BVB Acţiunea "Rompetrol Rafinare" - vedeta zilei

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 martie 2006

Societatea "Jolidon Import Export" continuă să achiziţioneze acţiuni "Sinteza"

Interesul cumpărătorilor s-a simţit ieri la Bursă, o dată cu revenirea acţiunilor "Rompetrol Rafinare" la tranzacţionare. Toţi indicii bursieri s-au apreciat susţinut, cel mai mult crescînd ieri, indicele BET, cu 2,5%. Valoarea totală tranzacţionată s-a cifrat la peste 30 de milioane de RON. Actorii pieţei de capital apreciază că sfîrşitul lunii februarie a fost unul promiţător, pentru prima zi din martie aşteptîndu-se creşteri la Bursă. Tranzacţiile cu acţiuni "Rompetrol Rafinare" în sesiunea de ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au totalizat peste 2,31 milioane euro, preţul urcînd cu 11,58 procente, iar închiderea realizîndu-se la 0,1060 RON/acţiune.

După ce au fost suspendate de la tranzacţionare timp de două sesiuni şi după ce anterior suferiseră o scădere severă, acţiunile "Rompetrol Rafinare" au revenit în forţă ieri la Bursă, ocupînd primul loc ca valoare de tranzacţionare şi locul secund ca apreciere a preţului, după acţiunile "Sinteza" Oradea, care au crescut cu 15%, maximul permis de regulamentul Bursei pentru o singură şedinţă.

Acţiunile "Rompetrol Rafinare" au fost cele mai lichide titluri de pe piaţa BVB. Cotaţia a urcat încă din prima parte a şedinţei bursiere pînă la un maxim al zilei de 0,1070 RON/acţiune, închizînd şedinţa la 0,1060 RON/acţiune. Cotaţia la finele zilei a fost cu 11,6% peste nivelul înregistrat înainte de sus-pendare de la tranzacţionare. Volumul tranzacţionat a fost de peste 78,4 milioane de titluri.

Pe locul doi, ca lichiditate, s-au situat titlurile "Petrom", cu tranzacţii de 3,7 milioane RON, la un preţ de închidere de 0,6250 RON/acţiune. Acţiunea "Petrom" a înregistrat cea mai bună evoluţie de la prima categorie.

Acţiunile SIF au înregistrat uşoare aprecieri de curs. Cu acţiunile SIF5 "Oltenia" s-a efectuat o valoare totală a tranzacţiilor de 2,96 milioane RON. Preţul de închidere al titlurilor a fost de 2,74 RON/acţiune, în creştere cu 0,7% faţă de cel anterior. Cu titlurile SIF3 "Transilvania" au fost realizate tranzacţii de 2,76 milioane RON, preţul de închidere fiind de 2,30 RON/acţiune. Cele mai severe scăderi ale preţurilor le-au suferit acţiunile "Rolast" Piteşti a cărui preţ a fost cu 7,69 % sub nivelul precedent.

"Sinteza" Oradea

În cadrul şedinţei bursiere de ieri, preţul acţiunilor "Sinteza" a continuat creşterile din zilele trecute. Au fost tranzacţionate pachete mari de titluri, brokerii apreciind că se conturează o nouă structură a acţionariatului companiei. Cotaţia a urcat ieri pînă la 0,4800 RON/acţiune. Spre finalul zilei, pe fondul ordinelor de cumpărare plasate, cotaţia a urcat pînă la maximul posibil al zilei de 0,4830 RON/acţiune, cu 15% peste cel precedent. Unul dintre cumpărătorii de ieri a fost "Jolidon Import Export", care mai achiziţionase peste 16 milioane de titluri în data de 23 februarie şi care a ajuns la o deţinere de 32,5% din capitalul social al "Sinteza".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb