BVB - din nou o piaţă a dividendelor generoase

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 martie 2019

BVB - din nou o piaţă a dividendelor generoase
  • document ataşat Dividendele propuse de companiile din indicele BET, precum şi datele la care sunt convocaţi acţionarii, data de înregistrare şi cea a plăţii
    apasă aici pentru a descărca.

    Dragoş Mesaroş, Goldring: "Companiile ce au statul drept acţionar majoritar nu vor scăpa fără să distribuie cel puţin 90% din profitul anului trecut, ca dividende"

    Propunerile privind repartizarea profitului obţinut anul trecut de principalele companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) oferă şi în acest an tabloul unei pieţe cu dividende generoase, confirmând o caracteristică importantă a bursei noastre care s-a evidenţiat, în ultimul timp, prin randamente mari ale dividendelor, printre cele mai mari din lume, conform unui raport al analiştilor de la Prime Transaction, publicat la începutul lunii decembrie 2018.

    Practic, la nivelul actual al cotaţiilor, este posibil ca cel puţin trei companii (Nuclearelectrica, BRD - Groupe Societe Generale şi Fondul Proprietatea) să ofere randamente de peste 10% cărora, probabil, li se va alătura Romgaz (SNG) care încă nu a înaintat o propunere concretă în acest sens, dar care a convocat acţionarii, cu trei puncte pe ordinea de zi privind acordarea de dividende.

    În acest context, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, ne-a declarat: "Privite prin prisma randamentului, în ansamblu, dividendele sunt mai atractive decât cele de anul trecut, pentru că preţurile acţiunilor sunt mai scăzute ca urmare a măsurilor din Ordonanţa 114/ 2018. În unele cazuri, chiar şi dividendul cash este mai mare decât cel din 2018, de exemplu la Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP) sau OMV Petrom (SNP). Precum în anii trecuţi, Transgaz (TGN) insistă să acorde doar 50% din profit, iar la Transelectrica (TEL) chiar am asistat la o surpriză pentru că societatea nu propune acordarea de dividende. Îmi este greu să cred că vor scăpa aşa, fiindcă statul are nevoie de bani. Consider că toate companiile ce au statul drept acţionar majoritar vor repartiza cel puţin 90% din profitul anului trecut, ca dividende".  

    Potrivit estimărilor directorului de la Goldring, Romgaz va distribui un dividend de cel puţin 3,3 - 3,4 lei/acţiune, ceea ce, la cotaţia actuală din piaţă, livrează un randament de circa 10%.   

    "Inclusiv Digi a fost surpriză, pentru că iniţial (n.r. la listare) anunţaseră că nu vor da dividende. Au acordat şi anul trecut, cu un randament de 1%, iar acum cu randament de 2%", a mai remarcat Dragoş Mesaroş.  

    Prime Transaction: "Dacă cumulăm operaţiunile de distribuţie de acţiuni gratuite şi dividende, Banca Transilvania se plasează detaşat pe primul loc în topul randamentelor oferite investitorilor"

    Banca Transilvania, vedeta Bursei de Valori Bucureşti (BVB), continuă tradiţia anilor anteriori şi răsplăteşte investitorii atât cu dividende, cât şi cu acţiuni gratuite, conducerea instituţiei înaintând în acest sens propunerea de a aloca o acţiune gratuită la douăsprezece deţinute şi un dividend de 0,17 lei/titlu care, raportat la cotaţia actuală, oferă un randament de 8,04%.

    "Randamentul dividendului nu situează compania în top însă, dacă ţinem cont şi că se vor acorda 8,3% acţiuni gratuite, cumulat, cele două operaţiuni corporative ar plasa detaşat Banca Transilvania pe primul loc în topul randamentelor oferite investitorilor", spun analiştii de la Prime Transaction.

    Nuclearelectrica (SNN) doreşte să repartizeze către acţionari 97% din profitul anului 2018, echivalentul unui dividend pe acţiune de 1,2567 lei care, la cotaţiile actuale din piaţă, oferă un randament brut de 12,9%.

    Astfel, cel puţin până acum, se conturează un nou an bun pentru investitorii care au mizat pe acţiunile producătorului de energie nucleară după ce, în 2017 şi 2018, titurile SNN au fost liderul câştigurilor din indicele BET, ţinând cont atât de evoluţia preţului acţiunilor, cât şi de dividendele acordate.

    "Fondul Proprietatea surprinde anul acesta cu cel mai mare dividend (n.r. 0,0903 lei/acţiune) de la listare şi până acum. Doar în 2017 a fost depăşit acest nivel, însă atunci a fost vorba despre o diminuare de capital social şi nu de distribuţia clasică de dividende", spun brokerii de la Prime Transaction.

    Practic, este pentru al doilea an la rând când Fondul propune acţionarilor distribuirea de dividende după ce, în perioada 2012 - 2017 s-a optat pentru returnări de bani din capitalul social.

    Din cadrul indicelui BET mai ies în evidenţă BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care alocă un divdend identic cu cel de anul trecut, echivalentul unui randament de 12,79% şi Conpet (COTE), care propune distribuţii atât din rezultatul net, cât şi din rezerve, cu un randament de 9,23%.

    Dragoş Mesaroş, Goldring: "Cred că sunt şanse mici ca BET să depăşească pragul de 8.100 de puncte, până la anunţarea formei finale a Ordonanţei 114"

    Pe lângă aprecierile privind propunerile de dividende ale companiilor, Dragoş Mesaroş ne-a oferit şi perspectiva sa asupra situaţiei în care se află indicele principal al BVB şi al parcursului său probabil pe termen scurt.

    Brokerul de la Goldring ne-a trans­mis: "Revenirea după căderea de la finalul lui 2018 a fost destul de rapidă şi, în momentul de faţă, BET trebuie să mai urce cam cu 5% pentru a ajunge la nivelul dinaintea anunţării Ordonanţei 114. 

    Totuşi, personal, nu mă aştept la mişcări mari ale cotaţiei indicelui până când nu va apărea forma finală a OUG 114, la finele săptămânii viitoare (n.r. acestei săptămâni). Atunci cu toţii ne vom putea face calcule, pentru a vedea cu cât va fi afectat profitul fiecărei companii, de măsurile din Ordonanţă".  

    Evaluat din perspectiva analizei tehnice, BET se găseşte la retragerea Fibonacci de 61,8% (n.r. trasată de la maximul lunii decembrie 2018 de aproape 8.790 de puncte şi suportul de la 6.900 de puncte), iar indicatorul Stochastic (n.r. oscilator ce cuantifică impulsul pieţei sau altfel spus gradul de accelerare/decelerare a tendinţei cotaţiei) se află la nivelul de 90, în zona de supracumpărare (n.r. situaţie în care cotaţia vine după un avans sus­ţinut şi pentru care analiza tehnică indică o probabilitate importantă de corecţie), a adăugat Dragoş Mesaroş, care a conchis: "Astfel, cred că sunt şanse mici ca BET-ul să depăşească pragul de 8.100 de puncte, până la anunţarea formei finale a Ordonanţei". 

    În plus faţă de indiciile date de directorul de la Goldring privind şansele reduse ca BET să îşi continue semnificativ avansul pe termen scurt, indicatorul Stochastic a dezvoltat o divergenţă negativă triplă (imagine în care indicele face o serie de maxime în creştere în timp ce Stochastic dezvoltă o serie de maxime în scădere, ilustrând slăbiciunea impulsului ascendent), ceea ce indică faptul că, cel puţin pe termen scurt, există o probabilitate mai ridicată ­ca indicele să stagneze sau chiar să coboare.

    Vineri, 22 martie, BET a încheiat săptămâna de tranzacţionare la 8.031,5 puncte, cu 0,2% sub referinţa din şedinţa anterioară.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Statul mai distorsioneaza o piata: bvb. Chiar mai conteaza o piata in plus, pentru niste habarnisti de guvernanti?

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    24 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9748
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
    Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb