Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în ton cu dinamica pieţelor europene. Indicele BET, ce grupează cele mai trazacţionate 20 de titluri de la BVB, a urcat cu 0,83%, până la 12.386 de puncte, în timp ce indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 0,82%, la 1.851 de puncte.
Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la numai 29,6 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului trecut, de circa 95 milioane lei, 90% provenind din schimburile cu acţiuni.
Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Toţi indicii pieţei locale au închis şedinţa pe plus. Creşterile au fost cuprinse între 0,78% pentru BET-NG şi 1,48% în cazul indicelui BETAeRO. Valoarea tranzacţiilor a fost de 6,05 milioane euro, sub media anului curent (...). Din indicele BET, cele mai mari creşteri au fost înregistrate de: MedLife (M), 2,56%, Electrica (EL), 2,37% şi Aquila (AQ), 2,33%. Doar doi emitenţi au închis şedinţa de tranzacţionare în scădere: Nuclearelectrica (SNN), -0,34% şi Digi Communications (DIGI), -0,3,%".
În piaţa "regular", clasamentul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat un rulaj de 3,2 milioane de lei, titlurile SNP încheind ziua în stagnare, la preţul de 0,48 lei.
Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 1,22%, până la preţul de 19,96 lei, pe fondul unor tranzacţii de 2,7 milioane de lei.
Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce s-au apreciat cu 1,38%, la preţul de 40,45 de lei, în condiţiile unui rulaj de 2,5 milioane de lei.
Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,72%, la preţul de 2,085 lei, pe fondul unor schimburi de 2,2 milioane de lei.
În piaţa "deals" au avut loc două schimburi cu titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), în valoare de 5,7 milioane de lei, tranzacţiile fiind încheiate la preţul unitar de 13,5 de lei, similar cu referinţa din piaţa "regular".
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,99%, la 50.577 de puncte, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de titluri ale pieţei noastre, s-apreciat cu 0,87%, la 1.078 de puncte.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "Armătura" (ARM): +11,54%
2. "Sinteza" (STZ): +8,11%
3. "Zentiva" (SCD): +5,10%
4. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +4,76%
5. "Compa" (CMP): +4,05%
• Topul celor mai mari scăderi
1. "SIF Hoteluri" (CAOR): -14,57%
2. "Bermas" (BRM): -5,83%
3. "Dafora" (DAFR): -4,11%
4. "Romcab" (MCAB): -1,72%
5. "Electromagnetica" (ELMA): -1,06%
1. Analiza
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 08:31)
Valoarea tranzactiilor nu va fi mai mare anul acesta de 60 milioane media. Acei investitori care au intrat si cu care se lauda BVB ul ca sunt 132000 si au pus bani la bursa ca la banca poate vor misca ceva doar dupa ce vor face un mic profit sau vor avea dividend de luat. Deci investitori pasivi care se alatura marilor fonduri de pensii care au pus banii pensionarilor la bataie in bursa si ii zdruncina hopa sus si hopa in jos, tot numai pe dividend se bazeaza si zero tranzactii
La SNP s a obtinut un profit record din cauza scumpirilor n are nimic legatura cu dibacia managerilor sa obtina profit, iar ametind si taraganind proiectele in derulare o sa scada din nou valoarea actiunilor
TLV isi revine greu, a facut in 2019 -2020 citeva greseli impardonabile chiar fatale pt o banca de asemenea marime, as aminti epurarile de clienti care au avut loc in aceasta perioada si pe care i a fugarit la alte banci, Centrala bancii aflata la Cluj a fost incapabila sa aplice Legea spalarii banilor, si au arogat niste competente care i au depasit total iar multi dintre angajatii centralei au urmarit sa prinda pesti in galeata plina cu apa de ploaie numai si numai sa fie promovati pe un post mai bun. Daunele epurarilor de clienti din perioada amintita s a rasfrint imediat in perioada pandamiei unde a intrat fara lichiditati. Amintesc aici din perioada aceea clenciurile dintre Banca Nationala si BT pe subiectul inchiderii conturilor la sute de clienti iar la marea majoritate chiar nu a fost justificata. Doar cu depuneri din salarii a clientilor BT si comisioane exagerate care le practica, va pierde teren, iar schimbarea atitudinii angajatilor care lucreaza direct cu clientii ramasi nu va putea modifica stilul de inchizitie al Centralei din BT
Pina nu si va revizui conduita Centrala bancii Transilvania va fi singura vinovata de rezultatele obtinute care acum nici macar modeste nu se pot numii. La resursele pe care le are banca trebuia sa zongane profitul dar e unul minimal practic s a plafonat si mai mult a scazut. Regretabil. Ceilalti angajatii ai bancii oricit sunt de profesionisti sunt executati si ei de Centrala bancii clujene. Era mai bine cind a fost mica si buna decit acum mare si proasta. A construit cladiri in Cluj pe care nu le vrea nimeni si care se uzeaza rapid nefiind intretinute. Dar poate le cumpara Primaria sau Universitatea Babes B, cine stie ca acum numai reclame au pe ele iar pe dinauntru e un dezastru.
