Buzău: Cazuri puţine de COVID-19, dar se aşteaptă valul 4. DSP mută vaccinarea în rural

ANA FELEA
Miscellanea / 17 iunie 2021

Buzău: Cazuri puţine de COVID-19, dar se aşteaptă valul 4. DSP mută vaccinarea în rural

Sunt zile bune de când, Buzăul înregistrează tot mai puţine cazuri noi cu infecţie cu SARS-CoV-2, semn că, deocamdată, pandemia bate în retragere. Relaxarea din ultimele săptămâni le-a dat însă autorităţilor de sănătate publică răgaz să schimbe strategia astfel că jumătate din paturile alocate pacienţilor COVID-19 , în ultimul an şi jumătate, au fost din nou atribuite pacienţilor cu alte afecţiunili non CODIV, în schimb personalul medical din spitale rămâne în alertă. Epidemiologul şef de la Direcţia de Sănătate Publică Buzău susţine că în toate unităţile medicale din judeţ rămâne alerta producerii unui al patrulea val al pandemiei, motiv pentru care se fac din nou pregătiri, liste cu necesităţi şi solicitări de noi specialişti care să îngrijească eventualii bolnavi, în cazul în care, spre toamnă, Buzăul va înregistra din nou un vârf al infectărilor cu noul coronavirus. Totuşi, un semn mare de îngrijorare îl reprezintă numărul tot mai scăzut al persoanelor care solicită administrarea serului antiCOVID-19, motiv pentru care şi aici autorităţile de sănătate publică adoptă o nouă strategie: reduc programul în centrele de vaccinare fixe şi pleacă tot mai mult, cu ajutorul cavaranelor mobile, în mediul rural sau la sediul firmelor.

Buzăul a ajuns la 12580 de infectări cu SARS-CoV-2 de la debutul pandemiei, dintre care 12116 bolnavi s-au vindecat. Noile cazuri sunt tot mai puţine. De exemplu, în ultimele zile DSP a raportat doar câte o nouă infectare la un interval de 24 de ore, deşi numărul testelor efectuate în acest timp este de aproape 200. Numărul mic de infectări înseamnă şi un număr mic de internări şi pacienţi la ATI. De exemplu, pe 16 iunie, în cele două unităţi medicale, respectiv Spitalul Judeţean Buzău şi Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, unde pot fi trataţi bolnavii în stare gravă, erau internate la Terapie Intensivă doar 4 persoane.

Totuşi, acest număr mic de infectări nu înseamnă că pandemia a trecut. Specialiştii nu exclud ca în toamnă să apară un nou val de îmbolnăviri. Şi autorităţile din sănătate din Buzău vorbesc tot mai des despre o nouă explozie de cazuri, şi, mai mult, fac pregătiri concrete pentru a fi gata să acţioneze în cazul în care un al 4-lea val al pandemiei va lovi ţara noastră.

Într-o intervenţie telefonică în direct în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scântei, de la DSP Buzău, a anunţat că Ministerul Sănătăţii a cerut tuturor spitalelor, nu doar celor care tratează bolnavi COVID, să întocmească liste cu necesarul de materiale dar şi de medici, pentru a face faţă unui nou val al pandemiei.

Domnia sa a precizat: "Am transmis către minister, la solicitarea acestuia, o grilă în care spitalele au răspuns la întrebari legate de modalitatea de organizare, dar şi de necesar, în eventualitatea unui alt val. Chiar şi cei care n-au fost nominalizaţi ca spitale COVID, ar putea să devină la un moment dat unitate suport COVID sau să-şi spitalizeze pacienţii depistaţi cu coronavirus, să rămână la ei, deci şi-au făcut şi ei o strategie. În primul rând, au transmis date despre materiale sanitare dar şi forţa umană, de care e nevoie peste tot. De exemplu, la Boli Infecţioase sunt doar 3 medici, puţini faţă de necesar. La Pneumologie sunt 7, dar aici se mai completează cu medicii din ambulator. Toate secţiile, probabil, au mai cerut câte un medic, doi, pentru că de fiecare dată s-a simţit din plin că numărul medicilor şi asistenţilor nu este cel care permite practicarea unui act corect".

Dacă acest val patru se va produce, Buzăul se va mai confrunta cu o problemă, pe care de altfel au întâlnit-o toate unităţile medicale şi care, în unele locuri a provocat tragedii. Este cea legată de posibilitatea administrării de oxigen unui număr cât mai mare de pacienţi, pentru a fi evitate episoadele din plină pandemie când numeroşi bolnavi infectaţi cu SARS CoV-2 nu mai puteau respira singuri, având nevoie de oxigen, lucru pe care, unele spitale cu greu îl realizau.

Carmen Scântei a spus: "O altă problemă ce trebuie rezolvată este cea a dotării saloanelor, paturilor, cu prize de oxigen. Această problemă trebuie rezolvată şi gândită de cineva de specialitate, nici să nu ducem lipsă, dar nici să nu suprasolicităm reţeaua de distribuţie."

Vaccinarea înaintează cu paşi de melc

În timp ce personalul medical din spitale rămâne în alertă, medicii de familie şi reprezentanţii DSP fac eforturi pentru a mări ritmul de vaccinare tocmai pentru ca în faţa unui al patrulea val, Buzăul să aibă o imunitate cât mai bună, iar asta s-ar putea atinge abia când 30% din întreaga populaţie ar avea cel puţin o doză de vaccin antiCOVID, procent pe care judeţul încă nu-l înregistrează.

Până în prezent, doar 18,65 % din populaţia judeţului a fost vaccinată cu cel puţin o doză, procentul fiind de peste 30% doar când este vorba despre administrarea şi celei de a doua doze.

"Rata de vaccinare în centre a scăzut şi încă nu avem acea acoperirea care să ne asigure rezistenţa în faţa unui posibil alt val. Nu ştim ce combinaţie va apărea în structura virusului. Şi atunci, ca orice medic, trebuie să te temi puţin de ce se poate întâmpla, şi, ca orice bun gospodar, să-ţi faci sanie când e soare.", a subliniat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scântei.

În această situaţie, se schimbă şi strategia de vaccinare. Centrele fixe, unde se înregistrează o adresabilitate scăzută au fost reorganizate, iar echipele de vaccinare din aceste locuri au fost trimise în mediul rural, cu ajutorul caravanelor mobile. Aceste echipe mobile de vaccinare vor lua la pas toate comunele pentru a imuniza gratuit populaţia. Pentru reuşita campaniei, autorităţile de sănătate publică fac apel şi la primarii din rural care să le fie alături şi să se implice pentru buna desfăşurare a campaniei, să informeze localnicii din timp, astfel încât oamenii să ştie când şi unde se pot vaccina.

Medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău, a mai declarant la un post local: "Mergem să vaccinăm o zi întreagă în comune, să le luăm din nou la rând, pentru că în week-end noi am accesat 11 comune, ceea ce este foarte mult. Am avut şi surpriza să ne ducem pregătiţi să vaccinăm 80-100 de persoane şi să ne întoarcem cu 18 persoane vaccinate. Cred că depinde în mare măsură de cum se implică primăria în această mobilizare la vaccinare, de informare. Vom solicita tuturor UAT-urilor să se mobilizeze, să anunţe ziua în care ar prefera ca echipa de vaccinare să fie prezentă în teren".

În Buzău, toate centrele fixe sunt reorganizate. A fost redus programul în toate centrele, în timp ce un flux de vaccinare cu Pfizer a fost înlocuit cu un flux cu serul Johnson & Johnson. Iar în perioada următoare un flux de vaccinare şi-ar putea suspenda temporar activitatea.

"Noi am redus programul la 4 ore pe flux. O să mai reducem şi din fluxuri, acolo unde este cazul, pentru că toată lumea realizează că nu poate primi nişte bani stând acolo şi aşteptând să se prezinte una sau două persoane. Fiecare centru are obligaţia să îşi afişeze programul, iar, în absenţa acestui program, vom face deplasări cu echipele care se formează din personalul înscris în centrul respectiv", a adăugat Carmen Scîntei.

Reducerea programului vine în contextul în care, în ultima perioadă, pragul acestor puncte fixe a fost trecut de tot mai puţine persoane. Sunt centre în care se vaccinează 20, sau chiar mai puţine persoane pe zi.

"Gradul de adresabilitate al persoanelor către centrele de vaccinare a scăzut, astfel că s-a redus programul de lucru. Dacă până duminică, pe 13, programul de activitate al centrului era de 12 ore, programul s-a redus la 4 ore alternativ. O zi dimineaţa, o zi după-amiaza, astfel încât orice persoană să-şi aleagă ziua în care să se adreseze centrului pentru a fi vaccinată. În perioadele de vârf se vaccinau pe zi 80-100 de persoane. În acest moment, am ajuns la maxim 20-30 de persoane pe zi", a declarat medicul Dragoş Gavrilă, de la centrul de imunizare din Vintilă Vodă.

Centrele fixe de vaccinare sunt reorganizate în întreaga ţară. În unele dintre ele programul este redus, altele îşi suspendă total activitatea, pentru o perioadă. Iar echipele de vaccinare vor merge în zonele rurale astfel încât să fie asigurat accesul la vaccinare a tuturor românilor, mai ales că, spune şeful campaniei naţionale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, perspectiva unui nou val de îmbolnăviri este cât se poate de clară, iar varianta indiană a noului coronavirus ar putea deveni dominantă în toamnă.

Buzăul a vaccinat până în prezent 142.406 de persoane din 4 ianuarie, când a început campania de imunizare la Buzău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb