BVB - cu gâtul sub talpa Fiscului
Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 ianuarie 2019
• Declin de 4,8% pentru BET, în 2018, care ia startul în noul an de la un nivel pe care nu l-a mai întâlnit din ianuarie 2017
• Doar dividendele au mai salvat imaginea de ansamblu a unui an slab pentru piaţa noastră de capital
• Valoarea medie zilnică tranzacţionată la BVB bălteşte
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) debutează în 2019 într-o notă dominată de pesimism, după ce, chiar pe ultima sută de metri a anului trecut, piaţa noastră de capital a fost izbită de unul dintre cele mai severe şocuri pe care le-a cunoscut în cei peste 23 de ani de la reînfiinţarea sa din 1995 şi, cu siguranţă, cel mai dur apărut din pricina unor cauze interne, când, în a doua parte a lunii decembrie, Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat intenţia Guvernului de a implementa o serie de măsuri fiscal-bugetare cu impact profund asupra activităţii de la BVB.
A fost o lovitură care a arătat investitorilor că, în pieţele de capital, navighează pe apele agitate ale Extremistanului, adică a tărâmului în care totul poate fi dramatic afectat chiar şi de un singur eveniment, cum a fost cel din 19 decembrie când, ca urmare a declaraţiilor făcute de Teodorovici cu o seară în urmă, cotaţiile de la BVB au suferit cele mai mari căderi de o zi de la criza globală din perioada 2007 - 2008, iar indicele BET s-a prăbuşit cu 11,21%, ceea ce nu doar că a topit tot avansul de 8,58% înregistrat de coşul de acţiuni până în acel moment în 2018, ci a aruncat indicele în teritoriul negativ, zonă în care a şi încheiat anul.
Mai mult decât atât, BET ia startul în 2019 de la nivelul de 7.384 de puncte, prag pe care referinţa pieţei bucureştene nu l-a mai întâlnit de aproape doi ani (sfârşitul lunii ianuarie 2017) când, în contrast cu picajul de acum, indicele era instalat pe o traiectorie ascendentă.
Astfel, odată cu 19 decembrie, s-a şters singurul parametru prin care piaţa noastră de capital dădea semne că se va evidenţia în anul ce tocmai a trecut, indicele BET având, în cea mai mare parte a lui 2018, un parcurs impresionant în comparaţie cu cel al burselor importante ale lumii sau cu cele regiune (vezi tabel).
De altfel, pentru pieţele de acţiuni, 2018 a fost cel mai slab an din ultima decadă, fiind pentru prima dată din 2008 încoace când toţi cei trei indici importanţi ai burselor din Statele Unite ale Americii (Standard & Poor's 500, Dow Jones Industrial Average şi Nasdaq Composite) au scăzut, potrivit CNN.
• Alin Brendea, Prime Transaction: "Efectele modificărilor fiscale de la finalul anului nu sunt încă pe deplin cuantificabile"
Alin Brendea, director general adjunct în cadrul societăţii de brokeraj Prime Transaction ne-a transmis că, din punctul său de vedere, pachetul de modificări fiscale prezentat de Guvern în ultimele zile din decembrie, reprezintă evenimentul cel mai important de la BVB, în anul recent încheiat.
"Efectele acestor măsuri, cu un impact major asupra majorităţii emitenţilor de top listaţi la bursa noastră, nu sunt încă pe deplin cuantificabile, însă ele au avut deja impactul cel mai important în 2018", a spus directorul de la Prime Transaction.
Ordonanţa de Urgenţă care deja a fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, include aplicarea unei taxe progresive pe activele bancare în funcţie de nivelul indicelui ROBOR, plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic şi de 3% pentru cele din telecom, precum şi o reformă a cadrului de funcţionare a sistemului de pensii ce impune, printre altele, majorarea capitalului social al administratorilor fondurilor private obligatorii Pilon II, plafonarea comisionului din contribuţie la 1% şi modificarea celui aplicat pe active, în funcţie de performanţa fondului.
În rest, a fost linişte la BVB şi doar dividendele generoase acordate de mulţi dintre emitenţii importanţi listaţi la bursa noastră, în unele cazuri prin intervenţia statului care a stors din nou de bani companiile pe care le controlează, au făcut ca investitorii ce urmăresc indicele reprezentativ BET să marcheze un câştig de 4,3%, cât a fost randamentul indicelui BET-TR.
Lichiditatea, marea problemă a micii noastre pieţe de capital, a băltit, valoarea medie zilnică tranzacţionată coborând la 46 milioane de lei, cu circa 4% sub cea din 2017 şi ar fi fost chiar şi mai redusă fără măcelul din decembrie, când au fost înregistrate rulaje impresionante în comparaţie cu cele obişnuite la BVB.
De altfel, prăbuşirea pieţei din ultimele şedinţe ale anului a afectat şi capitalizarea bursei, valoarea totală a companiilor tranzacţionate la BVB (inclusiv Erste Group Bank) pe Segmentul Principal fiind, la finalul anului 2018, de 142,98 miliarde de lei (aproape 30,66 miliarde de euro), cu circa 13% sub cea din 2017, când a fost atins recordul istoric de 164,4 miliarde de lei.
Nici listările companiilor private nu şi-au mai menţinut ritmul din 2017 (când la BVB au debutat patru emitenţi din această zonă), în anul tocmai încheiat doar Purcari Wineries (WINE) intrând în ringul bursier de la Bucureşti, în vreme ce statul este de mult timp absent de la astfel de exerciţii.
Au continuat însă listările de obligaţiuni, ieşind în evidenţă cele ale investitorului în imobiliare Globalworth (GWI), în valoarea de 550 milioane de euro, precum şi titlurile lansate de Banca Transilvania (TLV) şi Internaţional Investment Bank (IIB), cu pachete însumând 285 milioane de euro, respectiv 80 milioane de euro.
Din păcate, lichiditatea acestor instrumente la BVB este foarte redusă, fiind rare situaţiile în care participanţii pieţei schimbă obligaţiuni, mai ales în cazul celor cu o valoare nominală mare.
În acest context, Alin Brendea de la Prime Transaction a identificat doi factori importanţi care au stat la baza apariţiei situaţiei descrise mai sus.
"Primul se rezumă la sentimentul negativ care a dominat pieţele bursiere internaţionale în a doua parte a anului curent (n.r. trecut). Acest sentiment a afectat, probabil, disponibilitatea investitorilor instituţionali de a susţine noile listări, precum şi activitatea lor de tranzacţionare", a explicat domnul Brendea, adăugând: "Al doilea factor ţine de procesul de adaptare al pieţei la noul cadru legislativ MiFID II. Au apărut mai multe reglementări, există un efort de asimilare a acestora ce determină o entropie în scădere a pieţei bursiere".
La rândul său, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a spus că în anul 2018 şi în Statele Unite ale Americii nivelul listărilor a fost mai redus, comparativ cu cel din 2017.
"Probabil a cântărit mult faptul că, în 2018, mediul a fost mai volatil, mai dificil decât în anul 2017", este de părere directorul de la Tradeville.
• Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Anul trecut, atât în ţară cât şi în plan extern, factorul politic a cântărit ceva mai mult decât de obicei"
Referitor la elementele care au influenţat piaţa noastră de capital în 2018, Ovidiu Dumitrescu ne-a spus: "Am avut un an în care, atât în ţară cât şi în plan extern, factorul politic a cântărit ceva mai mult decât de obicei. Fundalul a fost unul în care banca centrală a Statelor Unite (n.r. Federal Reserve - Fed) a continuat să crească rata dobânzii de politică monetară, iar preţurile petrolului au marcat un avans considerabil, ceea ce a propulsat cotaţiile acţiunilor companiilor producătoare.
Însă, în a doua parte a anului, preţurile petrolului au scăzut, iar nivelurile randamentelor la titlurile de stat americane au început să cântărească mai greu, forţând Fed-ul să bată uşor în retragere în luna noiembrie".
Potrivit directorului de la Tradeville, strategia Statelor Unite de a impune tarife de import partenerilor săi a conturat un tablou internaţional în degradare, care s-a reflectat şi asupra burselor dezvoltate, ce au înregistrat scăderi însemnate din maximele anuale.
"Una peste alta, un an cu mai multă volatilitate şi mai puţină vizibilitate decât cel de dinaintea sa", a punctat domnul Dumitrescu.
De asemena, reprezentantul Tradeville a subliniat că, în plan intern, distribuţia unor dividende consistente de către companiile locale a ajutat bursa noastră să se decupleze de evoluţiile negative ale pieţelor internaţionale.
Referindu-se tot la elemente din zona internă, Alin Brendea de la Prime Transaction a remarcat menţinerea unui climat economic pozitiv, chiar dacă într-o oarecare înrăutăţire faţă de anul 2017.
"Acest lucru a permis companiilor listate la BVB să înregistreze rezultate financiare bune, care au menţinut caracterul atractiv al emitenţilor prin prisma evaluării fundamentale. Pe de altă parte, deciziile politice au influenţat piaţa locală, cu un impact maxim la finalul anului, atunci când bursa a înregistrat cea mai drastică scădere zilnică din ultimii ani", a spus reprezentantul Prime Transaction.
Alin Brendea a adăugat: "Din plan extern, am fost influenţaţi de corecţiile pieţelor europene şi a celei din Statele Unite. Creşterea costului banilor în economia americană a adus o uşoară creştere a aversiunii faţă de risc la nivel global. Totuşi, am putea remarca evoluţia mai bună a pieţei locale în raport cu alte pieţe bursiere, referitor la acest factor negativ".
• "Băncile şi sectorul energetic - preferate de investitori, în 2018", spun reprezentanţii caselor de brokeraj
Companiile care au oferit dividende semnificative sau au distribuit acţiuni gratuite au fost în prim-planul investitorilor de la BVB, în anul tocmai încheiat, ne-au transmis directorii societăţilor de brokeraj, care au indicat sectoarele bancar, energetic şi al utilităţilor drept cele responsabile de grosul tranzacţiilor de la bursa noastră, în 2018.
Banca Transilvania, cel mai lichid emitent de la BVB, a distribuit către acţionari, în anul trecut, dividende în sumă totală de 610 milioane de lei, reprezentând peste 50% din profitul net obţinut de instituţia de credit din Cluj în 2017, de 1,186 miliarde de lei. Totodată, banca a alocat şi acţiuni gratuite în valoare de 471 milioane de lei, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital.
BRD - Groupe Societe Generale (BRD), celălalt emitent lichid de la bursa noastră a distribuit, în anul trecut, dividende în valoare de 1,14 miliarde de lei, echivalentul a 83% din profitul net al anului 2017, de 1,38 miliarde.
Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN) şi Transgaz (TGN) au distribuit atât 90% din profitul anului 2017, cât şi dividende suplimentare, în timp ce Conpet (COTE) a alocat bani către acţionari numai din rezultatul obţinut în 2017, iar Transelectrica (TEL) urmează să acorde dividende suplimentare la începutul acestui an, în toate aceste cazuri decizia fiind luată de Statul Român, acţionarul majoritar al companiilor.
OMV Petrom (SNP) a alocat către acţionari, în anul recent încheiat, suma de 1,13 miliarde de lei, echivalentul a 45% din profitul înregistrat în 2017, de 2,481 miliarde de lei.
Ieri, în prima zi de tranzacţionare din 2019, indicele BET a crescut cu 1,18%, până la 7.471,1 puncte, în timp ce întregul rulaj înregistrat la BVB a fost de 32,51 milioane de lei, sub valoarea medie zilnică a anului trecut.
Notă:
Conceptul de Extremistan a fost dezvoltat de Nicholas Nassim Taleb în lucrarea "Lebăda Neagră - Impactul foarte puţin probabilului" şi defineşte situaţii în care întregul sau totalul este afectat puternic de foarte puţine sau chiar de o singură observaţie sau eveniment. Spre deosebire, în Mediocristan, nicio observaţie sau întâmplare nu poate avea un impact atât de mare astfel încât să modifice substanţial ansamblul.
De pildă, dacă alegem în mod aleatoriu 1.000 de oameni a căror greutate medie este de 100 de kilograme şi apoi adăugăm la această populaţie cel mai gras om din lume, care cântăreşte să spunem 400 de kilograme (de patru ori mai mult decât media), impactul va fi nesemnificativ, reprezentând doar 0,04% din greutatea totală a populaţiei.
Apoi, dacă ne gândim la averea aceloraşi 1.000 de persoane la care o adăugăm pe cea a lui Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, de circa 110 miliarde de dolari, impactul asupra totalului va fi enorm, averea lui Bezos reprezentând probabil peste 99,99% din cea a întregii populaţii.
Greutatea este o mărime din Mediocristan, iar averea din Extremistan.
Oscialaţiile cotaţiilor pieţei fac parte din Extremistan, spune Taleb, ceea ce înseamnă că, pe termen lung, numai un număr extrem de redus de şedinţe bursiere dau cea mai mare parte a randamentului total al perioadei.
1. Alin Brendea spune adevărul ?
(mesaj trimis de A politic în data de 04.01.2019, 03:56)
Bursa din Austria a scăzut cu 17 la sută iar bvb a închis pe crestere modestă?
Cotația petrolului este să îl ajute pe Macron?
În timp ce Franța analizează intersecția cu semnul + îmbunătățit miticaria analizează înlocuirea Giocondei blonde?
.
Pentru "Le Monde" un "copil făr' de noroc" a studiat "tot sensul din tablouri" întrebarea rămâne dacă s-a înșelat?
1.1. La pupitru este o coana Leana (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2019, 11:52)
Gresesti, Gioconda este la ANAF nu la pupitru; ea abia a fost inscaunata si este dama bine, deci proptita bine.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2019, 11:54)
Pentru "Le Monde" un "copil făr' de noroc" a studiat "tot sensul din tablouri" întrebarea rămâne dacă s-a înșelat?
Copilul a fost inselat.
2. Ce cititi domnule Brendea?
(mesaj trimis de The Brute în data de 04.01.2019, 21:28)
atunci cand vorbiti de rapoarte financiare?Cum este posibil ca fiscul da impoziteze persoanei juridice radiate de la registrul comertului? Dumneavoastra cum ati reactiona cand observati ca seful ANAF nu citeste rapoartele financiare la marii contrinbuabili? Dvs nu va platiti impoziteze datorate pe castigurile realizate pe Bursa sau aveti doar pierderii?
3. previziune
(mesaj trimis de Vali în data de 05.01.2019, 17:08)
bear market worldwide (inclusiv BVB) pana in ianuarie - iunie 2020 ... daca liderii lumii nu sunt cuminti ...pana in aprilie - iunie 2021
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2019, 20:36)
Se va sta mult in bear market chiar daca liderii sunt cuminti. Datoriile acumulte la nivel global sunt uraise.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2019, 19:16)
are talpa de spuma sau cu crampoane?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2019, 11:46)
Nu, au cizme militare din armata lui Hitler.
4.2. Au si papuci cu ciucuras de plus (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.01.2019, 11:57)
Da numai pentru marii contrinbuabili.Apropo FP daca cititi pagina BVB nu veti gasi un raport catre ministerul finantelor cum vac cei de la SIF1-5 , Petrom, Oltchim. Oare de ce?cine are cea mai vesela optiune primeste la alegere 12 actiuni BVB sau un abonament Playboy pe 12 luni in limba germana.
4.3. Rectificare bugetara (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.01.2019, 12:00)
Este vorba de actiuni Deutsche Bank, nu vrem sa producem fluctuatii pe Bursa ca Blackrock cand a tranzactionat EGB :-)