BVB 64% din rulajul bursier a fost efectuat cu acţiunile SIF

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 noiembrie 2005

Sesiunea bursieră de ieri a fost caracterizată de o valoare tranzacţionată destul de mare, de aproximativ 63 de milioane de RON din care 64% au reprezentat tranzacţiile cu acţiuni SIF. Indicii bursieri au scăzut puţin faţă de şedinţa anterioară, iar la prima categorie emitentul "Petrom" a fost suspendat de la tranzacţionare în vederea desfăşurării adunării generale extraordinare a acţionarilor.

Prin aceasta s-a hotărît ca acţionarii Ministerului Economiei şi Comerţului să aibă acces deplin la contractele "Petrom". Reprezentanţii MEC în Consiliul de Administraţie al companiei au un mandat special pentru a putea exprima un vot valabil asupra posibilităţii de înstrăinare a drepturilor cu privire la rafinăria "Petrobrazi" sau alte active a căror valoare depăşeşte 75 de milioane de euro. Un alt punct de pe ordinea de zi prevede majorarea capitalului social cu suma de 65,53 de milioane de lei prin emisiunea de acţiuni noi cu valoare nominală de 0,1 RON.

Cel mai tranzacţionat de la prima categorie a fost ieri "Banca Transilvania", cu un rulaj de peste 6 milioane de RON. Cotaţia acţiunilor băncii a înregis-trat la începutul şedinţei creşteri pînă la nivelul de 1,26 de RON/acţiune, după care a urmat tendinţa pieţei de des-creştere uşoară. Preţul la finele sesiunii bursiere a fost de 1,24 de RON, cu 0,8% mai mic decît cel din ziua anterioară.

"Banca Transilvania" a achiziţionat un imobil aparţinînd "Romtelecom" în Cluj, în sumă de 4,4 milione de euro la care se adaugă TVA.

După ce au atins maximul zilei de 14,3 RON/titlu, acţiunile BRD au scăzut la cursul de 13,9 RON/acţiune, acesta fiind cel de la finele şedinţei.

Acţiunile SIF au deschis ziua pe creşteri, astfel că brokerii se aşteptau la o şedinţă promiţă-toare. Pe parcurs, cumpărătorii au fost mai puţini ca număr, iar vînzătorii au intervenit, după ce în ultima săptamînă cotaţia s-a apreciat cu 13%. Cel mai tranzacţionat a fost SIF2 "Moldova", cu un rulaj de peste 10,8 milioane de RON, cotaţia la final fiind însă cu 1,4% mai mică decît cea din ziua anterioară. La aceeaşi categorie, preţul acţiunilor SIF1 "Banat Crişana" a înregistrat aceeaşi scădere ca şi SIF2, fiind la finalul zilei de 2,07 RON/acţiune.

La categoria a doua, acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa au scăzut pe tot parcursul zilei. La final, pe fondul unor ordine de vînzare, cotaţia de 0,1100 RON/acţiune, fiind în scădere cu 3,5% faţă de şedinţa anterioară. Rulajul realizat cu acţiunile rafinăriei a însumat peste 6,6 milioane de RON.

"Compa" Sibiu

Cu toate că şedinţa de ieri a fost caracterizată de scăderi, acţiunile "Compa" Sibiu au cres-cut pe o lichiditate bună. Brokerii apreciază că a existat o susţinere în piaţă la cumpărare, astfel că preţul a atins nivelul de 1,8 RON/acţiune, cu 9,1% mai mare decît cel anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb