BVB Acţiunile SIF, în continuă creştere

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 iulie 2006

Cotaţiile au crescut ieri pe piaţă cu toate că valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la numai 42,2 milioane RON, în scădere cu 36% faţă de cea din sedinţa precedentă.

Iulian Panait, preşedinte la "KTD Invest", ne-a explicat că s-au înregistrat creşteri în toate sectoarele şi puţine companii au avut o evoluţie negativă.

Referitor la perspectiva tranzacţionării acţiunilor "Transelectrica" la bursă din august, domnul Panait consideră că preţul acestora va creşte încă din prima şedinţă. Acest lucru nu ar trebui să influenţeze negativ cotaţia celorlalte acţiuni trasferate la bursă, dimpotrivă, acestea ar putea fi influenţate în mod pozitiv, subliniază Iulian Panait. Toţi indicii bursieri au crescut ieri, însă, în proporţii diferite. Pe primul loc s-a situat BET-FI (+ 4,16%), indicele care urmăreşte evoluţia preţurilor la care se tranzacţioneaza acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare. Acesta a fost urmat de BET care s-a apreciat cu +2,63% si BET- C cu +2,15% (urmareste evoluţia preţurilor tuturor acţiunilor cotate la BVB).

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni SIF a înregistrat ieri o creştere de + 43% faţă de cea din şedinţa precedentă. Cel mai transferat emitent din acest sector a fost SIF 5 "Oltenia", cu acţiunile căreia s-au realizat tranzacţii de peste 8,5 milioane RON (36% din valoarea totală a tranzacţiilor din acest sector).

Preţul acţiunilor SIF 5 "Oltenia" a evoluat descrescător în prima parte a şedinţei, de la 2,2 la 2,05 RON/acţiune. După această scădere, acţiunile s-au înscris pe un trend ascendent atingînd 2,17 RON/acţiune. În ultima tranzacţie a fost transferat un pachet de 100.000 de acţiuni la preţul de 2,16 RON.

Pe locul doi, din punct de vedere al valorii tranzacţiilor, se află SIF 2 Moldova cu 7,9 milioane RON. Acţiunile au fost transferate la preţuri cuprinse între 1,7 şi 1,83 RON/acţiune, ultimul pachet de 100.000 acţiuni transferîndu-se la preţul de 1,77 RON/acţiune.

Cotaţia acţiunilor SIF 1 a avut o evoluţie crescătoare în cursul şedinţei şi acţiunile s-au transferat la preţuri cuprinse între 2 si 2,15 RON/acţiune.

La prima categorie, s-au realizat transferuri importante cu acţiunile Băncii Transilvania care au totalizat 6,9 milioane RON. La categoria a doua, cel mai tranzacţionat titlu a fost " Rompetrol Rafinare"(RRC). Cotaţia acţiunilor RRC s-a menţinut constant la 0,07RON/acţiune de la începutul pînă la sfîrşitul şedinţei,.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb