BVB Deprecieri severe pentru indici, în ton cu cele din pieţele internaţionale

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 iunie 2020

Deprecieri severe pentru indici, în ton cu cele din pieţele internaţionale

Lichiditate de 44 milioane lei, sub media zilnică a anului

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au cunoscut scăderi severe în şedinţa de tranzacţionare de ieri, în ton cu deprecierile din pieţele europene şi cele din Statele Unite, care afişau declinuri semnificative după primele trei ore de la deschidere.

"Acţiunile au scăzut puternic, pe măsură ce cazurile de coronavirus au crescut în unele state care îşi reiau activitatea, după blocajele impuse", notează CNBC, adăugând că, îngrijorările legate de a doua undă de cazuri de coronavirus au crescut pe măsură ce statele americane merg tot mai mult către redeschidere.

Dennis DeBusschere, analist macro la Evercore ISI a spus, citat de CNBC: "Politica monetară prietenoasă a Rezervei Federale nu poate compensa un al doilea val sever de Covid".

Miercuri, Fed-ul a spus că va menţine ratele la nivelurile reduse de acum până în 2022, dar a şi avertizat că economia SUA se va contracta cu 6,5% în acest an, înainte de o creştere de 5%, în 2021.

În acest context, la Bucureşti, indicele compozit BET Plus a scăzut cu 3,39%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 3,25%.

Rulajul s-a ridicat la 44 milioane lei, sub media zilnică a anului, de 53,75 milioane de lei, în condiţiile în care, prin piaţa "deal" nu a avut loc nicio tranzacţie.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul zilnic al societăţii: "Toţi indicii au înregistrat scăderi masive, majoritatea cu peste 3%. Cea mai mare depreciere a înregistrat-o indicele BET, cu -3,43%, iar cea mai mică scădere indicele BET-FI, ce a avut un declin de 2,72%. Aceste scăderi sunt în strânsă corelaţie cu cele înregistrate de indicii din Asia până în America de Nord, via Europa. Valoarea tranzacţiilor a rămas constantă faţă de ziua precendentă, în jurul valorii de nouă milioane euro. Cele mai drastice scăderi le-au înregistrat acţiunile sectorului bancar: Erste Group Bank (EBS), -7,98%, Banca Transilvania (TLV), -5%, BRD-Groupe Societe Generale (BRD), -4,82%.

Din cadrul indicelui BET, singura acţiune care a închis în teritoriul pozitiv a fost Alro (ALR), +0,52%. De remarcat că în zilele cu volatilitate crescută, ca cea de astăzi (n.r. ieri), valoarea tranzacţionată în piaţa certificatelor ajunge în jurul a 20% din total, iar astăzi (n.r. ieri), un singur certificat a înregistrat aproape 9% din total valoare tranzacţionată".

Acţiunile Banca Transilvania, cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, au coborât până la preţul de 2,09 lei/unitate, pe fondul unui rulaj de 7,44 milioane lei.

Locul al doilea în topul rulajului din piaţa "regular" a fost ocupat de titlurile EBS, care au angrenat o lichiditate de 6,92 milioane lei, cotaţia EBS încheind ziua la 104,9 lei, deprecierea fiind în ton cu cea de la Bursa din Viena.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au terminat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 18,48 lei, cu 3,14% sub închiderea din ziua precedentă, pe fondul unei valori a schimburilor de 4,17 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au antrenat un rulaj 3,23 milioane de lei, ultima cotaţie a fondului de investiţii fiind de 1,15 lei, în scădere cu 2,95% faţă de cea din şedinţa anterioară.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 3,26%, în timp ce indicele BET-NG, ce reflectă evoluţia sectorului energetic şi al utilităţilor, a scăzut cu 2,83%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Prodplast" (PPL): +3,38%

2. "Bucovina - Club de Munte" (BCM): +2,55%

3. "Antibiotice" (ATB): +0,93%

4. "Alro" (ALR): +0,52%

5. "BRK Financial Group" (BRK): +0,27%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Altur" (ALT): -10,34%

2. "Erste Group Bank" (EBS): -7,98%

3. "Bittnet Systems" (BNET): -6,50%

4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -5,00%

5. "Banca Transilvania" (TLV): -5,00%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb