Buzoianu (CSA): PAID este într-o situaţie dificilă

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 septembrie 2012

Buzoianu (CSA): PAID este într-o situaţie dificilă

Numărul de poliţe obligatorii pentru locuinţe a scăzut

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) se află într-o situaţie dificilă în acest moment în condiţiile în care numărul poliţelor obligatorii pentru locuinţe a scăzut dras-tic, până la 300.000, de la 821.000 în luna august 2011, a declarat, ieri, în cadrul audierilor din Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor din Camera Deputaţilor, Constantin Buzoianu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

"După cum se ştie, noi am avut o lege specială încă din 2008, Legea 206, şi am început să o aplicăm din 2010, creând acest Pool de asigurare. După începutul activităţii Pool-ului de asigurare au fost încheiate 821.000 de poliţe obligatorii de locuinţe. Din păcate, la PAID numărul poliţelor a scăzut în timp la 500.000 şi până la 300.000 în prezent. Dacă situaţia continuă PAID poate intra în incapacitate de plată, iar legea nu-şi va mai atinge scopul", a apreciat Buzoianu.

Potrivit oficialului CSA, prin schimbarea Legii 206 care prevede asigurarea obligatorie a locuinţei nu este vorba despre o majorare a valorii poliţelor de asigurare pentru o persoană care plăteşte deja asigurare facultativă.

"Acest Pool de asigurare a început să fie concurat de însăşi cei 12 membrii ai săi. De fapt, nu putem vorbi că silim pe cineva care deja are o asigurare facultativă să facă o asigurare obligatorie. Practic, cei care deţin asigurare facultativă pentru care plătesc, de exemplu 50 de euro, şi vor încheia o asigurare obligatorie de 20 de euro, vor urma să plătească numai 30 de euro pentru asigurarea facultativă. Deci, practic, tot 50 de euro pe an plătesc", a explicat şeful CSA, citat de Agerpres.

De la 1 septembrie, societăţile de asigurare autorizate să subscrie ris-curi de catastrofă naturală pot încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care depăşesc sumele acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, res-pectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, la tarifele stabilite prin Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.

Poliţa de asigurare obligatorie (PAD) a locuinţei poate fi emisă doar de societăţile de asigurare acţionare PAID. Proprietarii care deţin locuinţe cu valori de piaţă peste sumele minime ce pot fi asigurate prin poliţa PAD, pot încheia asigurări facultative pentru sume asigurate şi riscuri suplimentare la orice asigurător autorizat să practice ris-curi de catastrofă naturală, indiferent dacă acesta este sau nu acţionar al PAID.

Directorul general al PAID, Aurelia Cris-tea, arăta, la sfâr-şitul săptămânii trecute, că Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale ar putea implementa, în perioada următoare, un sistem de simplificare a procedurii pentru asigurarea locuinţelor prin care proprietarii care doresc să îşi asigure locuinţele peste sumele minime prevăzute în legislaţie să încheie o singură poliţă de asigurare în loc de două.

"PAID va implementa, în perioada următoare, un sistem care va simplifica procedura pentru proprietarii care doresc să îşi asigure locuinţele peste sumele minime prevăzute în legislaţia în vigoare. Sperăm ca în cel mai scurt timp să nu mai fie nevoie de încheierea a două poliţe - obligatorie şi facultativă - şi să implementăm un sistem care să permită acoperirea riscurilor obligatorii şi a celor suplimentare pe o singură poliţă de asigurare", a menţionat Aurelia Cristea.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Constantin Buzoianu, a fost audiat marţi, de către membrii Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii a Camerei Deputaţilor.

Subiectul audierii a fost reprezentat de clarificarea unor aspecte legate de activitatea CSA şi, în special, a modului de exercitare a atribuţiilor ce revin acestei instituţii cu privire la protecţia consumatorilor de produse de asigurări.

În cadrul şedinţei au fost prezenţi nouă membri ai comisiei de specialitate dintr-un total de 11.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O mizerie pentru a finanta un grup de jmecheri acest PAID.Nu mai vrem sa cotizam pt vilele voastre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb