La o lună după izbugnirea primului focar de coronavirus, Buzăul a intrat oficial pe o pantă descendentă în ceea ce priveşte evoluţia confirmărilor cu COVID-19. Pe 2 iunie, pentru a doua oară în ultimele cinci zile, judeţul nu a înregistrat niciun caz de infecţie cu noul coronavirus, fapt care i-au determinat pe specialiştii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică să aprecieze că Buzăul a intrat deja o pantă descendentă. Mai exact, la acest moment, Buzăul are 198 de cazuri de infecţie cu SAR-COV-2, dintre care 104 pacienţi au fost deja declaraţi vindecaţi.
Situaţia epidemiologică este una îmbucurătoare însă Buzăul are în continuare serioase probleme cauzate de pandemie. Infecţiile din rândul cadrelor medicale, fapt care a determinat închiderea singurei secţii de boli interne din judeţ. Este vorba despre secţia Boli Interne din Spitalul Judeţean care de pe 27 mai are activitatea suspendată urmând ca aici să fie din nou premise internările începând cu data de 3 iunie, termenul fiind decalat faţă de anunţul făcut iniţial care prevedea deschiderea secţiei începând cu 1 iunie. Imediat după ce va fi deschisă va fi nevoie de detaşarea altor cadre medicale, în special asistente şi infirmiere de la alte secţii pentru a se putea acoperi necesarul. Asta pentru că multe dintre cadrele medicale au fost infectate cu COVID-19 , iar altele sunt încă în izolare.
Buzăul a epuizat KIT-urile pentru testele COVID-19
O altă problemă majoră o reprezintă şi faptul că Buzăul a rămas fără posibilitatea de a efectua teste. Asta pentru că PCR-ul pe care îl deţine Direcţia de Sănătate Publică a rămas fără KIT-uri.
"La noi s-au epuizat trusele aşa că trimitem teste la Institutul Cantacuzino de aproape 4 zile. Noi am folosit foarte multe teste tocmai în ideea de a depista cât mai multe persoane, mai mult decât am anticipat că o să folosim, gândindu-ne că până la urmă este spre binele comunităţii, chiar dacă ştiam de la început că la un moment dat se vor termina trusele şi va fi greu să mai găsim pentru că în această perioadă toată lumea asta cere.", a declarat pentru Focus Tv medicul epidemiolog de la DSP Buzău, Carmen Scîntei.
Aparatul Real Time PCR, amplasat la DSP Buzău, a fost pus în funcţiune pe 11 mai, iar la achiziţionare au fost aduse la Buzău KIT-uri pentru circa 600 de teste. Însă, cum luna mai a fost perioada cu cele mai multe confirmări pentru judeţul Buzău (n.r. în această perioadă Buzăul a înregistrat trei focare de COVID-19, respective un cartier cu 2000 de locuitori, un sat cu 3500 locuitori şi spitalul judetean), autorităţile spun că au făcut mult mai multe teste decât se estimase iniţial iar kiturile disponibile s-au epuizat rapid. Aşa că a fost demarată o licitaţie pentru cumpărarea altora.
"Ne-am gândit că nu o să avem nişte grupe aşa mari de testat, pentru că în metodologie, care s-a modificat de mai multe ori, au fost introduse grupe numeric foarte bine dezvoltate, gen persoanele care fac hemodializă de două ori pe lună, persoanele din Oncologie de două ori pe lună, personalul care lucrează în unităţile de ocrotire, lucruri pe care noi nu aveam cum să le bănuim la început. Licitaţia s-a încheiat, mai există o perioadă de contestaţii , după care, vom primi din nou teste." , a adăugat medicul Carmen Scîntei, în emisiunea Sens Direct de la Focus Tv.
În prezent, toate probele prelevate de la suspecţii din Buzău sunt trimise din nou la Institutul Cantacuzino din Capitală, iar rezultatele vin abia după câteva zile, fapt care îngreunează desfăşurarea anchetelor epidemiologice.
" 𝗡𝗘 𝗩𝗥𝗘𝗠 𝗦𝗣𝗜𝗧𝗔𝗟𝗨𝗟 Î𝗡𝗔𝗣𝗢𝗜"
"Ne vrem spitalul înapoi" este solicitarea comunităţii râmnicenilor care vor ca unitatea medicală transformată de la începutul pandemiei în spital Suport Covid-19 să poată reprimi toate categoriile de bolnavi. Demersul lor este susţinut de primarul muncipiului Rm-Sărat care astăzi a trimis un memoriu primului ministru, Ludovic Orban şi ministrului Sănătăţii Nelu Tătaru.
" Am asistat în ultimile zile la declaraţiile dumneavoastră şi am înţeles că situaţia în ţară este stabilă în ceea ce priveşte evoluţia crizei generată de COVID 19. În aceste context, noi, cei aproximativ o sută de mii de locuitori ai Municipului Râmnicu Sărat şi ai comunelor din zonă, care depindem de serviciile medicale asigurate de Spitalul Municipal, 𝗡𝗘 𝗩𝗥𝗘𝗠 𝗦𝗣𝗜𝗧𝗔𝗟𝗨𝗟 Î𝗡𝗔𝗣𝗢𝗜! Sunt trei luni de când Ministerul Sănătăţii a decis transformarea spitalului din localitatea noastră în unitate suport pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu Covid 19! În toată această perioadă râmnicenii au fost privaţi de dreptul lor de a beneficia de investigaţii şi tratamente medicale asigurate în localitatea unde domiciliază! Odata cu închiderea spitalului a fost sistată şi activitatea Ambulatoriului de Specialitate a acestuia, ceea ce a făcut ca mii de bolnavi cronici, unii cu afecţiuni grave, să fie nevoiţi să-şi întrerupă tratamentele sau să se deplaseze în alte localităţi pentru investigaţii. De asemenea, Camera de Primiri Urgenţe a fost inchisă, ceea ce a facut ca râmnicenii care au apelat la serviciul 112 să fie transportaţi la Buzau. Din cauza timpilor de intervenţie, din păcate, pentru unii a fost prea tarziu", se arată în memoriu scris de primaurul Sorin Cârjan.
În documentul trimis astăzi către Guvern, primarul Sorin Cârjan vorbeşte şi de pacienţii vindecaţi de COVID-19 şi este de părere că şi restul bolnavilor au dreptul la tratament la ei în comunitate.
"În tot acest timp, fără să beneficieze de niciun sprijin material şi uman de la Ministerul Sănătăţii, deşi conducerea spitalului şi primăria au facut nenumărate solicitări în acest sens, cadrele medicale au reuşit să trateze cu succes peste 100 de pacienţi care s-au întors sănătoşi acasă.Considerăm că sacrificiul râmnicenilor, cetăţeni şi personal medical, a fost suficient! Am suportat singuri, până acum, costurile luptei cu Covid 19, dar a venit timpul să spunem:
𝗔𝗝𝗨𝗡𝗚𝗘, 𝗡𝗘 𝗩𝗥𝗘𝗠 𝗦𝗣𝗜𝗧𝗔𝗟𝗨𝗟 𝗜̂𝗡𝗔𝗣𝗢𝗜", a mai spus Sorin Cârjan.
Edilul este de părere că pacienţii COVID-19 pot fi trataţi în secţia de boli Infecţioase. "Există posibilitatea ca cei 37 de pacienţi infectaţi, care mai sunt internaţi în spitalul nostru, să poată fi trataţi în secţiile de boli infecţioase de la Buzău şi Râmnicu Sărat. Vă rugăm să ţineţi cont de solicitarea noastră! Altfel alte vieţi se vor pierde!", se arată în memoriu trimis de la Râmnicul-Sărat.