O plantaţie din Verneşti a devenit cel mai căutat loc în această perioadă de toţi cei care îşi doresc fructe sănătoase, proaspete sau a sortimentelor rar întâlnite în România.
Pe o suprafaţă impresionantă de trei hectare, Marian Tudor a plantat de la zmeură, mure, căpşuni, pomi fructiferi până la fructe pe care până acum românii le găseau doar în marile magazine, aduse din import. Totul a început în urmă cu aproape zece ani. De profesie inginer metalurg, buzoianul şi-a abandonat meseria şi s-a dedicat agriculturii. A cumpărat aproape trei hectare de teren în Verneşti şi a înfiinţat cea mai mare plantaţie de fructe de pădure şi pomi fructiferi. La început a cultivat doar zmeură şi mure, dar în fiecare an a adăugat plante noi, aducând pe piaţa buzoiană fructe care până atunci puteau fi găsite doar în supermarketuri, aduse din import.
"Când am văzut că mi s-au prins doar o sută de arbuşti mi-am spus că trebuie să continui, chiar dacă soţia mea îmi spunea că arunc banii pe ierburi. Am căutat şi o cunoştinţă mi-a promis că îmi aduce de peste hotare şi alte soiuri pe care să încerc să le aclimatizez. Cu mare dificultate, a reuşit să îmi aducă 2.800 de fire. În final 1800 au prins rădăcini. Am fost foarte mulţimit şi când am văzut că rezistă în timp, am spus că asta e. Şi am continuat", povesteşte Marian Tudor despre începutul afacerii.
2020, anul agrişelor
Şi dacă anul trecut, ferma de Verneşti scotea pentru prima dată pe piaţa buzoiană aronia, considerat "fructul inimii", anul acesta "vedetele" sunt agrişele. Primii butaşi au fost plantaţi în urmă cu doi ani, iar în aceste zile primele fructe au fost bune de cules. Curios să afle părerea clienţilor, buzoianul le-a scos la vânzare. În funcţie de soi, agrişe verzi sau roşii, fructele se vând cu 25 sau 30 de lei kilogramul, adică mult mai ieftin decât în supermarket. Fructele sunt considerate a fi cel mai puternic antioxidant din lume pentru că au un conţinut de vitamina C foarte ridicat. Practic o singură agrişă conţine vitamina C cât 20 de portocale. În grame, specialiştii susţin că dacă măsurăm 100 g de agrişe proaspete, reprezintă echivalentul a 470-680 mg de vitamina C. Proprietăţile fascinante ale acestui fruct sunt menţionate în medicina chineză încă de acum 3000 de ani, iar sute de ani la rând, indienii l-au folosit pentru întărirea sistemului imunitar. Acest fruct nu conţine doar vitamina C, în el se găsesc şi flavonoide, tanin şi minerale. Agrişa ajută şi la eliberarea de tuse, ameliorează durerile de gât şi ajută şi alte probleme respiratorii, inclusiv astm şi bronşita. Fructul are un gust dulce acrişor, piperat şi amar în acelaşi timp.
2020 aduce şi o producţie record de mure
Într-un an secetos, neprielnic agriculturii, buzoianul de la Verneşti spune că va culege o cantitate record de mure. Aproape 50 de tone de mure!
"Căldura şi ploile din ultima perioadă au fost prielnice culturii de mure", a spus Marian Tudor.
Producătorul buzoian estimează că va culege cea mai mare cantitate de fructe din ultimii trei ani.
"Dacă până acum culegeam aproximativ 15 tone la hectar (n.r deţine 4 hectare de mure - 2 la Verneşti, 2 în altă localitate), anul acest vom avea cu 15-20% mai mult. În total, estimăm la peste 50 de tone de fructe", a spus Marian Tudor.
Prima fabrică de pulberi de fructe, la Verneşti
Fructele au început să se coacă aşa că de două săptămâni pe plantaţia de la Verneşti a început şi culesul. O parte din fructe va pleca către supermarket, însă cea mai mare parte va fi stocată pentru a fi folosită ca materie primă în fabrica de prelucrare a fructelor pe care o deţine proprietarul plantaţiei.
"Vindem către supermaketurile la Broşov, Constanţa. Dar cea mai mare cantitate va fi stocată pentru uz intern. Vom tranforma fructele în făină de fructe pentru dulciuri şi ceaiuri. Am construit o fabrică chiar lângă plantaţie. Sperăm să-i dăm drumul la primăvară.Va fi prima fabrică din ţară unde vom prelucra făină de fructe şi geluri de fructe. Deocamdată am pornit doar camerele frig pentru a putea stoca fructele. Avem o capacitate de 650 de tone ", a spus Marian Tudor.
Clienţii pot cumpăra fructe şi direct de la fermă. Preţul este 10 şi 15 lei kilogramul.Tot în această perioadă sunt la vânzare şi alte fructe precum zmeura sau coacăzele roşii şi albe.