Romgaz tot asa ca si celelalte companii de energie a obtinut profituri din cauza scumpirilor ca in rest bate apa in piua cu valoarea companiei. Nu creste este la minus 6 de la inceperea razboiului din Ucraina iar imbunatatirea situatiei prin investitii nici pomeneala deoarece mecanismul aprobarilor acesta este atit de dificil incit v a trage compania in jos in urmatoarea perioada. Nimeni din companie nu si ia responsabilitati iar guvernul care este actionar majoritar nu dispune de specialisti care sa dea aprobari de anvergura
Fondul proprietatea va vinde actiunile Hidroelectrica dupa care va disparea, actionarii straini care isi vor lua dividendele, bonusurile, vom vedea demisii care vor fi urmate de despagubiri serioase pt conducerea fondului. Vor avea loc modificari la virful conducerii fondului cu ce mai are in portofoliu pina si renumitul Costel le poate conduce
Mai doresc sa amintesc laudarosenia celor de la bvb care spun ca au 330 de societati listate dar care sunt in medie active 130-145 restul sunt fara rezultate n au nimic in comun cu bursa practic ar trebui eliminate
Bursa romaneasca este pe conceptul dami o mie ti o dau tie, lipsita de actiuni de crestere iar remunerarea managerilor se face doar ca ocupa scaunul de manager din birou nici decum pe performantele acestora.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 09:16)
Foarte bine punctat sun societati cu PER in nori, se cumpara sperante pe bursa.
Ce PER are spre exemplu Md Life, sau cele de pe Aero?
Sa vedem ce fac managerii pt inbunatatirea performantelor!
1.2. vezi ca pe AERO (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 10:13)
sunt societati cu per foarte bun, lasa vrajeala, ia vezi ascendia
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 10:26)
ce sa vedem la ASC?ca promiteau profit 8 si venituri 20 si au facut 4 cu 12?
dar stai asa sa vezi surprize cu profitul,veniturile si PER ul cand se termina anul asta proiectul cu fonduri de la buget
are PER 11 de unde atata pompat ca e 'foarte bun'?
PER 11 e mult la o firma care danseaza numai o vara
PER se calculeaza pe venituri si profituri recurente nu pe bani din elicopter de la buget pentru proiectul EduLib de tocat banii pentru firma de securisti care conduce consortiul castigator
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 10:55)
Cum am putea vedea daca nu ne lasa emitentul?A insailat un comunicat cu niste cifre din care aflam ca are 33% profitabilitate neta iar asta aprinde becul oricui stie business.Nimic in rest,nu tu pozitie financiara,zero.Rezultate trimestriale nu vrea sa dea ca pentru actionarii ei merg si comunicate din astea din an in pasti.la semestru cand dau rezultate au spus ca veniturile nu se prea fac in proportie semnificativa.Si de fapt nu s-au facut 40%!!!!!!!De atunci liniste nicio ajustare de buget.Pai la asa emitent si P/E 5 e destul.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 11:21)
ASC e transparenta doar in Bid unde nu exista actiuni la cumparare decat ca sa nu apara nud. Cumperi ca e Ask burdusit si pe urma cu vanzarea ai sansele de la Loz in Plic
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 11:31)
Ascendia este in situatia in care, la fel ca alte companii, nu si-a vazut banii pentru care a muncit pentru ca, da, statul nu si-a onorat propriile angajamente.
Pe de alta parte, ASC a angajat personal cand altii au dat afara, si a constituit o echipa de vanzari in crestere, cu care abordeaza si piata internationala.
Nu inteleg cum poate fi catalogata drept o firma care "danseaza numai o vara" in conditiile in care Microsoft le-a deschis larg usa, i-a inclus in oferta lor educationala la nivel mondial si nu se sfieste sa se afiseze cu o firma mica-mica in fata clientilor din toata lumea.
Pe de alta parte, ASC vinde propriile produse si nu ale altora, de unde si marja superioara de profit.
La cum vad eu lucrurile, investitorii de retail inca nu inteleg ce poate aceasta companie, de unde si lipsa de apetenta la cumparare, desi se intrevad semne incipiente ca lucrurile tind sa se schimbe.
Si inca cateva detalii: ASC a stat multi ani la cutie, construindu-si propriul portofoliu de produse, a fost handicapata de startul pandemiei (care i-a gasit la un targ international de profil) cand toata lumea era panicata, iar astazi, cu un grad mic de indatorare, incepe sa scoata capul in afara tarii.
Nu sunt multe companii romanesti care sa fi urmat abordarea lor, iar urmatorii doi-trei ani vor aduce cresteri foarte mari tocmai pentru ca au tintit din capul locului viitorul si nu un prezent intens dar nesustenabil.
ASC devine o companie din ce in ce mai interesanta, iar dimensiunea ei foarte mica nu este un impediment pentru cei care au o buna intelegere asupra strategiei lor si o viziune sanatoasa pentru viitor.
Recomand tuturor sa urmareasca cu atentie evolutia vanzarilor Ascendia pe pietele externe!
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 11:51)
Fara sa vrei ai zis exact de ce e bine sa stea deoparte investitorii de firme ca Ascendia=pentru ca ei nu stiu ca tine ca 'nu si-a vazut banii pentru care a muncit'.Ei au scris acum jumatate de an doar ca posibil intarzie proiectul.Dar sa nu vezi banii cu veniturile in P&L e ceva foarte grav.Si asta nu e scris nicaieri,un rand nu e despre creante,provizioane,cash,terme n incasare depasit.Si pana la AGA nicio sansa.De aia nu cumpara oamenii si fac extrem de bine ca riscul ar fi enorm.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 18:26)
Cu alte cuvinte, pleci din start de la premisa ca nu sunt de buna credinta, desi este limpede pentru oricine ca in Aprilie situatia finala va fi disponibila oricarui investitor.
Ignori complet faptul ca BVC-ul pe 2022 a fost facut pe un contract semnat (cu statul), asa cum face oricare companie, dar pe care cealalta parte nu l-a onorat (asa cum, din pacate, se intampla si in mediul privat).
Nu este nimic grav faptul ca, pe o proiectie, partea contractanta a intarziat sa-si onoreze obligatiile devreme ce, asa cum orice student incepator la Drept stie, exista contractul si posibilitatea platii unor daune si penalitati in caz de neonorare: abia aia ar fi grav cu adevarat.
Si nu, proiectul nu intarzie, deoarece exista o obligatie din partea Romaniei de a folosi fondurile puse la dispozitie de catre Uniunea Europeana, cele pe seama carora s-a amanat la nesfarsit licitatie (cam doi-trei ani, din cat imi aduc aminte). Intarzie doar platile, iar aceasta este cu totul si cu totul altceva, complet in afara deciziei Ascendia.
Si, revin cu ce-am spus mai sus: au angajat oameni, au ajuns in oferta Microsoft la nivel mondial (nu stiu cati inteleg ce lucru rar este acesta, mai ales pentru o companie de talia lor si inca una din Romania!), au inceput sa-si vanda produsele in afara tarii (caci tara noastra este o piata prea mica si prea inapoiata pentru a absorbi rapid, eficient si complet solutiile de e-learning) si au fost creditati cu incredere de catre investitori pentru emisiunea de obligatiuni.
Da, o sa continue sa faca proiectii, caci aceasta este un BVC, si o sa continue sa evolueze, in ciuda intarzierilor inerente pe care statul le face aproape oricarei companii private: asta este viata in Romania, in cazul in care nu stiai acest lucru dupa trei decenii de pus bete in roate economiei!
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 18:32)
Da, au promis un BVC pentru ca aveau in spate un contract semnat dar pe care Statul Roman nu l-a onorat in termenii agreati. Pe ce ai fi dorit sa faca proiectia de venituri in 2022?
Las-o mai moale cu bani din elicopter caci, de-a lungul timpului, au fost finantati de catre Microsoft (vezi cei peste 100.000 de dolari in servicii si produse primite prin 2017 pentru dezvoltarea de produse), au accesat fonduri europene puse la dispozitie domeniului lor (cati altii au facut-o?) si acum primesc din nou sprijin de la Microsoft (vezi relatia directa cu echipa ce dezvolta Inteligenta Artificiala).
Nimic din istoricul acestei companii nu sustine teoria ca "danseaza numai o vara", in conditiile in care au tacut si-au muncit, s-au dezvoltat lent si fara sa se indatoreze, fara sa se aventureze si fara sa faca compromisuri.
CATE COMPANII ROMANESTI mai cunosti pe domeniul de E-LEARNING care sa fie prezente pe piata internationala IMPREUNA cu un gigant tech?
Nici una, asa ca "dansul de o vara" va dura ani buni de acum inainte.
Cine are minte se uita cu atentie, cine n-are incepe sa caute nod in papura pentru lucruri care nu sunt in puterea nici unei companii.
Hasta la vista, baby!
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 20:07)
hai ca ma bag eu in discutia despre nimic
unde scrie in rezultatele preliminare ca au creante dupa termen cum spui tu?
exact de aia mai mult se scrie pe chat decat se tranzactioneaza
lasa sa si le paseze aia care afla pe surse cum e cu bilantul
daca mai scrii vreo 500 de randuri pana la urma aflam ca Malurenii au infiintat de fapt Microsoft si Bill e pus de fatada
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 21:10)
Alta pe care n-o meritam! Sa ia rapid masurile
-sa dea Teza Investitorului
-sa delireze, pardon redacteze Scrisoarea Scufundatorului sau Cofondatorului
Pentru relatii suplimentare sunati la Bittnet.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 11:34)
mda, de neinteles, cel putin pentru mine, cum unii inca baga bani in companii cu PER 84, 37 etc
bine a spus colegul : "se cumpara sperante la bursa"
cand spuneam anul trecut, la caderea bursei pe motiv de razboi, ca deja avem parte de "super-stocks" pe anumiti emitenti, am fost luat la misto de unii atunci cand am mentionat TTS
nu, nu umblu cu globul de cristal, ci ma uit la mai toti indicatorii, nu numai PER
TTS inca sta f bine pe cifre si consider ca e o companie de tinut in portofoliu long term
nu e tarziu de prins ultima barja pe TTS ;)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 11:54)
Aveti dreptate, cand am spus "se cumpara sperante " va rog sa ma scuzati ca am mentionat doar PER-ul, trebuie analizat in ansamblu de la actionari, detineri, free-float, activ contabil pe actiune etc. altfel ... astepti ca la SIF-uri pana la sfarsitil zilelor.
Este vorba de banii pe caee ii muncesti ca bursa nu este "spalatorie de bani" dar devine altceva.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 12:05)
O intrebare simpla de comparare care este valoarea contabila la Med Life si Romcarbon?
Cemacom si Vrancart cam cu aceiqsi actionari!
Biofarm si Carbochim?
Apoi analizand aceste societati mai in profunzime luati hotararile necesare!
Precizez nu deti niciuna din acestea, este vorba doar de date economice strict si urmarirea complexa a lor cine sunt actionarii, directorii, cumpara acestia actiuni in societatile pe care la pastoresc daca da, atunci este ok, daca nu atunci este o problema, este doar un exemplu!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2023, 12:14)
Mergeti intr-o preluare spre exemplu Md Life si vedeti cum ereau primiti pacienti inainte si acum dupa, s-a schimbat ceva, sau doar au spoit cu noul logo, va spun eu ca am fost intr-un orasel, vax, numic , varza.
Mergti la poorta fabricilor vorbiti cu paznicul luati" pulsul "societatii, poate vedeti fluxul de marfa , vorbiti cu furnizorii , etc.
Cum naiba aruncati ca dementi cu banii, nu ganditi ca ati muncit pentru banii respectivi?!