Buzău: Val de şomeri în agricultură, construcţii şi platforme industriale

ANA FELEA
Miscellanea / 16 noiembrie 2020

Buzău: Val de şomeri în agricultură, construcţii şi platforme industriale

Un fenomen puţin întâlnit în ultimii patru ani a fost observat de specialişti pe piaţa muncii din Buzău. Toamna aduce un nou val de şomeri, iar noutatea constă în domeniile de activitate afectate. Este vorba despre agricultură şi construcţii. Specialiştii de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău spun că până acum această categorie de angajaţi îşi păstrau locurile de muncă şi pe perioada sezonului rece, chiar dacă, pentru ei, volumul de muncă scădea. Era o formă de fidelizare a personalului din partea patronilor care, la rândul lor, se asigurau că aveau forţa de muncă necesară şi sezonul următoru. Totuşi, acum, din cauza pandemiei, pe de o parte, şi a secetei, pe de altă parte, sunt nevoiţi să-şi trimită şi ei oamenii în şomaj.

Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău, a spus pentru sansanews.ro: "Am început să fie trimişi în şomaj angajaţi din agricultură şi construcţii. De patru ani nu s-a mai întâmplat asta. De obicei, aceşti angajaţi, chiar dacă nu aveau de muncă pe perioada iarnii, erau plătiţi în continuare de angajatori tocmai pentru ca sezonul următor aceştia să aibă forţă de muncă".

Fermierii îşi trimit muncitorii acasă

Muncile pe câmp sunt aproape încheiate aşa că următoarele trei-patru luni mare parte dintre angajaţii din domeniul agricol ar urma să trăiască doar din şomaj. Măsura este una la care, se pare, vor apela, tot mai mulţi fermieri, îngenunchiaţi de pierderile cauzate de secetă. Valeriu Alecu, unul dintre cei mai mari fermieri din Buzău, spune că sunt agricultori care au pierdut totul, iar colacul de salavare de la faliment au fost subvenţiile şi despăgubirile.

"Au fost fermieri care au pierdut totul, dar au fost şi ferme care au supravieţuit. Cunosc cazuri pentru care singura sursă de venit o reprezintă subvenţiile şi despăgubirile după secetă", spune Alecu Valeriu, fermier din Buzău.

Ajunşi la sapă de lemn, fermierii renunţă la angajaţii pe care îi au acum, în prag de iarnă, când şi activităţile pe câmp sunt aproape inexistente.

"Din păcate sunt foarte multe societăţi din agricultură care din cauza producţiilor slabe nu mai au resursa financiară să-şi plătească angajaţii şi pe perioada de iarnă şi, probabil, multe dintre ele îşi vor trimite oamenii pentru o perioadă de trei patru luni în şomaj", a spus Alecu.

Ca acest lucru să nu se întâmple ar fi o singură soluţie: acordarea şomajului tehnic şi în agricultură pe perioada iernii.

Alecu Valeriu a explicat: " Noi, Clubul fermierilor, am făcut apel la Ministerul Agriculturii ca pe perioadă de iarnă, având în vedere că marea parte a societăţilor, în special din SE României, au avut pierderi din cauza secetei, să insitituie o formă de ajutor de şomaj tehnic, astfel încât oamenii să beneficieze de 75 % din salariul lor tarifar pe ajutor de şomaj, iar diferenţa de până la 100% să o plătească societăţile. Ministerul Agriculturii a rămas să analizeze, dar se pare că nu au resursa necesară, deşi mai mult trebuia să se implice Ministerul Muncii. De la Ministerul Muncii nu am primit niciun răspuns. Şomajul tehnic ar însemna un ajutor real pentru angajaţii de la fermele respective pentru că în felul acesta şi-ar putea realiza sursa minimă de venit, iar societăţile şi-ar păstra forţa de muncă pregătită pentru primăvară".

Alecu a explicat şi formula sa de succes cu care va reuşi ca în această iarnă să-şi menţină toţi cei 25 de angajaţi, aşa cum a făcut-o şi până acum, chiar dacă pe timpul iernii nu prea vin la muncă:

"Eu am făcut producţii bune la culturile de toamnă şi primăvară. Cultura de porumb am avut-o asigurată la secetă şi am recuperat mare parte din pierdere din asigurări. Am depus dosare pe Submăsura 17.1 astel încât 70% din primele din asigurare le-am recuperat. Am obţinut venituri să pot să continui activitatea fără probleme şi să menţin şi angajaţii. Asta ţine de management şi alte avantajele pe care le au, în special fermele mari, şi pe care, din păcate, nu le poţi găsi la fermele mai mici".

Disponibilizări şi pe platforma industrială a municipiului

450 de angajaţi de la Ductil Steel Buzău vor fi disponibilizaţi începând cu această săptămână, însă, spre bucuria lor, muncitorii, specialişti în domeniile lor de activitate, îşi vor găsi rapid un alt loc de muncă. Explicaţia a venit de la Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău care a spus că toţi lucrătorii, specializaţi în meserii deficitare în domeniul construcţiilor metalice, ar putea să fie rapid angajaţi de alţi patroni aflaţi în căutare de specialişti. Din păcate pentru Buzău, mulţi ar putea ajunge să muncească în alt judeţ.

Specializări, greu de găsit pe piaţa muncii

Deşi au trecut prin acest moment dificil al pierderii locului de muncă, mulţi dintre meseriaşii care s-au ocupat de producerea plasei de Buzău sunt deja în vizorul multor angajatori aflaţi în căutare de lăcătuşi, frezori, mecanici, specializări extrem de greu de găsit pe piaţa muncii din toată ţara. Printre cei care stau cu ochii pe această "gură de oxigen" sunt atât patroni de pe platforma industrială din Buzău, cât şi cei din Prahova.

Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău

Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău, a explicat pentru sansanews.ro: "Avem meserii specifice metalurgice începând de la metalurgişti, operatori care au lucrat la procesarea sârmei de Buzău, până la meserii comune: lăcătuşi, frezori, strungari, maşinişti, mecanici întreţinere. Dacă pentru meserii specifice metalurgiei se va găsi un clasament mai dificil, ca timp, pentru celelalte structuri profesionale, sunt angajatori de pe platforma industrială a municipiului Buzău care abia aşteaptă dispobilizările de la Ductil ca să-i preia. Au nevoie de lăcătuşi, de strungari, de maşinişti, de rectificatori, de frezori. Dar şi pentru cei care au meserii specifice în metalurgie deja avem o firmă din Prahava , din parcul industrial de la Ploieşti, firmă de cablaje pentru industria auto care şi-a exprimat dorinţa de a prelua o mare parte din forţa de muncă", a spus pentru sansanews.ro

Deşi meseriaşii din Buzău vor ajunge să aducă profit pentru firme din alt judeţ. vestea este una bună şi pentru judeţ care în acest fel nu se va confrunta cu o creştere a ratei şomajului.

În prezent, judeţul Buzău are 11500 de persoane fără loc de muncă înregistrate în bazele AJOFM. Rata şomajului este 6,96%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci aia care lucrau la Buzău trebuie sa se mute cu căței și cu purcel la Prahova ca să producă plasă sudata sau pot suda plasa online?

    Când citesc astfel de articole scrise de "specialiștii" AJOFM îmi sar dracii, sunt la fel de tâmpiți ca Violeta Alexandru care vede reconversie profesională peste tot.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb