BVB Cumpărări masive de acţiuni, ieri, pe Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 octombrie 2005

Investitorii, în special cei autohtoni, au plasat ieri ordine multiple la cumpărare, fapt care a condus la aprecieri considerabile ale preţurilor principalilor emitenţi. Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost ieri cele ale societăţilor de investiţii financiare. Rulajul perfectat ieri la Bursă a fost de peste 55,5 milioane de RON, din care 26.000 RON au reprezentat transferurile cu obligaţiuni. Astfel, ieri au fost transferate 330 de obligaţiuni municipale Bacău, la acelaşi preţ ca principalul. De asemenea, a fost perfectată o tranzacţie cu două obligaţiuni Raiffeisen, la acelaşi preţ cu principalul.

Indicii bursieri s-au apreciat, cea mai mare creştere fiind cea a indicelui BET- FI de 5,11%, acesta atingînd un nou maxim istoric.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost "Banca Transilvania", cu un rulaj de peste 7,5 milioane de RON şi circa 6,6 milioane de titluri tranzacţionate. În prima parte a şedinţei bursiere de ieri, cotaţia a urcat pînă la maximul zilei de 1,14 RON/acţiune, iar la final a închis şedinţa la acelaşi nivel, în creştere cu 2,7% faţă de cotaţia din ziua anterioară. La aceeaşi categorie, acţiunile BRD Groupe Société Générale s-au apreciat cu 3,1% pînă la nivelul de 13,4 RON/acţiune. Rulajul perfectat cu titlurile BRD a însumat aproximativ trei milioane de RON. Tendinţa de majorare a preţului s-a menţinut ieri şi în sectorul petrolier. Volatilitatea acţiunilor SNP Petrom a fost crescută, preţul fluctuînd de la minimul zilei de 0,4290 RON/acţiune, înregistrat în prima parte a zilei, la cel maxim de 0,4460 RON/titlu. Spre finalul şedinţei, cursul s-a mai corectat, astfel că preţul a fost de 0,4400 RON/titlu, în creştere cu 1,4% faţă de nivelul anterior. Lichiditatea a fost bună, perfectîndu-se tranzacţii cu peste 16 milioane de acţiuni SNP, în sumă de şapte milioane de RON.

La categoria SIF, cea mai mare apreciere a cotaţiei a înregistrat-o SIF1 Banat - Crişana, creşterea fiind de 5,9% pînă la nivelul de 1,8 RON/acţiune. De remarcat este faptul că acţiunea SIF1 este singura din această categorie care nu şi-a atins maximul de 1,82 RON/acţiune, celelalte titluri SIF marcînd noi maxime. Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost ieri cele ale SIF3 Transilvania, cu un rulaj de peste 7,7 milioane de RON. Preţul la finalul şedinţei de tranzacţionare a fost de 1,84 RON/acţiune, în cretere cu 3,4% faţă de cel precedent. Nici SIF5 Oltenia nu a făcut excepţie de la creşterea susţinută de ieri. Astfel că la finalul zilei, cotaţia a urcat cu 5,9% pînă la 2,17 RON/acţiune, fiind tranzacţionate peste 3 milioane de acţiuni în sumă de 6,5 milioane de RON.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Titlurile Rompetrol Rafinare s-au apreciat ieri cu 3,4% pînă la preţul de 0,1220 RON/acţiune. Rulajul total realizat cu acţiunile rafinăriei a însumat aproximativ 3,5 milioane de RON şi au fost tranzacţionate circa 28,8 milioane de acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb