BVB Gabriel Aldea: "Lichiditatea pieţei, într-o uşoară scădere faţă de ultimele două zile ale săptămânii anterioare"

S.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 aprilie 2016

Acţiunile Banca Transilvania, cele mai tranzacţionate, atât pe piaţa regular, cât şi pe cea "deal"

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 21,7 milioane lei (4,85 milioane de euro).

Gabriel Aldea, director general adjunct al Intercapital Invest, ne-a declarat: "Înregistrăm astăzi (ieri, n.r.) o şedinţă de aprecieri în bloc pentru toţi indicii bursei locale, cel mai mare avans fiind înregistrat de către indicele ROTX, cu 0,82%. Lichiditatea pieţei a consemnat o uşoară scădere faţă de ultimile două zile ale săptămânii anterioare, valoarea tranzacţiilor situându-se uşor peste nivelul de 4,8 milioane euro".

În ceea ce priveşte evoluţia titlurilor pe bursă, domnul Aldea a punctat: "O contribuţie importantă la aprecierile indicilor de astăzi (ieri, n.r.) au avut-o acţiunile Băncii Transilvania (TLV), acestea apreciindu-se cu 2,04% faţă de finalul zilei de vineri. De asemenea, în cazul indicelui BET-XT, creşterea înregistrată a fost susţinută şi de aprecierea cu 2,29% a acţiunilor Erste Bank (EBS), acestea având o pondere importantă în structura indicelui. Din categoria acţiunilor cu evoluţii bune, astăzi (ieri, n.r.) o notăm pe cea a acţiunilor din sectorul de utilităţi, atât Transelectrica (TEL), cât şi Transgaz (TGN) având creşteri susţinute, de 2,75%, respectiv 1,86%".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 5,1 milioane de lei. Preţul de închidere al schimburilor cu acţiuni TLV a fost de 2,755 lei/unitate.

Titlurile "Electrica" (EL) au stagnat la 12,2 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,42 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) de 1,63 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,765 lei/unitate, în stagnare.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, patru tranzacţii. Cea mai importantă dintre acestea a fost realizată cu titluri TLV şi s-a ridicat la valoarea de 2,64 milioane lei.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri EL, de 1,21 milioane de lei, în scădere cu 0,16%, la preţul unitar de 12,18 lei.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 0,4%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 0,41%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,14%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a sporit cu 0,33%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,42%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb