BVB Acţiunile SIF1 au făcut piaţa

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 mai 2005

Şedinţa de tranzacţionare din prima zi a săptămînii a fost una modestă. La deschiderea sesiunii bursiere piaţa a fost liniştită, cu transferuri reduse de acţiuni, la valori mici. Societatea de investiţii financiare "Banat Crişana" Arad a ridicat şi ieri lichiditatea pieţei, iar spre finalul şedinţei investitorii au fost mai activi pe segmentul acţiunilor SIF. Cu titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare s-au perfectat tranzacţii mari, valoarea totală a acestora depăşind 70% din totalul general al Bursei.

Indicii bursieri au cunoscut evoluţii uşor crescătoare. Astfel, indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni a cunoscut o creştere cu doar 0,31%, în timp ce indicele BET-FI care reflectă evoluţia acţiunilor SIF a înregistrat o creştere uşoară, fiind la închiderea şedinţei cu 2,11% mai mare decît nivelul de vineri.

La prima categorie, se remarcă acţiunile "Băncii Transilvania". Cu acestea s-au realizat tranzacţii cu puţin peste 8 miliarde de lei, reprezentînd jumătate din valoarea totală a categoriei. Preţul titlurilor TLV la finalul şedinţei a fost acelaşi ca cel de vineri, respectiv de 7.700 lei/acţiune. Acţiunile TLV nu au mai înregistrat lichiditatea dinainte, acest lucru fiind caracteristic acţiunilor din sectorul bancar.

Cel mai tranzacţionat emitent de la categoria a doua a fost "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Cu acţiunile companiei petroliere s-au realizat tranzacţii de peste 4 miliarde de lei, cu un volum transferat de 4,5 milioane acţiuni. Preţul la finalul şedinţei de tranzacţionare a fost de 890 lei/titlu acelaşi cu cel din sesiunea de la sfîrşitul săptămînii trecute. Cu toate că pe parcursul zilei, cotaţia a fluctuat în jurul valorii de 900 lei/titlu, totuşi spre final preţul a fost acelaşi ca cel de vineri.

Nici acţiunile altei companii din acelaşi sector, respectiv "Petrom" Bucureşti, nu au avut o evoluţie spectaculoasă. Preţul acestora a crescut uşor, cu 0,6% faţă de vineri, ajungînd la finele zilei de ieri la preţul de închidere de 3.250 lei/acţiune. La începutul zilei a fost transferat un pachet cu 600.000 acţiuni SNP la preţul de 3.240 lei/acţiune. Pe tot parcursul sesiunii bursiere acţiunile SNP au fost caracterizate de o volatilitate crescută a cotaţiilor.

SIF1 "Banat Crişana" Arad

Cel mai tranzacţionat emitent din categoria SIF şi de pe toată piaţa bursieră de luni a fost SIF1. Cu titlurile societăţii de investiţii financiare au fost realizate transferuri în valoare de peste 73 miliarde de lei, în condiţiile în care totalul categoriei a fost cu puţin peste 100 de miliarde de lei. Investitorii au manifestat un interes deosebit pentru aceste titluri pe parcursul mai multor şedinţe, cotaţia de ieri crescînd cu 5,1% faţă de cea din ziua anterioară. Dacă la începutul zilei, preţul titlurilor a atins un minim de 11.900 lei/acţiune, acesta a început să crească pînă la nivelul maxim de 12.500 lei/acţiune, suferind spre final o corecţie pînă la preţul de închidere de 12.400 lei/acţiune. Au fost transferate pachete mari de acţiuni la preţuri în jurul valorii unitare de 12.100 lei. Cel mai mare pachet a fost de 521.000 titluri SIF1.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb