BUZĂU: Vaccinarea anti-COVID porneşte cu 975 de cadre medicale din cinci spitale

Ana Felea
Miscellanea / 30 decembrie 2020

Vaccinarea anti-COVID porneşte cu 975 de cadre medicale din cinci spitale

Aproape 8.200 de infectări, peste 7300 de persoane vindecate şi 221 de decese de la debutul pandemiei. Acesta este punctul de la care se va da startul vaccinării anti-COVID în Buzău, judeţ aflat în scenariul verde, cu o rată de infectare de 1.16 cazuri la o mie de locuitori.

Momentul este aşteptat cu nerăbdare de sute de cadre medicale, în timp ce altele nu sunt atât de sigure că vor să accepte administrarea dozelor de vaccin, printre ele fiind chiar şi manageri de spitale. Chiar şi aşa, rata de răspundere din rândul personalului medical este una motivantă pentru autorităţile de sănătate publică, la rândul lor anunţând ieri, 29 decembrie, că pregătirile pentru campania de imunizare au intrat în linie dreaptă.

La nivelul Instituţiei Prefectului - Judeţul Buzău au fost parcurse toate etapele de pregătire necesare bunei desfăşurări a vaccinării populaţiei. Prefectul judeţului Buzău, Leonard Dimian, alături de Adina Moiseanu, subprefectul desemnat coorodonatorul campaniei de vaccinare la Buzău, a organizat mai multe şedinţe alături de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, managerii spitalelor, reprezentanţi ai structurilor MAI şi ai MAPN. Ultima şedinţă s-a desfăşurat tot ieri la sediul Instituţiei Prefectului, în cadrul căreia au fost puse la punct ultimele detalii înainte de demararea vaccinării.

Prefectura Buzău a informat: "Astfel, în prima etapă vor fi vaccinate persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătăţii şi social (public şi privat). Imunizarea acestora se va face în 5 centre de vaccinare amenajate în unităţi sanitare ( Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, Spitalul Râmnicu Sărat, Spitalul de Psihiatrie Săpoca, Spitalul Orăşenesc Nehoiu şi Spitalul de Boli Cronice Smeeni). În toate aceste unităţi au fost amenajate centre de vaccinare compuse din săli de triaj, cabinete de vaccinare, săli de supraveghere post-vaccinare.

În prezent, managerii spitalelor întocmesc listele cu personalul medical care va fi imunizat cu primele doze de vaccin anti-Covid, care vor ajunge la Buzău, cel mai probabil, în data de 4 - 5 ianuarie 2021".

975 de doze, administrate în prima tranşă

Vaccinarea ar urma să înceapă pe 5 ianuarie, iar primele doze de vaccin vor fi comandate de Direcţia de Sănătate Publică pe 3 ianuarie. Pentru început, la Buzău vor ajunge 975 de doze cu vaccin anti-COVID. Serul va fi trimis de la Centrul Regional de Vaccinare Constanţa, urmând ca până în ziua vaccinării să fie depozitat într-un spaţiu special amenajat, la temperatura indicată, amenajat în sediul DSP. De acolo dozele vor fi repartizate fiecărei unităţi medicale, în funcţie de numărul de cadre medicale care îşi vor da, până atunci, acordul pentru administrarea serului anti-COVID.

"Urmează ca DSP să solicite la Centrul regional din Constanţa prima tranşă de vaccinuri duminică, pe 3 ianuarie 2021, iar cele 975 de doze vor ajunge la Buzău pe data de 4 ianuarie, urmând ca imediat, pe 4-5 ianuarie, să fie imunizate primele persoane. Startul campaniei de vaccinare la Buzău este aşteptat cu nerăbdare după aceste luni de pandemie, perioadă care ne-a pus la grea încercare, dar pe care am reuşit să o ţinem sub control prin măsurile pe care le-am adoptat constat. Dovadă stă şi rata de îmbolnăviri, care este astăzi de 1,16/1000 locuitori la nivelul judeţului şi de 2,74/1000 la nivelul municipiului Buzău, cifre care vor conduce la o relaxare a măsurilor impuse începând cu 31 decembrie. Aşa cum am făcut pe parcursul acestui an, aş dori să solicit din nou sprijinul cetăţenilor din judeţul nostru şi îi încurajez pe toţi să se vaccineze anti-Covid pentru că este singura armă cu care putem învinge virusul. A fost un an greu pentru toţi, dar acum avem speranţa că vieţile noastre se îndreaptă către normalitatea pe care o aşteptăm de atâta vreme, iar acum depinde de noi ca această speranţă să devină certitudine", a declarat prefectul judeţului Buzău, Leonard Dimian.

Spitalul Judeţean Buzău primeşte cele mai multe doze

Deocamdată, se ştie că cele mai multe doze vor ajunge la Spitalul Judeţean Buzău, unde ar fi la acest moment, cel mai mare număr de persoane care şi-ar fi manifestat intenţia de imunizare. Este vorba despre aproape 600 de doze.

"Din cele 1180 de cadre medicale, doar 562 au fost de acord cu imunizarea, un procent destul de mic. Însă, mulţi dintre ei au fost contaminaţi şi au zis că nu mai fac vaccinul, ceilalţi aşteaptă probabil să treacă primul val de vaccinări şi apoi se vor decide. Din punctul meu de vedere, este vitală o vaccinare la scară largă pentru stoparea presiunii pe spitale. Da, fără discuţie, şi eu voi face vaccinul, am aşteptat de altfel acest moment de un an, de la debutul pandemiei", a declarat la Focus Tv, managerul Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian.

Managerul celui mai mare spital din Buzău a atras atenţia şi asupra unor probleme cu care de altfel se confruntă mai multe unităţi medicale şi care a fost şi principala greutate din timpul pandemiei: personalul insuficient.

Domnia sa a precizat: "Pregătirile pentru demararea campaniei de vaccinare merg destul de bine. Avem o singură problemă: personalul de la centrul de vaccinare din cadrul spitalului va trebui să fie tot din unitatea spitalicească, şi noi deja avem deja criză de personal, medicii abia acoperă gărzile pe spital, unii sunt bolnavi. Avem nevoie de cel puţin 2 medici, 6 asistenţi şi 2 statisticieni. Statisticieni avem, la asistenţi coordonatori sunt cei de la epidemiologie, marea problemă este la detaşarea medicilor, pentru că trebuie să acoperim 12 ore, timp de 6 zile pe săptămână. De la 8 dimineaţa la 8 seara, permanent trebuie să fie un medic care să supravegheze reacţiile pacienţilor. Pentru moment am găsit o variantă dar avem nevoie de sprijin. Am găsit 2 medici din ambulator, dar dacă va fi pe o perioadă de 6 luni, va fi foarte greu".

Vaccinarea personalului medical din Spitalul Judeţean Buzău va începe cu personalul din secţiile de foc: ATI, UPU, Pneumologie, Boli Infecţioase, medicii de gardă.

În Spitalul Suport, tot personalul este "pro"vaccinare"

Alte aproximativ 200 de doze din cele 975 câte vor fi administrate în prima tranşă ar urma să ajungă la Râmnicu Sărat, unde, deşi tot personalul doreşte vaccinarea, doar aceştia au apucat să fie introduşi în baza de date electronică şi sunt gata pentru a primi serul.

,,Tot personalul medical este de acord să se vaccineze. Aşteptăm cu nerăbdare. Suntem nerăbdători să ne vaccinăm şi cu ajutorul lui Dumnezeu să revenim la viaţa pe care am avut-o înainte de a începe pandemia", a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Mirela Iorgu.

Medicul epidemiolog s-a oferit să fie şi primul râmnnicean vaccinat. Mirela Iorgu are 35 de ani, şi lucrează în Spitalul Suport de un an de zile, iar cea mai mare parte a perioadei s-a ocupat de pacienţii COVID -19. Domnia sa a dezvăluit că a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2. Deşi nu a avut o formă severă de boală, nu a putut reveni la serviciu mai devreme de două luni, din cauza urmărilor pe care infecţia cu coronavirus le-a avut asupra stării sale de sănătate.

Mirela Iorgu a declarat: "Prima persoană care va fi vaccinată, probabil, voi fi eu. Vreau să revenim la viaţa pe care am avut-o. De 10 luni de zile sunt atâtea cazuri de îmbolnăviri. Cred că toţi ne dorim să ne revenim!"

Pe de altă parte, epidemiologul spune că odată cu trecerea lunilor, formele de boală au devenit mult mai grave ca cele înregistrate în prima perioadă a pandemiei.

"Formele de acum sunt mai severe faţă de formele care se făceau în vară. Gradul de afectare este mai mare. Sunt foarte multe simptome: plămânii afectaţi, dar au şi alte comorbidităţi asociate. Sunt multe persoane diabetice. Au patologii asociate. Din această cauză, forma este severă."

Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite şi spitalelor Săpoca, Nehoiu şi Smeeni.

Managerul spitalului din Nehoiu a explicat: "Avem 150 de angajaţi, vreo 35 dintre ei ar dori să se vaccineze, până acum. Suntem în stadiu de catagrafiere a personalului, se semnează dacă doresc sau nu vaccinarea. Am amenajat spaţiul de vaccinare, se instruiesc persoanele nominalizate să răspundă de vaccinare, de triajul epidemiologic. Cei care nu vor să se vaccineze în primul lot nu zic că nu doresc în totalitate, ci că nu doresc în primă fază, au reticenţe, vor să mai studieze, să mai afle detalii despre vaccin".

Domnia sa a spus că nu se va vaccina anti COVID în prima etapă.

"Mă voi vaccina, dar nu în primul lot. Ce mă determină? Lipsa informării adecvate, informaţiile sunt generalizate. 9 luni nu am avut probleme, m-am simţit destul de bine, fiind o persoană tânără, fără probleme, cred că voi face o formă uşoară de boală şi fără vaccin. Nu înseamă că nu mă voi vaccina, mă voi vaccina în al doilea lot, după ce aflu mai multe informaţii".

18 centre de vaccinare pentru populaţie

În cea de-a doua etapă de vaccinare este inclusă populaţia cu grad de risc şi lucrători care desfăşoară activităţi în domenii cheie, esenţiale, iar cea de-a treia etapă include populaţia generală.

Buzăul are, potrivit datelor furnizare de Direcţia Judeţeană de Statistică, aproape 90.000 de locuitori cu vârste de peste 65 de ani, categorie de persoane care ar urma să intre în etapa a doua de imunizare anti-COVID. Cei mai mulţi sunt vârstnicii cu vârste cuprinse între 65 şi 69 de ani. Vârstnicii care vor accepta administrarea dozelor de vaccin trebuie să se deplaseze la centrul amenajate special pentru imunizarea populaţiei. În total sunt 18, dar şapte dintre ele sunt în municipiul Buzău, unde de altfel vor fi nevoiţi să ajungă şi mulţi bătrâni care au domiciliul în localităţile din apropierea municipiului. Asta înseamnă că vor avea de străbătut o distanţă considerabilă. Cel mai lung drum pe care îl vor avea de parcurs sunt bătrânii din Ruşeţu care au de străbătut o distanţă de peste 50 de kilometri pentru a ajunge în municipiul Buzău.

Tot la aceste centre vor ajunge şi cei care vor intra în a treia etapă de vaccinare, adică şi cel mai mare număr de buzoieni. Este vorba despre buzoieni cu vârstele cuprinse între 30 şi 54 de ani, respectiv 175.857 de persoane, dintre care 38.087 de buzoieni au vârste cuprinse între 50 şi 54 de ani, segmente de vârstă în care au fost înregistrate de la debutul pandemiei mai multe cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

"Pentru următoarele două etape, la nivelul judeţului s-au amenajat 18 centre de vaccinare în 12 localităţi (7 în municipiul Buzău şi câte un centru în Râmnicu Sărat, Nehoiu, Pătârlagele, Pogoanele, Vadu Paşii, Verneşti, Berca, Pârscov, Smeeni, Mărăcineni, Merei)", informează Prefectura Buzău.

Omul cheie în gestionarea crizei generate de pandemia de coronavirus la Buzău, epidemiologul Carmen Scântei din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, al rândul său infectată în vară cu noul coronavirus, a venit cu un mesaj clar pentru toate cadrele medicale şi nu numai: vaccinarea este soluţia pentru stoparea epidemiei.

Domnia sa a precizat: "Ar trebui să se gândească la faptul că au văzut reversul medaliei şi au văzut ce se poate întâmpla, deci nu cred că mai există persoane care neagă existenţa acestei infecţii, şi nu cred că mai există persoane care să creadă că este o infecţie foarte uşoară pe care o traversezi cu mâinile în buzunar. Singura armă rămâne totuşi ceea ce ne-am dorit de când a apărut virusul şi a început să facă ravagii: vaccinarea. Şi eu mă voi vaccina, fără discuţie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb