BVB Acţiunile SIF-urilor au scăzut cu până la 4,6%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 noiembrie 2011

Acţiunile SIF-urilor au scăzut cu până la 4,6%

Bursa de la Bucureşti a coborât ieri cu 1,03%, într-o piaţă unde unii investitori nu au mai aşteptat votul din Camera Deputaţilor cu privire la creşterea pragului de deţinere la SIF-uri şi au început să marcheze o parte din profituri, astfel că preţurile acestor acţiuni au scăzut cu până la 4,65%.

Săptămâna trecută, titlurile celor cinci SIF-uri au crescut cu până la 17,4%, susţinute de discuţiile şi introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor a proiectului legislativ pentru creşterea pragului de deţinere de la 1% la 5% din acţiuni. În primele minute de tranzacţionare de ieri, acţiunile SIF-urilor au avansat cu până la 2%, însă în jurul orei 10:30 cotaţiile au scăzut uşor sub nivelurile de vineri. După ora 12:20 în piaţă au fost plasate ordine de vânzare pentru acţiunile SIF-urilor, acestea accelerând scăderile la aproximativ 4%, potrivit Mediafax. La finalul şedinţei bursiere, titlurile SIF-urilor consemnau scăderi cuprinse între 3,05% şi 4,65%. Majoritatea investitorilor aşteaptă votul din plenul Camerei Deputaţilor asupra proiectului de majorare a pragului de deţinere. Proiectul legislativ este înscris pe ordinea de zi a şedinţelor de luni şi marţi ale planului Camerei Deputaţilor, alături de alte aproape 100 de iniţiative. Acţiunile SIF-urilor şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii în valoare cumulată de 21,6 milioane lei. Aceste acţiuni au asigurat 83% din rulajul pieţei, de 26,1 milioane lei. La finalul şedinţei, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea, era în scădere cu 3,22%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în scădere cu 1,92%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 1,06%, iar titlurile companiilor din sectorul eneregtic au dus indicele BET-NG cu 1,2% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 26,1 milioane lei (6 milioane euro), a fost cu puţin peste valoarea cumulată a transferurilor din şedinţa precedentă, de 25,3 milioane lei (5,8 milioane euro).

Acţiunile Erste (EBS) au coborât cu 8,55%, influenţate de evoluţia negativă de pe piaţa de la Viena, unde preţul a scăzut cu 7,39%. La finalul şedinţei de la Bucureşti, titlurile băncii asutriece erau cotate la 53,5 lei (12,28 euro), iar pe bursa de la Viena erau tranzacţionate la 12,09 euro.

Operaţiunile de la BVB au cumulat 2,2 milioane lei (505.000 de euro), iar pe piaţa din Austria au totalizat 22,4 milioane euro.

Pe bursa de la Bucureşti au fost realizate şi transferuri cu obligaţiuni (4,4 milioane lei), produse structurate (2,6 milioane lei) şi contracte futures (215.000 de lei).

Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 33,4 milioane lei (7,6 milioane euro). Suma este cu aproape 10% peste rulajul de vineri, de 30,4 milioane lei (7 milioane euro).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum zice si Domn Buffet.Poftiti de luati. E destul de ieftin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb