BVB BET începe săptămâna fără mişcări importante, pironit la nivelul din ultimele două săptămâni

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 octombrie 2020

BET începe săptămâna fără mişcări importante, pironit la nivelul din ultimele două săptămâni

Referinţa BET a început săptămâna de tranzacţionare fără mişcări importante, indicele principal al pieţei noastre fiind pironit la nivelul la care s-a situat de principiu în ultimele două săptămâni. Per total, şapte din cei nouă indici au încheiat prima şedinţă bursieră fără oscilaţii mari, în timp ce BET-FI (-0,84%) şi BET-NG (+0,41%) fiind singurii care au făcut notă discordantă. Şase din cele nouă coşuri de acţiuni de la BVB au scăzut în prima zi a săptămânii de tranzacţionare.

Lichiditatea a fost una slabă, de 19,93 milioane de lei, în linie cu evoluţiile activităţii de tranzacţionare din ultima perioadă, acţiunile Transgaz (TGN) fiind primele în topul rulajelor. Banca Transilvania, emitentul cel mai tranzacţionat de la bursa noastră, a stâns la rândul său tranzacţii de sub 3 milioane de lei în şedinţa de ieri. De altfel, niciun emitent nu a cumulat tranzacţii în valoare de peste 3 milioane de lei.

Circa 1,6 milioane de lei a venit de pe structurate, unde scăderile din finalul şedinţei bursiere europene şi debutul celei americane au atras din nou activitate pe short-uri. Din zona tranzacţiilor "deal" nu a venit niciun aport la lichiditatea de ieri, nefiind realizate tranzacţii.

Sectorul energetic local a performat mai bine decât BET, referinţa pieţei marcând o scădere marginală de 0,03%, într-o zi care a fost totuşi preponderent verde pe parcursul şedinţei. De menţionat avansul de 3,48% al acţiunilor Transelectrica (TEL), care a venit totuşi pe un rulaj mic, de 0,13 milioane de lei. Scăderea din finalul zilei pentru BET a fost în linie cu evoluţiile din bursele europene şi cele americane.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Debut de săptămână cu evoluţii mixte pentru indicii bursei locale. Variaţiile au fost cuprinse între -0,84% pentru BET-FI şi 0,41% în cazul indicelui BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de 4 milioane euro, lichiditatea se menţine la valori minime. Transgaz (TGN), cu o valoare tranzacţionată de 2,8 milioane lei, a fost lider pe piaţa principală la lichiditate. Din indicele BET, remarcăm avansul de 3,48% înregistrat de societatea Transelectrica (TEL). La polul opus, singurul emitent cu o depreciere mai mare de un procent a fost Fondul Proprietatea (FP), care s-a corectat cu 1,51%".

Titlurile TGN s-au apreciat astfel cu 1,43%, la 284 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 2,89 milioane lei.

Pe poziţia a doua în topul valorii tranzacţiilor s-au situat acţiunile Banca Transilvania (TLV), al căror preţ a urcat cu 0,48%, la 2,09 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 2,76 milioane de lei.

Titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au cumulat un rulaj de 2,35 milioane lei, într-o zi în care acţiunile instituţiei bancare au avut un recul de 0,66%, la 12,04 lei, în preajma suportului.

Totodată, acţiunile Electrica (EL) au coborât cu 0,45% la 11 lei, pe un rulaj de 2,22 milioane de lei, iar titlurile Romgaz (SNG) au suferit o scădere similară, de 0,36%, la 27,85 de lei, pe o valoare a tranzacţiilor de 2,08 milioane de lei. Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au cumulat şi ele transferuri de 1,6 milioane de lei, evoluţia fiind asemănătoare (-0,48%).

Indicele compozit BETPlus a scăzut cu 0,04%, la 1.328,06 puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,16%, până la 1.654,27 puncte.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Sinteza" (STZ): +6,90%

2. "Electroaparataj" (ELJ): +5,77%

3. "Socep" (SOCP): +5,22%

4. "Transelectrica" (TEL): +3,48%

5. "Vrancart" (VNC): +2,67%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -11,28%

2. "Dafora" (DAFR): -2,94%

3. "Compa" (CMP): -2,15%

4. "Electromagnetica" (ELMA): -1,82%

5. "SIF Transilvania" (SIF3): -1,79%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb