BVB Debut negativ de săptămână pentru indici

A. I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 octombrie 2020

Debut negativ de săptămână pentru indici

Rulaj de 72 milioane lei, peste media zilnică a anului

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, într-un context cu deprecieri semnificative în pieţele europene, marcat de impunerea unor noi restricţii în Spania şi Italia, pentru diminuarea răspândirii pandemiei de Covid-19.

Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a avut un recul de 0,5%, la 8.750,75 puncte, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale pieţei noastre, s-a depreciat cu 0,52%, până la 782,29 puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 72,13 milioane de lei, atât peste cea din şedinţa precedentă, de 43,3 milioane de lei, cât şi peste media zilnică a acestui an, de 64,78 milioane de lei.

În raportul zilnic al societăţii, echipa de la Prime Transaction a notat: "Început de săptămâna cu evoluţii negative pentru toţi indicii BVB, influenţaţi şi de scăderile pieţelor internaţionale. BETPlus a înregistrat cea mai mare corecţie de astăzi (n.r. ieri), cu o depreciere de -0,54%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 14,8 milioane euro, peste media anului curent, după ce în ultimele şedinţe de tranzacţionare lichiditatea a fost modestă. Fondul Proprietatea (FP) a avut cea mai mare contribuţie la rulajul zilnic, de 19,6 milioane lei, în urmă anunţului privind trimiterea documentaţiei pentru o oferta publică de cumpărare a 165 milioane acţiuni. Din indicele BET, remarcăm creşterea societăţilor Transelectrica (TEL), 2,56% şi Electrica (EL), 2,27%. La polul opus, Banca Transilvania (TLV) a scăzut cu 2,73%".

Clasamentul rulajului din piaţa "regular" a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea, titlurile FP înregistrând un avans de 0,78%, la 1,3 lei.

Acţiunile Banca Transilvania au coborât la 1,96 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 16,07 milioane lei.

Pe poziţia a treia a acestui top s-au clasat titlurile Electrica (EL), care au avut un avans de 2,27%, până la 11,25 lei, într-o zi în care valoarea tranzacţiilor cu acţiunile furnizorului şi distribuitorului de energie electrică a fost de 3,05 milioane de lei.

Titlurile TeraPlast (TRP) au cumulat un rulaj de 1,93 milioane de lei, preţul acţiunilor producătorului de materiale de construcţii înregistrând o creştere de 0,94%, la 0,431 lei.

Prin piaţa "deal" au fost derulate două tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, în sumă de 1,71 milioane de lei, a fost realizată cu acţiunile Transgaz (TGN), schimbul fiind derulat la preţul unitar de 285 lei, cu 2,15% peste referinţa din piaţa "regular".

A mai fost derulat un schimb "deal" cu titlurile Bursa de Valori Bucureşti, la preţul de 24 lei/acţiune, cu 4,35% peste referinţă, valoarea tranzacţiei fiind de 0,48 milioane de lei.

Indicele BET-NG, ce captează evoluţia sectorului energetic şi al utilităţilor, a coborât cu 0,05%, la 645,61 puncte, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a avut un recul de 0,3%, la 39.692,99 puncte.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,43%, până la 1.648,41 puncte.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Altur" (ALT): +7,41%

2. "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): +4,35%

3. "Conted" (CNTE): +4,24%

4. "Transelectrica" (TEL): +2,56%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +2,50%

Topul celor mai mari scăderi

1. "COS Târgovişte" (COS): -14,75%

2. "Compa" (CMP): -5,65%

3. "Zentiva" (SCD): -4,11%

4. "Impact Contractor & Developer" (IMP): -3,45%

5. "Erste Group Bank" (EBS): -2,86%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce ???, o gluma, cei care fac jocuri cu zaruri masluite se numesc "cartofori", exact asta se intampla pe BVB, un exemplu ...Sif 5 a pierdut in 2 luni si ceva circa 20 % din valoare actiunilor, in "favoaeea CUI ???. Sa pierzi 20 % din valoarea unei actiuni intrun timp atat de scurt in comparatie cu restul titlurilor tranzactionate pe BVB, este o miscare cu "zaruri masluite" la care ASF este actionar partas la masluire. Masluirea este o infractiune, cine legifereaza in Romania si protejeazaa masluirea - cARE ESTE INFRACTIUNE - este partas la aceasta infractiune. Orice activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei se supune legilor statului roman, daca legile sunt facute sa apere asemenea masluiri, cei care le fac sunt partasi si primesc "cota parte din valoarea obtinute prin infractiune, adica "infractori de drept comun, masluitorii bvb si parlamentarii care le sustin infractionalitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb