Buzău: Elevii revin în aceleaşi şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare şi de securitate la incendii

ANA FELEA
Miscellanea / 13 septembrie 2021

Buzău: Elevii revin în aceleaşi şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare şi de securitate la incendii

Anul şcolar începe cu prezenţă fizică în toate şcolile din judeţul Buzău, cu o singură excepţie, la o unitate de învăţământ specială din municipiul Buzău, închisă pentru lucrări de reabilitare. Dacă din punct de vedere epidemiologic, deocamdată, nu sunt situaţii care să le impună elevilor şi dascălilor restricţii, condiţiile sanitare lasă, în continuare, de dorit. Cu alte cuvinte, copiii din zeci de şcoli şi grădiniţe, în special din mediul rural, se întorc în aceleaşi clădiri fără reţea de apă şi canalizare şi cu toaletă în curte, pentru care nici Direcţia de Sănătate Publică şi nici Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu au emis autorizaţiile sanitare de funcţionare şi de securitate la incendii.

Pregătirile pentru începerea noului an şcolar au început la Buzău încă din luna august. Atunci, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean s-au întâlnit cu prefectul Buzăului pentru a pune pe hârtie situaţia din fiecare unitate de învăţământ. Încă de pe atunci, rapoartele au arătat că, în unele şcoli şi grădiniţe nu s-au făcut investiţii de ani de zile, iar an de an elevii şi dascălii îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii demne de evul mediu.

"Unităţile de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică şi structurile subordonate acestora deţin în proporţie de 94,91% autorizaţii sanitare de funcţionare eliberate de către Direcţia de Sănătate Publică Buzău (din 153 unităţi şcolare cu personalitate juridică care funcţionează în 491 clădiri/spaţii şcolare care necesită autorizaţii sanitare de funcţionare, 466 clădiri au aceste autorizaţii), restul fiind în curs de obţinere după depunerea documentaţiei necesare. Unităţile de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică şi structurile subordonate acestora deţin în proporţie de 81,74% autorizaţie de securitate la incendiu (din 153 unităţi şcolare cu personalitate juridică care funcţionează în 734 clădiri/spaţii şcolare, 600 clădiri deţin autorizaţie de securitate la incendiu sau nu au nevoie de această autorizaţie)", se arată în raportul trimis de IŞJ, încă din luna august.

Motivele pentru care nu au fost emise aceste autorizaţii sunt aceleaşi în fiecare an, respectiv lipsa reţelei de apă , lipsa unei surse de apă potabilă, lipsa reţelei de canalizare, şcoli fără grupuri sanitare sau au fost şi situaţii în care managerii unităţilor de învăţământ pur şi simplu nu au întocmit şi depus la DSP şi ISU documentaţia necesară pentru eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare şi de securitate la incendii.

Raportul DSP întocmit la finalul lunii august subliniază: "În mediul urban, deţin autorizaţie sanitară de funcţionare în baza declaraţiei pe proprie răspundere 98% din unităţile de învăţământ, iar în mediul rural 94% din unităţile de învăţământ. Deşi Direcţia de Sănătate Publică notifică fiecare proiect propus de către primării pentru reabilitare sau construcţia de colectivităţi de copii şi tineri cu recomandarea asigurării unei surse de apă potabilă, se construiesc unităţi noi sau se reabilitează unităţi vechi, fără să se asigue surse de apă potabilă pentru acestea ( ex. şcoala Băile, gradiniţele Amara şi Balta Albă, comuna Balta Alba, şcoala Corbu comuna Cătina, şcoala şi gradiniţa Deduleşti com Topliceni). Unităţile de copii fără apă curentă nu au nici grupuri sanitare corespunzatoare, cele existente fiind în afara colectivităţii, cu număr insuficient de cabine, deteriorate, neigienizate, fără cale de acces. Din evidenţele D.S.P. Buzău, în următoarele comune există unităţi de copii cu grupuri sanitare exterioare, fără apă : Calvini, C.A Rosetti, Buda, Cislau, Cozieni, Grebanu, Margaritesti, Sageata, Racoviteni. În afara unităţilor neautorizate din cauza existenţei unor deficiente ale condiţiei de mediu, există şi unităţi neautorizate din cauza nesolicitării autorizaţiei sanitare de funcţionare după reabilitarea clădirilor şi construirea de grupuri sanitare interioare. În acest sens, DSP Buzău a notilicat în luna iunie 2021 un număr de 13 primarii şi conducerile unitatilor de învăţământ cu autorizaţii vechi, necorespunzatoare. Singura unitate care şi - a depus documentatţa pentru autorizarea sanitară după demersul DSP Buzău a fost grădiniţa cu program normal Clondiru, com Ulmeni. Următoarele primarii au unităţi de copii neautorizate sanitar după reabilitare: Ziduri, Zamesti, Viperesti, Topliceni, Scortoasa, Sarulesti, Sageata, Posta Calnau, Odaile, Movila Banului, Luciu, Lopatari (12 unităţi)".

De altfel, acestea sunt aceleşi probleme pe care inspectorii de sănătate publică le descoperă în fiecare an la controalele înaintea începerii anului şcolar, iar măsurile luate sunt aceleaşi: notificări către primarii din fiecare localitate, însă situaţia rămâne neschimbată.

"În anul şcolar precedent, în cadrul activităţilor de evaluare a stării de sănătate a copiilor şi tinerilor, compartimentul de igienă şcolară a constatat deficienţe ale condiţiei de mediu din şcoli şi grădiniţe neremediate, deşi au fost notificate de DSP Buzău, mai ales în colectivităţile mici din mediul rural. Cele mai frecvente sunt cele privind aprovizionarea cu apă potabilă şi colectarea şi depozitarea reziduurilor fecaloid-menajere. Astfel, mai există colectivităţi de copii fără sursă de apă potabilă şi cu groapă simplă pentru colectarea reziduurilor fecaloide: şcoala Mărgăriteşti, şcoala Mitropolia com. Brădeanu, unde funcţioneaza o grupă de gradiniţă, gradiniţa Petrişoru com. Racoviţeni. Deşi primăriile răspund de potabilitatea apei destinate consumului în colectivităţile de copii, prin asigurarea unor surse de apă autorizate sanitar, monitorizate permanent, există încă unităţi de copii neracordate la sursa de apă potabilă curentă sau cu sursa de apă nepotabilă, fără sistem de dezinfecţie", se arată în acelaşi raport întocmit de DSP.

După întocmirea acestor rapoarte a urmat o nouă vizită în zeci de unităţi de învăţământ din judeţul Buzău, acolo unde anterior echipele de inspectori au găsit cele mai multe dintre nereguli. Din păcate, situaţia nu a fost mult schimbată. De exemplu, în continuare sunt unităţi şcolare pentru care nu s-a putut emite autorizaţie sanitară de funcţionare , iar în altele toaleta a rămas în curte, neputând fi făcute investiţii şi din cauza lipsei reţelelor de apă şi canalizare. O îmbunătăţire s-a putut aduce în ceea ce priveşte asigurarea unei surse de apă potabilă. Mai exact, şcolile au încheiat contracte cu firme din domeniu care să livreze bidoane cu apă pentru ca elevii să aibă atât pentru băut cât şi pentru spălatul pe mâini. De asemenea, având în vedere contextul epidemiologic actual, DSP a impus primăriilor asigurarea supravegherii stării de sănătate a copiilor din colectivităţi prin contractarea serviciilor medicilor de familie, acolo unde nu există cabinete medicale şcolare sau asistent medical comunitar.

Per total, însă, spun autorităţile, exceptând cele câteva unităţi cu probleme, şcolile din Buzău sunt pregătite să îşi primească elevii.

"Sunt situaţii punctuale în care condiţiile nu pot fi îndeplinite din motive obiective. Dacă în localitatea respectivă nu avem reţea de apă curentă, nu vom avea autorizaţie sanitară acolo niciodată. Sunt multe şcoli care au doar câţiva elevi. De exemplu, Mărgăriteşti, cu 8 elevi, este un UAT de sine stătător. Aceşti copii ar trebui duşi mai departe în vecinătate, deja cheltuielile pentru şcoala gazdă sunt suportate de celălalt UAT, avem Chilii, Căneşti, unde copiii ar putea fi aduşi la Scorţoasa, unde drumul este impracticabil. Sunt şi motive obiective care ne împiedică să facem această comasare. E bine dacă se fac primii paşi în cadrul aceleiaşi comune, de a micşora numărul de structuri şi de a forma la şcoala de centru clase cu efective normale, e un lucru foarte bun. Pentru începutul acestui an şcolar nu putem modifica aceste lucruri. Propunerile vin până în noiembrie, anul acesta, se analizează, se dezbat, se dă avizul conform, se transmite reţeaua spre aprobare la Ministerul Educaţiei şi sunt puse în aplicare începând cu anul şcolar viitor", a spus Ionel Meiroşu, inspectorul şcolar general din Buzău.

Toate şcolile şi grădiniţele din judeţ, cu o singur excepţie, o şcoală specială din municipiul Buzău, îşi încep activitatea în scenariul verde, adică cu prezenţă fizică. Elevii vor purta măşti de protecţie, iar graficul de desfăşurare a orelor va avea pauze decalate astfel încât în curtea şcolii sau pe holurile instituţiei de învăţământ să se întâlnească un număr cât mai mic de elevi.

Cât despre vaccinarea în şcoli, deocamdată cifrele nu sunt mulţumitoare pentru epidemiologii din Buzău. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, doar 3% dintre elevii cu vârste de peste 12 ani au acceptat administrarea serului anti-COVID, în timp ce rata de imunizare în rândul profesorilor este una mai ridicată, cea mai bună situaţie înregistrându-se în municipiul Râmicu Sărat, unde au mai rămas nevaccinate doar 150 de cadre didactice din totalul profesorilor din judeţ.

"Avem 987 de copii între 12 şi 17 ani vaccinaţi, adică foarte puţini, respectiv 3,3%. Cadrele didactice care sunt vaccinate sunt în număr de 2.642 în tot judeţul, faţă de totalul de 3.996. Dintre acestea, 1.528 din municipiul Buzău faţă de 1780 cât sunt în total în evidenţă, iar pe munipiul Râmnicu Sărat 360 faţă de 510 câte cadre didactice sunt în total angajate în unităţile de învăţământ din localitate", a spus Carmen Scîntei, medic epidemiolog şef DSP Buzău.

În acelaşi timp, noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 face tot mai multe victime din rândul copiilor. La Buzău, de la începutul lunii august, de când judeţul a intrat pe o pantă ascendentă a noilor cazuri de infectare, peste 30 de copii au fost diagnosticaţi cu acest virus.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb