BVB Gabriel Aldea, Intercapital Invest: "Vânzarea de către FP a pachetului la Romgaz a determinat un interes deosebit al investitorilor"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 aprilie 2016

FP şi-a vândut pachetul din Romgaz la preţul de 24 lei/unitate

Piaţa a fost marcată, ieri, de plasamentul privat accelerat (POF) cu titluri "Romgaz", prin care Fondul Proprietatea şi-a lichidat participaţia de 5,84% din companie. În cadrul ofertei FP, au fost înregistrate 184 de tranzacţii la preţul de 24 lei/acţiune, cotaţia SNG depreciindu-se cu 3,42%.

Tranzacţia a ridicat lichiditatea şedinţei la 543,81 milioane de lei.

Gabriel Aldea, director general adjunct al Intercapital Invest, ne-a declarat: "După şedinţa foarte lichidă de ieri (miercuri, n.r.), înregistrăm şi astăzi (joi, n.r.) o zi cu o lichiditate mult peste media lichidităţii la BVB, valoarea tranzacţiilor depăşind 121,4 milioane euro. Spre deosebire de alte şedinţe cu o valoare mare a tranzacţiilor, remarcabil este faptul că astăzi (joi, n.r.) toate tranzacţiile au fost realizate pe piaţa regular, nefiind înregistrată nicio tranzacţie «deal»".

În ceea ce priveşte evoluţia titlurilor pe bursă, domnul Aldea a punctat: "Schimburile ridicate cu acţiuni Romgaz din şedinţa anterioară au continuat şi astăzi (joi, n.r.) cu şi mai mare amploare, plasamentul privat cu acţiuni SNG iniţiat de FP determinând un interes deosebit al investitorilor pentru tranzacţionarea acestui emitent în condiţiile în care preţul de tranzacţionare este cu peste 10% mai jos decât maximul de acum trei săptămâni. Până la închidere, valoarea schimburilor cu titluri SNG urcase la 27 de milioane lei, mai mult chiar decât valoarea totală a tranzacţiilor la BVB pentru o şedinţa normală. Concomitent cu acestea, s-a consemnat o creştere însemnată a rulajului şi cu acţiuni Banca Transilvania, valoarea totală a tranzacţiilor cu aceste titluri fiind de 14,8 milioane de lei. Deşi la distanţă mare de lichiditatea înregistrată de Romgaz şi Banca Transilvania, notăm intrarea în topul lichidităţii şi a acţiunilor Fondul Proprietatea şi OMV Petrom, ambele cu tranzacţii de peste 3 milioane lei. Dacă la capitolul lichiditate putem spune că bursa a stat destul de bine, nu acelaşi lucru putem spune şi despre evoluţia de ansamblu a pieţei, toţi indicii reprezentativi ai BVB înregistrând deprecieri. Dintre acţiunile bluechip, cea mai amplă scădere a fost înregistrată de către acţiunile Electrica, cu 1,45%, acestea pierzând astfel mare parte din câştigul din ziua anterioară. De asemenea, şi acţiunile Romgaz înregistrează o scădere de peste un procent, cel mai probabil pe fondul marcărilor de profit a investitorilor care au subscris în plasamentul privat organizat de către Fondul Proprietatea pentru vânzarea pachetului deţinut la SNG".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNG, simbol pe care au fost realizate transferuri în valoare de 27,26 milioane de lei. Cotaţia SNG a coborât cu 1,01%, preţul de închidere fiind de 24,6 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) s-au apreciat cu 0,38%, la 2,64 lei/unitate.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni FP de 3,25 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,754 lei/unitate, în scădere cu 0,92%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,43%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,4%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,65%.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. SNP ar fi o actiune care promite, mai ales cu cresterea cotatie de titei, pe plan international.

    Sau Chimcomplex, cu planul de rascumparare actiuni.

    1. ca de revenire a pretului nu prea poate fi vorba

      vedem la t1 cat promite

      La chimcomplex desi e societate buna, nu am incredere in vuza. Chiar daca face rascumparare actiuni pana in 1,38 de ce nu creste actiunea si e doar 0,8? Raspuns: Pentru ca nimeni nu are incredere in vuza!!!

      Inca nu s-a aprobat in AGEA rascumpararea dar se va aproba deoarece vine din partea lui Vuza, nu a cerut un actionar minoritar asta.

      Apoi, inca nu s-a inceput rascumpararea, ce sa creasca. Pe stire, a crescut, cum sa nu creasca. Un 20% nu mai stiu cat. 

      Problema cu Chimcomplex si rascumpararea aceasta este ca nu exista lichiditate si ei nu vor putea lua din piata multe actiune in fiecare zi.  

      Oricum, AVAS, SIF2 ca actionari minoritari nu or sa vanda.  

      E posibil sa cumpere unii chiar din piata, ca sa nu ii dilueze la majorarea de capital social, unde trebuie sa vina cu 1.26 lei ca sa primeasca o actiune cand ar putea sa o cumpere din piata mai jos.

      O sa creasca Chimcomplex, si cu rascumpararea si cu Oltchimul daca ia parti din el sau si din motivul ca multi vor prefera sa cumpere din piata decat sa participe la majorare capital social (ca sa un fie diluati, cum ziceam). 

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb