BVB BET continuă raliul către noi maxime istorice

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 aprilie 2021

BET continuă raliul către noi maxime istorice

Maxime istorice şi în Statele Unite şi în Germania

Indicele BET, referinţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a continuat ieri raliul către noi maxime cu un avans de 1,30%, apreciere ce a dus coşul de acţiuni ce reflectă evoluţia celor mai lichide 17 acţiuni de la bursa locală la nivelul record de 11.335,48 de puncte. Evoluţia pieţei locale a fost sprijinită de debutul trimestrului şi de sentimentul pozitiv din bursele externe, unde indicele german DAX şi referinţa pieţei americane S&P 500 au atins de asemenea maxime istorice.

Rulajul a fost ieri de 66,2 milioane de lei, cel mai ridicat al săptămânii, susţinut de o tranzacţie "deal" cu acţiunile Evergent Investments (EVER) - fosta SIF Moldova - în valoare de 24,14 milioane de lei. În rest, rulajul s-a concentrat în mare parte pe companiile blue chip de la BVB. Pe segmentul alternativ (AeRO), acţiunile NRF au continuat să crească cu 3,28% pe un rulaj de aproape 1 milion de lei. Mare parte din companiile tranzacţionate în mod constant de pe AeRO au evoluat puternic pozitiv ieri (Agroland +0,88%; Safetech Innovations +5,43%; iHunt +4,71%; MAM Bricolaj +12,36%).

Peste Ocean, piaţa bursieră din Statele Unite a crescut la debutul şedinţei de tranzacţionare de ieri, neafectată de cifrele privind ajutorul de şomaj sau de propunerea de majorare de taxe a preşedintelui Joe Biden prezentată miercuri. Debutul noului trimestru şi deci noi intrări de capital în piaţa americană, alături de volumul ridicat de contracte call asociat unui rollover recent, au fost elemente care au sprijinit tranzacţionarea ieri pe Wall Street, indicele de referinţă S&P 500 şi indicele sectorului tehnologic Nasdaq Composite înregistrând avansuri relevante - S&P la maxim istoric rotund de peste 4.000 de puncte în debutul şedinţei - spre deosebire de evoluţia slabă a indicelui Dow Jones care a stagnat în debutul sesiunii.

Echipa de brokeraj de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic, despre evoluţia de la BVB: "Indicii BVB au închis şedinţa de tranzacţionare cu evoluţii pozitive. Indicele BET a înregistrat un nou maxim, cu un avans de 1,30%, în timp ce indicele BET-NG a avut cea mai mare creştere dintre indici cu o apreciere de 1,45%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 13,4 milioane euro, în creştere comparativ cu şedinţa precedentă. Cel mai mare aport de lichiditate a venit din tranzacţia de tip DEAL cu acţiuni Evergent Investments (EVER) în valoare de 24,1 milioane lei. Pe piaţa principală, Romgaz (SNG) a fost cel mai lichid emitent cu o valoare tranzacţionată de 10,6 milioane lei. Din indicele BET, Nuclearelectrica (SNN) a avut cea mai bună evoluţie cu o creştere de 3,35%. Doar doi emitenti din indice au închis şedinţa în scădere: Digi Communications (DIGI) -1,08% şi TeraPlast (TRP) -0,25%".

Pe prima treaptă a clasamentului lichidităţii din piaţa "regular" de la BVB s-au situat deci acţiunile Romgaz (SNG), titlurile producătorului de gaze încheind ziua la preţul de 33,6 lei, în urcare cu 1,20%.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au urcat de asemenea cu 1,55%, până la 1,772 lei, un maxim istoric, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 4,75 milioane de lei.

Pe treapta a treia a clasamentului rulajului s-au situat titlurile Nuclearelectrica (SNN), a căror lichiditate a fost de 3,5 milioane de lei, acţiunile SNN încheind şedinţa bursieră în creştere cu 3,35%, la preţul de 26,25 lei, de asemenea un nou maximum istoric.

Titlurile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 1,46% la preţul de 2,435 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 3,25 milioane lei, a patra cea mai ridicată din piaţa principală.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat de asemenea cu 1,63% la 0,4370 lei, pe un rulaj de 3,02 milioane de lei.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,72%, până la 2.158,00 puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a crescut cu 1,06%, la 1.001,30 puncte. BET-NG, indicele sectorului energiei şi utilităţilor, a urcat cu 1,45% la 815,18 puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi FP, a urcat cu doar 0,11% în ciuda aprecierii titlurilor FP.

  Topul celor mai mari creşteri 

1. "Condmag" (COMI): +11,76%

2. "BRK Financial Group" (BRK): +9,33%

3. "Vrancart" (VNC): +4,76 %

4. "Nuclearelectrica" (SNN): +3,35%

5. "Zentiva" (SCD): +2,76%

  Topul celor mai mari scăderi

1. "Promateris" (PPL): -11,21%

2. "Casa de Bucovina-Club de Munte" (BCM): -2,30%

3. "Compa" (CMP): -2,11%

4. "SIF Banat - Crişana" (SIF1): -2,01%

5. "SIF Muntenia" (SIF4): -1,91%

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cat mai creste fratilor?

    Ce e pe BRK? 

    Vorba aia "tara arde si baba se piaptana" = economia e destul de precara, dar bursa duduie

    Prea mult optimisim, prea multa euforie. Orice nou venit pe Aero e vazut ca un nou unicorn. Daca toate companiile ar fi unicorni, ar trebui sa traim in paradis. 

    Leu se devalorizeaza cu fiecare zi din cauza ca nu mai producem asa de mult.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb