BVB Debut de săptămână pozitiv pentru indici

A. I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 iulie 2020

Debut de săptămână pozitiv pentru indici

Tranzacţii de 25 milioane lei, jumătate din media zilnică a anului

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut un debut de săptămână în creştere, într-un climat pozitiv pentru activele de risc în pieţele internaţionale, pe fondul reînnoirii speranţelor privind apariţia unui vaccin pentru Covid-19, în condiţiile în care Pfizer şi BioNTech SE au anunţat progrese în acest sens.

Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a avut un avans de 0,32%, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei noastre s-a apreciat cu 0,33%.

Valorea schimburilor s-a ridicat la 25,17 milioane de lei, jumătate din media zilnică a anului, de circa 49,16 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

În raportul zilnic al societăţii, echipa de la Prime Transaction a notat: "Indicii BVB au închis şedinţa de tranzacţionare pe verde. Cel mai mai are avans a fost înregistrat de indicele BET-NG, cu o evoluţie de 0,69%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 5,2 milioane euro, în scădere comparativ cu şedinţa precedentă. Cel mai lichid emitent a fost Romgaz (SNG) cu o valoare tranzacţionată de 6,78 milioane lei, asigurând un sfert din rulajul zilnic.  Din cadrul indicelui BET, remarcăm evoluţia societăţilor: TeraPlast (TRP), 2,74%, Electrica (EL), 1,92% şi Nuclearelectrica (SNN), 1,91%. La polul opus, avem doar trei emitenţi din indice care au închis cu evoluţii negative: Bursa de Valori Bucureşti (BVB), -1,27%, Conpet (COTE), -0,52% şi Digi Communications (DIGI), -0,29%".

Prima poziţie în topul lichidităţii din piaţa "regular", a fost ocupată de acţiunile Romgaz, care au s-au apreciat cu 0,33%, la preţul de 30,2 lei.

Poziţia a doua în acest clasament a fost ocupată de titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au încheiat ziua bursieră la 1,175 lei/unitate, în stagnare, în condiţiile unei valori a transferurilor de trei milioane lei.

Titlurile Banca Transilvania (TLV) au încheiat ziua bursieră la acelaşi preţ cu cel din şedinţa de la finele săptămânii trecute, de 2,1 lei, lichiditatea consemnată fiind de 2,33 milioane lei.

Locul al patrulea în topul valorii tranzacţionate a fost ocupat de acţiunile Erste Group Bank (EBS), ce au angrenat o valoare a tranzacţiilor de 1,99 milioane de lei, cotaţia instituţiei de credit austriece urcând cu 1,89%, la 107,9 lei.

Indicele compozit BET Plus a avut o creştere de 0,31%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,51%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un avans de 0,13%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +5,37%

2. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): 3,25%

3. "TeraPlast" (TRP): +2,74%

4. "SIF Banat-Crişana" (SIF1): +2,29%

5. "Electrica" (EL): +1,92%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Prebet" (PREB): -4,44%

2. "SIF Transilvania" (SIF3): -1,43%

3. "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): -1,27%

4. "Vrancart" (VNC): -1,23%

5. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -1,15%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb