7,25% cu un număr de aproximativ 12.400 de persoane aflate într-o formă de evidenţă şi plată. Asta pentru că anul se încheie cu mai multe concedieri colective anunţate sau chiar şi produse. Până în prezent am avut 462 de persoane care au fost disponibilizate prin concediere colectivă. Mai sunt încă 471 de persoane care sunt anunţate spre a fi disponibilizate pentru primele două luni ale anului 2021. Pe lângă acestea vor mai fi şi disponibilizările punctuale, undeva la 100-150 de persoane lunar, prin urmare preconizăm că rata şomajului la finalul anului va avea o creştere de aproximativ 0,3 puncte procentuale, urmând să fie menţinută creşterea şi în primele trei luni ale anului viitor".
Până acum 13 firme au anunţat disponibilizări colective, dintre care şase vor pune în practică deciziile în primele luni ale anului următor.
"Sunt firme mari care au reprezentanţe în Buzău, dar şi angajatori mai mici din domeniul industriei şi alte domenii conexe", a explicat Tarpan.
Totuşi, specialiştii AJOFM spun că Buzăul se poziţionează bine din punct de vedere al disponibilizărilor, în comparaţie cu alte judeţe.
"Mă aşteptam la o contracţie mai accelerată a pieţei muncii. Am avut o surpriză plăcută să constatăm că totuşi locurile de muncă nu au fost pierdute în măsura în care ne aşteptam noi în condiţiile în care economia s-a restrâns şi consumul implicit. Anumite industrii, afectate de pandemie cum ar fi HoReCa, au fost susţinute prin şomaj tehnic, reducerea programului de muncă şi atunci disponibilizările colective nu au fost atât de numeroase", a explicat Tarpan.
• Concedieri şi la firmele din subordinea Primăriei
Disponibilizări sunt anunţate şi la două dintre firmele aflate în subordinea Primăriei Buzău. Este vorba despre cea care se ocupă de transportul public în comun unde au fost anunţate 30 de concedieri colective şi Urbis Serv unde vor pleca acasă 34 de angajaţi. Totodată, la cea din urmă societatea s-a retrâns şi organigrama, fiind tăiate 184 de posturi, dar majoritatea dintre ele nici nu erau ocupate, fiind semnalate doar pe hârtie.
Directorul societăţii, Dan Cuza, a explicat: "Structura de posturi pe care am avut-o consfinţită prin hotărârea Consiliului Local din 2018 în care aveam un ştat de funcţii de 421 de posturi prevedea 421 de posturi. Cele 421 de posturi au fost posturi neocupate, deci au fost posturi care au fost create ca şi disponibile în structura. Noi am funcţionam până acum cu 271 persoane angajate. În plus, vreau să vă menţionez că, la momentul de care discutăm, respectiv 2017-2018, aveam cu 13% mai puţini angajaţi decât avem la momentul acesta, şi în condiţiile în care cifra de afaceri nu a crescut, iar anul acesta cifra de afaceri a scăzut cu 15% , ne-am propus să facem o reaşezare a posturilor. Adică ceea ce se găseşte în organigramă să se regăsească şi pe teren. În realitate este vorba despre un număr de 34 de persoane afectate, dintre care 7 persoane care şi încetează contractele de muncă pe care le-au avut pe o perioadă determinată şi 27 care de fapt sunt disponibilizare".
Acesta a explicat că în urma concedierii celor 34 de angajaţi se va face o economie considerabilă la bugetul lunar al societăţii.
"Cheltuielile cu munca reprezintă 52%, deci o valoare foarte mare din cifra de afaceri care nu se regăseşte şi în productivitate absolut deloc. Majoritatea persoanelor vizate sunt din zona TESA, cu salarii mari, astfel că impactul lunar este de 130.000 de lei, iar impactul pe an este de 1,6 milioane de lei", a spus Cuza.
• Domeniile cele mai afectate de pandemie
Potrivit unui raport al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău în primele 10 luni ale anului au fost afectate de pandemie societăţi comerciale din domeniul HORA şi HORECA, societăţi comerciale din domeniul comerţului, prestărilor de servicii, precum şi domenii conexe acestor domenii de activitate.
"Din fericire pentru ecomomia judeţului Buzau, principalul pol de dezvoltare, resectiv platforma industrială din Municipiul Buzau a fost afectată într-o măsură destul de mică de această pandemie, ceea ce demostrează că aceste societăţi depind în mică măsură de un flux în aval şi în amonte de obiectul lor de activitate, ele putându-şi desfăşura activitatea aproape de parametrii normali în această perioadă", se arată în raportul prezentat de directorul Ionel Tociu.
Domnia sa a adăugat că în ciuda manifestărilor pandemiei în domeniile economice menţionate anterior, în primele 10 luni ale anului 2020, au fost create şi ocupate în Judeţul Buzau peste 7.500 de locuri de muncă.
Tendinţa generală a fost şi în primele luni ale anului 2020 ca economia judeţului Buzau, chiar în condiţiile manifestării pandemiei să genereze în medie între 100 şi 180 locuri vacante zilnic. 90% dintre aceste locuri de muncă nou create se adresează în special structurilor profesionale calificate.
"Inexistenţa în primele 10 luni ale anului 2020 ca de altfel şi în anul 2019 a forţei de muncă calificate demonstrează încă o dată că şcoala nu produce forţă de muncă calificată necesară acoperirii cerinţelor agenţilor economici din judeţul Buzău", a mai explicat Ionel Tociu.
O altă tendinţă observată pe piaţa muncii din Buzău este şomajul din domenii care, în mod normal nu se confurntau cu astfel de situaţii.
"În domeniile economice construcţii şi agricultură, pentru prima oară în ultimii 4 ani, angajatori din aceste domenii vor disponibiliza personal în aşa numitul şomaj de iarnă, din cauza faptului că seceta prelungită manifestată în ultimul an, în judeţul Buzau, cât şi pandemia, îşi fac simţite efectele negative, determinând concedierea unei părţi a acestei structuri de forţă de muncă", mai informează raportul AJOFM.