Piata de capital din Romania a crescut, in ianuarie a acestui an, mai mult decat in tot anul 2020 si atinge noi maxime istorice, potrivit unui raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Conform raportului, toti indicii BVB au încheiat luna ianuarie în teritoriu pozitiv iar piaţa de capital a crescut cu 5% prin prisma indicelui BET-TR, care a ajuns la un nivel de 17500 de puncte.
De asemenea, lichiditatea pe Bursa de Valori Bucureşti a depăşit pragul de 1 miliard de lei, înregistrând o creştere de 6% faţă de anul trecut.
"Ne bucura decizia recenta a Guvernului Romaniei care deschide drumul listarii de pachete minoritare de actiuni in companiile in care statul roman este actionar. Reluarea listarilor nu inseamna privatizare, ci transparenta si acces la finantare, statul putand detine in continuare controlul majoritar in companiile din portofoliu. Este in interesul statului roman sa aiba cat mai multe companii listate pe bursa pentru ca piata de capital asigura un climat de performanta si transparenta, contribuind astfel la dezvoltarea economiei nationale. Noi, la Bursa de Valori Bucuresti, ne pozitionam ca parteneri pe termen lung ai statului roman, avem impreuna o experienta indelungata si pozitiva in utilizarea mecanismelor pietei de capital atat prin emisiuni de titluri de stat, cat si prin listarea pe bursa in ultimii 20 de ani a unora dintre cele mai importante companii din portofoliul sau: incepand cu OMV Petrom in 2001, companie la care statul detine un pachet semnificativ de peste 20,6%, si continuand cu alte sase companii incluse in indicele BET in care statul este cel mai important actionar (Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Conpet). Bursa ofera astfel multiple exemple in care companiile in care statul este actionar au devenit un succes economic," a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.
"Avantajele listarii pe bursa a companiilor sunt multiple. Piata de capital asigura, prin regulile impuse de guvernanta corporativa, o transparenta crescuta in modul in care companiile listate isi desfasoara activitatea, un management performant care raspunde in fata actionarilor, dar si o evaluare corecta a companiilor dictata de cerere si oferta. Pentru bugetul de stat, prezenta companiilor de stat pe bursa poate crea oportunitati de realizare a unor fluxuri suplimentare de bani catre buget. In acelasi timp reduce si presiunea de a asigura eventuale finantari de la buget pentru ca piata de capital ofera posibilitatea companiilor de a se finanta prin emiterea de actiuni sau obligatiuni care sa acopere necesarul de investitii pentru a permite companiilor romanesti sa se dezvolte. Pentru romani, cresterea numarului de companii listate la bursa inseamna o participare sporita la activitatea economica a Romaniei, fie prin investitii directe cumparand actiuni la aceste societati, fie prin investitii indirecte, cum ar fi fondurile de investitii sau fondurile de pensii, mai ales ca 7,6 milioane de salariati romani contribuie la fondurile de pensii Pilon II," a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 09.02.2021, 14:52)
ce o sa ma distrez curand :)) ....
vedeti ca peste 250-300-400 puncte in cazul SP500 (indice american) urmeaza varful ciclului bullish 3 (cel inceput in 2009-2010).
si urmeaza ciclul 4 bearish ... cel putin pana in martie 2022, cel mult pana in ianuarie 2024 (tot ciclul 4 descendent).
hai baietii lu'tata, cumparati , cumparati acum ca se termina si nu mai apucati! :)))))))))))))))) Ahahahhaaaaa :)))
Hai cu BET-ul la 11.000 sa vedem ce se intampla mai apoi, in sutele de puncte de peste 11.000 .... ! :)
eu mizez pe 11.100.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2021, 16:12)
Cita ipocrizie Vinzare unor pachete de acțiuni din societățile strategice înseamnă pierderea unei părți din controlul societății ,înseamnă pierdere din suveranitatea naționala.Nimeni nu investește intr-o societate proasta ,vindeți tot cum ați făcut cu sectorul bancar .Cité dividende vin la bugetul de stat din sectorul privat ??ce dividende mai primiți din sectorul bancar ??pe ce baze veți întocmi bugetul național dacă-mi mai administrați și gestionați nimic!!,maiaveti sa vindeți pamintul de sub picioare ,trădători de ne-am și țara !?De ce mințiți ca bursa e pe cele msi înalt nivel de la existența ,cind prețurile la acțiunile listate înainte de criza sunt la sub jumătate din prețurile înainte de 2008 ??Ati schimbat structura indicelui și mințiți cu nerușinare ca e cea mai buna perioada de valorificare a participațiilor ,excroci nenorociți.