Buzăul, mai rău ca-n Stare de Urgenţă: Masca, obligatorie şi în exterior

ANA FELEA
Miscellanea / 30 iulie 2020

Buzăul, mai rău ca-n Stare de Urgenţă: Masca, obligatorie şi în exterior

La aproape patru luni de la primul caz COVID-19 confirmat, Buzăul a ajuns la 1.284 de îmbolnăviri, după ce ultimele săptămâni au adus zeci de cazuri noi în fiecare zi. Pe 30 iulie, judeţul înregistra 36 de noi îmbolnăviri fapt ce a determinat autorităţile judeţene să ia măsuri mai dure decât la debutul pandemiei, când România era în starea de urgenţă.

Masca, obligatorie şi în exterior

Toţi buzoienii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie în spaţiile agglomerate şi în exterior, în caz contrar sunt pasibili de amendă. Măsura a fost luată joi , 30 iulie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă după ce Buzăul a continuat să înregistreze un număr crescut de noi cazuri de la o zi la alta.

"Reunit în şedinţă extraordinară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în spaţiile deschise cu un număr ridicat de persoane. Astfel, masca este obligatorie în pieţe, târguri, staţii de autobuze, peroane, zonele în care se organizează serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice. Hotărârea CJSU vine în urma propunerilor făcute de DSP Buzău cu scopul de a limita răspândirea coronavirusului. Măsura este valabilă pe întreg teritoriul judeţului Buzău", se arată în comunicatul trimis de Prefectura Buzău.

Buzăul are al treilea Spital COVID-19

Buzăul a plecat la lupta împotriva coronavirusul cu un spital tampon COVID-19 şi a ajuns ca, la patru luni de la primul caz de infecţie cu SARS-COV-2, să fie nevoie de o a treia unitate spitalicească desemnată COVID-19.

Practic, în martie spitalul municipal din Râmnicu Sărat, unde lucrează un singur infecţionist, un singur medic la Terapie Intensivă şi un singur internist, să fie golit de bolnavi şi rezervat exclusive pacienţilor infectaţi cu coronavirus. În câteva luni, unitatea spitalicească a devenit insuficientă pentru tratarea bolnavilor, numărul persoanelor internate în permanenţă fiind circa 130-150. În cele patru luni, 750 de buzoieni infectaţi fiind trataţi la Râmnicu Sărat. Aşa s-a luat decizia ca şi două secţii exterioare ale Spitalului Judeţean din municipiul Buzău să fie rezervat tot pentru bolnavii COVID-19, însă în ultima săptămână nici aceste locuri nu au mai fost suficiente. S-a ajuns ca pacienţii asiptomatici sau chiar cu simptome uşoare să fie trimise la domiciliu, fără să fie internate cele 48 de ore, obligatorii prin lege. Lipsa acută a spaţiilor de internare a făcut ca Direcţia de Sănătate Publică să caute noi soluţii de internare. După trei adrese scrise trimise la Bucureşti, joi, 30 iulie, a venit răspunsul pozitiv pentru Spitalul CFR din municipiul Buzău să fie desemnat spital tampot COVID-19.

Decizia a fost publicată deja în Monitorul Oficial, iar autorităţile buzoiene vor face toate demersurile pentru ca în cel mai scurt timp unitatea să poată interna bolnavii cu COVID-19.

"Era absolut necesar să mai avem o unitate suport COVID în contextul în care nevoia de servicii medicale pentru  persoanele confirmate a crescut în ultima perioadă. Joi, 30 iulie, ne vom întâlni cu reprezentanţii spitalului, dorim să iniţiem demersurile în vederea asigurării circuitelor astfel încât spitalul să devină funcţionat cât mai repede. O să facem echipele care vor lucra acolo, stabilim cu conducerea spitalului care vor fi aceste echipe. Incercăm şi detaşarea de personal din alte unităţi", a declarat pentru şansanews.ro directorul adjunct al DSP Buzău, Daniela Dumitru.  

Autorităţile de sănătate publică urmează să analizeze cu conducerea spitalului CFR modul în care unitatea va trata bolnavii de COVID-19. Cel mai probabil, se va merge pe varianta ca ambulatoriuul spitalului să rămână non COVID pentru consultaţii şi internări de o zi iar restul spitalului să fie pentru bolnavii cu coronavirus. Ar fi disponibile aici circa 50 de paturi. Primii care ar putea ajunge la Spitalul CFR ar putea fi chiar dintre cei o sută de bolnavi, lăsaţi acasă din lipsa de locuri de internare. Bolnavii ar putea fi chemaţi pentru ca starea lor să sănătate să fie evalută de un medic, care să decidă schema de tratament sau dacă, în cazul lor, se impune spitalizarea.

Epidemiologii, îngrijoraţi de evoluţia simtomelor

După ce au evaluat sute de bolnavi, atât persoane fără alte comorbidităţi, de la nou-născuţi până la bătrâni de peste 90 de ani, epidemiologii buzoieni vin cu concluzii în ceea ce priveşte evoluaţia bolii. Iar aprecierile specialiştilor nu sunt deloc încurajatoare. Epidemiologii spun că noul coronavirus dă simptome dintre cele mai diverse şi atacă grav organelle interne. Cu alte cuvinte, boala poate avea o evoluţie fulgerătoare astfel că pacienţi asimptomatici pot avea semne de boală atât de grave încât să se impună internarea direct la Terapie Intensivă. Din păcate astfel de situaţii sunt tot mai des întâlnite şi în special în rândul celor care iniţial au refuzat internarea în urmă cu câteva zile, când legea le-a permis, şi care, acum au cerut singuri ajutorul medicilor şi au acceptat să meargă la spital. Mai sunt şi cazuri când vin la spital pacienţi asimptomatici , fără nicio durere, iar analizele şi radiografiile arată că plămânii sunt afectaţi într-o proporţie semnificativă.

" Sunt oameni care au susţinut la internare că nu-i deranjează nimic, dar CT-ul făcut a evidenţiat încă de la început  o afectare pulmonară importantă. E un lucru foarte greu de înţeles de pacientul care e în domiciliu care consideră că e perfect sănătos şi că tot ce se întâmplă in jurul său sunt doar  scenarii. Au fost situaţii în care ne-au sunat şi a trebuit să intervenim şi sa scoatem din pământ din iarbă verde, exasperându-i pe colegii noştri, câte un loc pentru a-i pune în afara riscului .

"N-aţi vrea să ştiţi ce voce au. Nici nu-i nevoie să se plângă,  ii auzi de la primul alo. Auzi tusea, percepi dispneea, nici unul de la capătul celălalt al telefonului nu spune că se simte bine. Ne grăbim să facem faţă. Au fost foarte multe situaţii in care  pacientii care au refuzat iniţial internarea s-au reîntors şi au intrat direct în terapie intensivă", a declarat într-o emisiune la Focus TV Carmen Scântei, medic epidemiolog Buzău.

Ultimele statistici ale autorităţilor de sănătate publică arată că joi, 30 iulie, sunt 36 de cazuri noi de infecţie cu SARS-CoV2-2, judeţul Buzău ajungând la un total de 1285 de cazuri. Ultimi bolnavi au vârste cuprinse între 10 şi 89 de ani, unii fiind testaţi în laboratoare private. Din totalul bolnavilor pe care i-a avut Buzăul până acum,  683 de s-au vindecat însă 35 şi au pierdut viaţa pe fondul pandemiei de coronavirus. În caratină sau în izolare pentru că s-au întors din zone roşii sau care au intrat în contact cu alte persoane diagnosticate sunt aproximativ 250 de persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb